Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

Dyrektor PFPŻ: Regulacje hamują rozwój polskiego cukrownictwa

  • Autor: www.portalspozywczy.pl, PB
  • Data: 13-09-2012, 15:27
Dyrektor PFPŻ: Regulacje hamują rozwój polskiego cukrownictwa
Andrzej Gantner, dyrektor generalny Polskiej Federacji Producentów Żywności

Potencjał produkcyjny polskiego cukrownictwa obecnie szacowany jest na około 2 mln ton, przy popycie na poziomie 1,7 mln ton i dozwolonej kwocie produkcji 1,4 mln ton. - Moglibyśmy być znaczącym graczem na rynku unijnym i światowym, gdyby znieść obecne regulacje, jednakże, to zagroziłoby interesom części unijnych koncernów cukrowych, które w Polsce mają ok. 60 proc. rynku cukru - uważa Andrzej Gantner, dyrektor generalny Polskiej Federacji Producentów Żywności.

Potencjał produkcyjny polskiego cukrownictwa obecnie szacowany jest na około 2 mln ton, przy popycie na poziomie 1,7 mln ton i dozwolonej kwocie produkcji 1,4 mln ton. - Moglibyśmy być znaczącym graczem na rynku unijnym i światowym, gdyby znieść obecne regulacje, jednakże, to zagroziłoby interesom części unijnych koncernów cukrowych, które w Polsce mają ok. 60 proc. rynku cukru - uważa Andrzej Gantner, dyrektor generalny Polskiej Federacji Producentów żywności.

Komisja Europejska proponuje, by znieść regulacje na rynku cukru w 2015 roku, jednak niektóre kraje, w tym Polska chcą, by utrzymać kwotowanie do 2020 roku.

- Projekt Komisji Europejskiej polegający na liberalizacji rynku cukru poprzez zniesienie kwot produkcyjnych od roku 2015, wychodzi naprzeciw oczekiwaniom przemysłowych i indywidualnych użytkowników cukru. Planowana deregulacja powinna doprowadzić do likwidacji występujących obecnie na rynku polskim i europejskim niczym nieuzasadnionych niedoborów cukru i obniżyć cenę tego surowca w oparciu o niezakłócony przez obecnie ograniczające ten rynek regulacje, mechanizm popytu i podaży. Deregulacja rynku cukru powinna zapewnić stabilny i nieograniczony dostęp użytkowników cukru do tego surowca - podkreśla Andrzej Gantner.

Jego zdaniem, obowiązująca od roku 2006 regulacja rynku cukru doprowadziła do katastrofalnych dla użytkowników cukru i ich konkurencyjności zmian w strukturze produkcji tego surowca. - Polska po wejściu do Unii Europejskiej miała przyznaną kwotę produkcyjną na poziomie 1,6 mln ton. Kwota ta w następnych latach została zmniejszona do 1,4 mln ton, co spowodowało deficyt na rynku krajowym na poziomie 200 tys. ton i Polska z eksportera cukru stała się importerem netto - tłumaczy.

W konsekwencji nastąpiła nieuzasadniona podwyżka cen, która w roku sięgnęła nawet 60 proc. W 2011 roku zamiast ceny rekomendowanej na poziomie 408 euro za tonę, w pewnych okresach cena cukru dochodziła do poziomu 800 euro za tonę. - Można przyjąć, że zarówno konsumenci indywidualni jak i przemysł przetwórczy zapłacił dzięki sztucznym ograniczeniom tylko w 2011 roku ok. 2,5 mld złotych więcej za cukier - szacuje dyrektor generalny PFPŻ.

CENY HURTOWE

KOMENTARZE

Artykuł nie posiada jeszcze komentarzy! Twój może być pierwszy. Wypowiedz się!

PARTNER SERWISU

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


Oferty pracy (24 306) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 267)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 662)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

POLECAMY W SERWISACH