REKLAMA

Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

REKLAMA

Dyrektor Nestle Nutrition: W przypadku żywności dla dzieci bardziej liczy się podaż surowców niż cena

  • Autor: Paulina Mroziak, portalspozywczy.pl
  • Data: 10-06-2011, 13:33
Dyrektor Nestle Nutrition: W przypadku żywności dla dzieci bardziej liczy się podaż surowców niż cena
Tomasz Retmaniak, dyrektor Nestle Nutrition na Polskę i Kraje Bałtyckie

Około 2-3 razy do roku poszukujemy jakiś surowców, ponieważ okazuje się, że podaż jest niższa niż prognozowana lub popyt jest większy niż spodziewany - mówi serwisowi portalspozywczy.pl, dyrektor Nestle Nutrition na Polskę i Kraje Bałtyckie.

REKLAMA

Ubiegły rok był kryzysowy dla działających w wielu segmentach spożywczego rynku przez drogie surowce - czy to wpłynęło na Państwa działalność? Czy konsumenci odczuli zmiany na rynku surowcowym na własnej skórze?

Właściwie wszystkie surowce używane do produkcji wyrobów marek Nestle, nie tylko dla dzieci, znacznie podrożały w ubiegłym sezonie. Odbiło się to na kosztach produkcji i cenach - w przypadku naszej marki były to "tylko" jednocyfrowe wzrosty (około 5 proc.). Tymczasem ceny np. jabłek i koncentratu jabłkowego poszły w górę nawet ponad 100 proc.

Dla Gerbera zmiany na rynku surowcowym były tym dotkliwsze, że wszystkie surowce, które możemy, kupujemy w Polsce, od zaufanym producentów i o innych specyfikacjach niż te, które można kupić na wolnym rynku. Nie ukrywam, że co roku, kiedy przychodzi maj i tzw. "zimna Zośka", wnikliwie obserwuję sytuację u naszych plantatorów, szczególnie w Podkarpackiem - gdzie jest ich najwięcej - i drżę o ilość i jakość zbiorów. W naszym przypadku ilość ma także kluczowe znaczenie, ponieważ w naszej sytuacji, trudniej jest kupić surowce na wolnym rynku, które będą spełniały określone normy. Korzystamy w dostawców certyfikowanych przez Nestle.

Czy ostatnio zdarzały się niedobory surowców?

W ubiegłym roku mieliśmy właśnie taki problem z brokułami, ponieważ - ze względu na powodzie w Polsce - podaż tego surowca była bardzo niska. W momencie kiedy nasze zapasy skończyły się, zaczęliśmy szukać tego surowca na rynkach zagranicznych, ale bezskutecznie. Nie byliśmy w stanie znaleźć brokułów, które spełniałyby normy. W efekcie mieliśmy przerwę w produkcji i na rynku przez jakiś czas brakowało wyrobów z tym warzywem - i to nie tylko na rynek polski, ale i eksportowy.

Czy mają już Państwo sygnały dotyczące tegorocznych zbiorów?

Na razie wiadomo, że może być problem z ilością czereśni. Na szczęście w Podkarpackiem nie był wielkich przymrozków, także na razie zbiory jabłek i marchwi - naszych głównych surowców - są bezpieczne. Jednak pierwsze dokładniejsze informacje poznamy w okolicach lipca.

KOMENTARZE

Artykuł nie posiada jeszcze komentarzy! Twój może być pierwszy. Wypowiedz się!

REKLAMA

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


REKLAMA
Oferty pracy (29 272) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 331)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 664)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

REKLAMA

POLECAMY W SERWISACH