Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

Dyrektor PFPŻ: Branża domaga się zniesienia obecnego systemu kwotowania produkcji cukru

  • Autor: Paulina Mroziak, portalspozywczy.pl
  • Data: 19-11-2012, 12:42
Dyrektor PFPŻ: Branża domaga się zniesienia obecnego systemu kwotowania produkcji cukru
Andrzej Gantner, dyrektor generalny PFPŻ

Branża spożywcza oczekuje jak najszybszego uwolnienia rynku cukru. - Obecna organizacja rynku cukru powoduje, że z powodu wysokiej ceny w tym roku wydaliśmy na zakup tego surowca 2 mld zł więcej niż powinniśmy. Z tego 1,2 mld zł wydali producenci, a 0,8 mld zł - konsumenci - mówi serwisowi portalspozywczy.pl, Andrzej Gantner, dyrektor generalny Polskiej Federacji Producentów Żywności.

Jak tłumaczy dyrektor PFPŻ, przemysłowi użytkownicy cukru borykają się z niestabilnym rynkiem tego surowca, na którym występuję sztuczny niedobór spowodowany obecnymi regulacjami. - Zarówno przemysł, jak i konsumenci płacą z tego powodu rekordowo wysokie ceny za cukier. Obecne kwoty cukrowe są o ok. 250 tys. za małe dla Polski i ok. 3,5 mln ton za niskie dla całej Unii. Dlatego w tym roku za cukier płacimy o 60 proc. więcej niż przed rokiem, a jego cena w całej Unii kształtuje się na poziomie 700-800 eur za tonę. To ma oczywiście wpływ na ceny produktów spożywczych - komentuje Andrzej Gantner.

Jego zdaniem - z powodu rosnącego globalnego popytu na cukier - nie ma obaw, że po uwolnieniu rynku, ceny drastycznie spadną.

- Takie rozwiązanie wpłynęłoby też korzystnie na sytuację cukrowni, które obecnie - tak jak np. KSC - szukają okazji do inwestowania poza UE, gdyż rozwijanie produkcji w Unii z powodu kwot nie ma sensu - komentuje.

PFPŻ prowadzi - wspólnie z Polbisco, KUPS, KIG PR i Federacją Konsumentów - działania skierowane do polskiego rządu - mające na celu przekonanie do zmiany stanowiska dotyczącego systemu kwotowania i odejścia od wspierania wąskiej grupy cukrowni kosztem całego społeczeństwa.

Komisja Europejska proponuje, aby od 2015 roku zniesione zostały kwoty cukrowe. Jest jednak spora szansa, że kwoty jednak pozostaną aż do 2020 roku. Ostateczne decyzje o kształcie polityki rolnej zapadną w styczniu przyszłego roku.

Podobał się artykuł? Podziel się!

CENY HURTOWE

KOMENTARZE: (4)

Wypowiedz się! Twoja opinia jest ważna!

  • s 29-11-2012, 15:44:
myślę, że krytyka observatora pod adresem zorientowanego jest nieuprawniona i niegrzeczna. całkowicie zrozumiałe, że zorientowany chce nadal kraść. lobbyści deczko wyżej od zorientowanego dbają o to na salonach brukseli, co nie znaczy, że nie można ich oddolnie wspierać.
  • observator 20-11-2012, 11:02:
Deficyt cukru w Polsce na poziomie 200-230 tys ton jest faktem, który potwierdzają dane Instytutu Ekonomiki Rolnictwa. Dlaczego Polacy kupują cukier w Niemczech? Mam wrażenie że "zorientowany" jest nie do końca zorientowany w tej całej sytuacji. Odsyłam też do stanowiska Polskiej federacji Konsumentów w tej konkretnej sprawie!
  • Zorientowany 20-11-2012, 10:36:
Bardzo cenne, lecz krótkowzroczne są uwagi dyrektora generalnego Polskiej Federacji Producentów Żywności.
Ilośćbrakującego cukru na polskim rynkuw wysokości 250 tys. jest wzięta chyba z wyobraźnni. Zuzycie cukru w Polsce oscyluje wokół 1.450 tys ton., a kwota przyznana Polsce to 1.406 tys. ton, czyli różni się o 44 tys. ton, co powoduje lekke ssanie na rynku i umożliwia jego stabilizację. Co powodowały limity ustalone od 1996 roku do 1998 roku w wysokości 1.650 tys. ton mieliśmy okazję sie przekonać. Wtedy to była dopiero destabilizacja rynku i skoki cen. Zniszczenie cukrownictwa buraczanego, a do tego zmierzają sugestie Pana Dyrektora spowoduje, że ceny cukru trzcinowego, znacząco wzrosną, nawet dwu czy trzykrotnie i wtedy to dopiero zacznie Pan Dyrektor narzekać,gdy obniży sie sprzeaż słodyczy. Cena cukru oscylujaca wokół 4 zł/kg jest cena wyważoną, zadowalajacą zarówno konsumentów, producentów cukru i palntatorów.Przypomnę, że za czasów Gomułki cukier kosztował 12 i 10,50 zł. l Myślę, że wielkości podawane przez Pana Dyrektora wzięte są z sufitu, gdyz nie mają pokrycia w rzeczywistości. Myślę, że cukrownictwo-producenci i plantatorzy nie żerują na konsumentach. A tak stwierdzić mogą jedynie osoby nie mające dokładnej orientacji w funkcjonowaniu rynku cukru.
Zorientowany

Zobacz wszystkie komentarze (4)

PARTNER SERWISU

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


Oferty pracy (26 433) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 267)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 662)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

POLECAMY W SERWISACH