REKLAMA

Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

REKLAMA

Dyrektor KPMG: Klimat dla sektora przetwórstwa warzywno-owocowego oceniam pozytywnie

  • Autor: www.portalspozywczy.pl
  • Data: 28-10-2013, 14:49
Dyrektor KPMG: Klimat dla sektora przetwórstwa warzywno-owocowego oceniam pozytywnie
Piotr Grauer, dyrektor KPMG

- To, co napędza sektor przetwórstwo-owocowy, to eksport. Polska ma szansę stać się zagłębiem produkcyjnym dla Rosji i wielu krajów UE, które cenią polskie przetwory m.in. ze względu na warunki klimatyczne, warunki upraw i tradycje związane z produkcją przetworów - mówi serwisowi www.portalspozywczy.pl Piotr Grauer, dyrektor KPMG.

REKLAMA

- To, co napędza sektor przetwórstwo-owocowy, to eksport. Polska ma szansę stać się zagłębiem produkcyjnym dla Rosji i wielu krajów UE, które cenią polskie przetwory m.in. ze względu na warunki klimatyczne, warunki upraw i tradycje związane z produkcją przetworów - mówi Piotr Grauer, dyrektor KPMG.

Zdaniem eksperta polskie firmy przetwarzające owoce i warzywa mają duży potencjał rozwoju eksportu ze względu na bogate zaplecze surowcowe, zwłaszcza jeśli chodzi o takie warzywa i owoce jak: jabłka, owoce miękkie czy cebula.

- W Polsce mamy wielu ciekawych, dużych graczy, którzy konkurują na rynku europejskim, to firmy takie jak Agros Nova, Hortex czy Iglotex. Z drugiej strony działają też u nas międzynarodowe firmy takie jak np.: Heinz, Unilever, NestleNajlepiej radzą sobie te polskie firmy, które mają stabilną sprzedaż w kraju ale również sporo eksportują. W najgorszej sytuacji są małe i średnie firmy do 100 mln zł obrotów ze sprzedaży, bo jest ich sporo a więc konkurencja jest duża. To zapewne ich dotyczyć będzie w największym stopniu konsolidacja. Firmom o niewielkiej skali działania będzie coraz trudniej funkcjonować ze względu na wahania cen surowców i transportu, przez co ciężko im planować rentowność biznesu - twierdzi Piotr Grauer.

Jego zdaniem wielu procesów należy się spodziewać w segmencie mrożonek, bo cechuje go duże rozdrobnienie, na tym rynku działa wiele małych firm. Biznes ten jest bardzo kapitałochłonny, bo koszty logistyki i składowania są bardzo wysokie.

- Firmy z tego sektora stabilnie rosną i będą rosły. Zarówno eksport jak i rynek wewnętrzy mrożonkowych firm dobrze się rozwijają. Firmy zajmujące się przetworami puszkowanymi i peklowanymi to łatwiejszy biznes niż mrożonki, bo te produkty nie wymagają chłodzenia. Ten sektor również będzie się konsolidował, jednak o krok później niż mrożonki. Nie spodziewam się w ciągu 5 lat dużej fali konsolidacji w tej kategorii - mówi ekspert KPMG.

KOMENTARZE

Artykuł nie posiada jeszcze komentarzy! Twój może być pierwszy. Wypowiedz się!

REKLAMA

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


REKLAMA
Oferty pracy (25 748) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 331)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 664)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

REKLAMA

POLECAMY W SERWISACH