Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

Dyrektor KPMG: Klimat dla sektora przetwórstwa warzywno-owocowego oceniam pozytywnie

  • Autor: www.portalspozywczy.pl
  • Data: 28-10-2013, 14:49
Dyrektor KPMG: Klimat dla sektora przetwórstwa warzywno-owocowego oceniam pozytywnie
Piotr Grauer, dyrektor KPMG

- To, co napędza sektor przetwórstwo-owocowy, to eksport. Polska ma szansę stać się zagłębiem produkcyjnym dla Rosji i wielu krajów UE, które cenią polskie przetwory m.in. ze względu na warunki klimatyczne, warunki upraw i tradycje związane z produkcją przetworów - mówi serwisowi www.portalspozywczy.pl Piotr Grauer, dyrektor KPMG.

- To, co napędza sektor przetwórstwo-owocowy, to eksport. Polska ma szansę stać się zagłębiem produkcyjnym dla Rosji i wielu krajów UE, które cenią polskie przetwory m.in. ze względu na warunki klimatyczne, warunki upraw i tradycje związane z produkcją przetworów - mówi Piotr Grauer, dyrektor KPMG.

Zdaniem eksperta polskie firmy przetwarzające owoce i warzywa mają duży potencjał rozwoju eksportu ze względu na bogate zaplecze surowcowe, zwłaszcza jeśli chodzi o takie warzywa i owoce jak: jabłka, owoce miękkie czy cebula.

- W Polsce mamy wielu ciekawych, dużych graczy, którzy konkurują na rynku europejskim, to firmy takie jak Agros Nova, Hortex czy Iglotex. Z drugiej strony działają też u nas międzynarodowe firmy takie jak np.: Heinz, Unilever, NestleNajlepiej radzą sobie te polskie firmy, które mają stabilną sprzedaż w kraju ale również sporo eksportują. W najgorszej sytuacji są małe i średnie firmy do 100 mln zł obrotów ze sprzedaży, bo jest ich sporo a więc konkurencja jest duża. To zapewne ich dotyczyć będzie w największym stopniu konsolidacja. Firmom o niewielkiej skali działania będzie coraz trudniej funkcjonować ze względu na wahania cen surowców i transportu, przez co ciężko im planować rentowność biznesu - twierdzi Piotr Grauer.

Jego zdaniem wielu procesów należy się spodziewać w segmencie mrożonek, bo cechuje go duże rozdrobnienie, na tym rynku działa wiele małych firm. Biznes ten jest bardzo kapitałochłonny, bo koszty logistyki i składowania są bardzo wysokie.

- Firmy z tego sektora stabilnie rosną i będą rosły. Zarówno eksport jak i rynek wewnętrzy mrożonkowych firm dobrze się rozwijają. Firmy zajmujące się przetworami puszkowanymi i peklowanymi to łatwiejszy biznes niż mrożonki, bo te produkty nie wymagają chłodzenia. Ten sektor również będzie się konsolidował, jednak o krok później niż mrożonki. Nie spodziewam się w ciągu 5 lat dużej fali konsolidacji w tej kategorii - mówi ekspert KPMG.

Podobał się artykuł? Podziel się!

KOMENTARZE

Artykuł nie posiada jeszcze komentarzy! Twój może być pierwszy. Wypowiedz się!

PARTNER SERWISU

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


Oferty pracy (21 973) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 270)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 662)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

POLECAMY W SERWISACH