REKLAMA

Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

REKLAMA

Dyrektor PFPŻ: Rynek cukru pozostaje bardzo niestabilny

  • Autor: www.portalspozywczy.pl, PB
  • Data: 04-09-2012, 15:22
Dyrektor PFPŻ: Rynek cukru pozostaje bardzo niestabilny
Andrzej Gantner, dyrektor generalny Polskiej Federacji Producentów Żywności

Sytuacja cenowa na rynku cukru jest bardzo niestabilna, a sam rynek jest podatny na działania spekulacyjne. Powodem są niskie zapasy cukru na świecie oraz niedobór tego surowca w Unii Europejskiej, który wynosi 3 mln ton rocznie - uważa Andrzej Gantner, dyrektor generalny Polskiej Federacji Producentów Żywności.

REKLAMA

Jego zdaniem, obecnie sytuacja na światowym rynku cukru uległa nieznacznej poprawie w porównaniu z rokiem 2011. Średnia cena tego surowca spadła o około 20 proc. - Jednakże wciąż jest znacząco wyższa niż przed wprowadzeniem reformy tego rynku. Na podaż cukru ma wpływ wiele czynników, w tym warunki pogodowe i cena ropy naftowej. Stan zapasów na rynku światowym jest relatywnie mały w stosunku do zapotrzebowania. Natomiast w Unii Europejskiej z powodu stosowania systemu kwot występuje niedobór na poziomie ok. 3 mln ton co stanowi ok. 20 proc. całej konsumpcji cukru w UE - mówi Andrzej Gantner.

- Te czynniki powodują, że sytuacja cenowa na rynku cukru jest wysoce niestabilna, a sam rynek jest bardzo podatny na działania spekulacyjne. Mogliśmy zaobserwować efekty takich działań w Polsce w roku 2011, gdzie cena cukru w ciągu miesiąca skoczyła o 70 proc., i była wyższa niż cena cukru w Niemczech, w których nie występuje niedobór - dodaje.

Jak podkreśla dyrektor generalny PFPŻ, rynek cukru w Unii Europejskiej wykazuje typową strukturę oligopolu. Około trzech czwartych znajduje się w rękach sześciu dużych koncernów, z czego aż 39 proc. w rękach kapitału niemieckiego. Polski Cukier ma udziały w rynku europejskim na poziomie 4 proc., na rynku polskim 40 proc.

Zdaniem Andrzeja Gantnera, popyta na cukier w najbliższych latach będzie wzrastał.

- Cukier, to po zbożach i tłuszczach roślinnych, jeden z najważniejszych surowców w przemyśle żywnościowym. Pełni nie tylko funkcje smakowe ale również technologiczne. Prognozy dla światowego i unijnego rynku cukru są pozytywne, popyt będzie w dalszym ciągu dynamicznie rósł. Głównym powodem będzie wzrastająca konsumpcja produktów zawierających cukier w krajach trzecich tj. np. Chiny czy Indie oraz wzrost liczby ludności - tłumaczy Andrzej Gantner.

- Nie przewiduje się również spadku konsumpcji w Europie, dzięki między innymi dalszemu możliwemu wzrostowi eksportu produktów przetworzonych i samego cukru - dodaje.

Przeczytaj także:

W tym sezonie cukrownie mogą wyprodukować nawet 1,9 mln ton cukru

CENY HURTOWE

KOMENTARZE: (2)

Wypowiedz się! Twoja opinia jest ważna!

  • Demerara 09-09-2012, 13:22:
Do globetrotera.
Mimo ciekawego nicku nie wiele wiem o rynku cukru, a twoja wypowiedź/zapytanie to typowa amatorszczyzna.
Odp na pkt 1. Oprócz kwoty cukrowej buraczanej w Polsce są dwie rafinerie, które produkują cukier biały trzcinowy. Razem mogą wyprodukować nawet 300.000 t, co w zupełnosci zaspakaja nasze potrzeby. Poza tym export produktów zawierajacych cukier poza EU pozwala na uruchomienie tzw uszlachetniania czynnego, czyli zakupu cukru z spoza EU w ilości rozliczonej exportem lub sprzedaż specjalnego dokumentu, na bazie którego inne podmioty wprowadzaja cukier np z Ukrainy. Sa dodatkowo dwa mechanizmy zmiękczające system kwotowy: reklasyfikacje oraz tendery. Dla Polski to kolejne kilkadzisiat tyś ton cukru.
Co do pytania nr 2 to: są specjalne licencje exportowe, z których korzystamy + reklasyfikacja zamieniajaca cukier pozakwotowy na kwotowy (w ostatnich 2 latach to 650.000t w ramach EU) + sprzedaż na celem specjalne przemysłowe (biopaliwa, farmacja itd) w ramach specjnych pozwoleń. Ten obszar powinien bardziej rozwijać się w Polsce majacej taki potencjał.
W czasach produkcji 2 mln ton cukru bez kwot cała branża tonęła w długach i dlatego tak łatwo była kupowana przez obcy kapitał, ale przetwórców to nie interesowało. Teraz, jak trzeba wiecej zapłacic, to nagle tak bardzo martwią się o polski kapitał (KSC) oraz co zrobić, aby ceny były niższe. trzeba rozsądku i dalekowzrocznosci, a uda sie optymalizacja.
  • globetroter 05-09-2012, 17:58:
mamy 2 problemy;1.możemy wyprodukować 1,4 mln.ton a zużywamy 1.7 mln.skąd wziać 300tys ton niedoboru ? 2 problem ;wyprodukujemy 2mln. ton a możemy tylko 1.4mln.co zrobić z nadwyżką 6000tys ton.gdzie to wysłać żeby stracić jak najmniej?ale nie martwcie się! komunizm rozwiązuje problemy które w normalnej gospodarce nie wystepują.

Zobacz wszystkie komentarze (2)

REKLAMA

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


REKLAMA
Oferty pracy (25 986) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 331)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 664)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

REKLAMA

POLECAMY W SERWISACH