Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

Piotra Grauer, dyrektora KPMG: Firmy mleczarskie, mięsne i mrożonkowe będą się konsolidować

  • Autor: portalspozywczy.pl, Paulina Bełżecka
  • Data: 10-12-2013, 14:23
Dyrektor KPMG nt. prognoz dla rynku fuzji i przejęć w branży spożywczej
Piotr Grauer, dyrektor KPMG. Fot. PTWP

Zdaniem Piotra Grauera, dyrektora KPMG, w najbliższym czasie procesom konsolidacyjnym będą podlegały trzy branże z segmentu spożywczego. Niektóre z nich być może będą poszukiwać kapitału na przejęcia na giełdzie.

- Jedną z branż, które będą aktywne w kwestii przejęć jest mleczarstwo. Myślę, że w kontekście planowanego zniesienia kwot mlecznych po 2015 roku przyszłe dwa lata mogą być czasem zajmowania pozycji przez kluczowych graczy, aby w pełni wykorzystać potencjał, jaki wiąże się ze zniesieniem unijnych ograniczeń. Lata 2014 i 2015 mogą być zatem latami ruchów akwizycyjnych w tym sektorze - mówi Piotr Grauer.

Jak ocenia, wśród spółdzielni mleczarskich liderami przejęć prawdopodobnie pozostaną te, które do tej pory dużo przejmowały. - Spodziewam się natomiast ruchów w sektorze prywatnym - na polskim rynku jest sporo prywatnych firm mleczarskich krajowych i zagranicznych i myślę, że tutaj pojawi się jakaś aktywność - dodaje.

Kolejną branżą, w której wcześniej czy później będą zachodziły procesy konsolidacyjne, jest branża mięsna. - Uważam, że tu konsolidacja jest konieczna - z czym w ostatnich latach był problem, bo brakowało firm, które by chciały pełnić rolę konsolidatora. Teraz widać już, że wiele firm, które mają dużą skalę działania i nie mają ekspozycji na ubój, coraz lepiej sobie radzi. Wśród nich mogą pojawić się pretendenci do akwizycji - mówi Piotr Grauer.

Ekspert zwrócił uwagę na udany debiut na giełdzie firmy Tarczyński w połowie tego roku. - Co prawda spółka planuje inwestycje w istniejące zakłady, ale jej debiut giełdowy jest sygnałem, że rynek kapitałowy zaczyna doceniać wyróżniające się przedsiębiorstwa z branży mięsnej, co może dawać szanse kolejnym firmom na pozyskanie kapitału na akwizycje - ocenia dyrektor KPMG.

Jego zdaniem, trzeci sektor, który także przeżywa kłopoty i jest „skazany" na konsolidację, to szeroko pojęta branża mrożonkowa. - Ten rynek jest cały czas mocno rozdrobniony, poza jedną dużą firmą - Horteksem. Ponadto, jest także trudny operacyjnie, bo wymaga zamrażania wysokich kapitałów. Tegoroczna transakcja przejęcia Masfrostu przez TopFarms świadczy o tym, że w tym segmencie są nie tylko firmy, które potrzebują silniejszego partnera, ale też i inwestorzy gotowi rozszerzać swoją działalność w tym sektorze poprzez akwizycje. Myślę, że ten trend będzie narastał - podsumowuje ekspert.

Podobał się artykuł? Podziel się!

SPÓŁKI SEKTORA SPOŻYWCZEGO NA GPW

TARTARCZYNSKI

KOMENTARZE

Artykuł nie posiada jeszcze komentarzy! Twój może być pierwszy. Wypowiedz się!

PARTNER SERWISU

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


Oferty pracy (21 472) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 270)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 662)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

POLECAMY W SERWISACH