Partnerzy portalu
partner portalu partner portalu partner portalu partner portalu partner portalu partner portalu
Owoce i warzywa

Dyrektywa "dżemowa" zmieni wymagania dotyczące przetworów

Do konfitur dalej będzie można dodawać zagęszczony sok z cytrusów oraz produkować dżemy z obniżoną zawartością cukrów na podstawie polskich przepisów - podaje w środę "Rzeczpospolita".

Dyrektywa
fot. unsplash.com

Według dziennika Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi pracuje nad projektem rozporządzenia w sprawie szczegółowych wymagań jakości handlowej dżemów, konfitur, galaretek, marmolad, powideł śliwkowych oraz słodzonego przecieru z kasztanów jadalnych.

"Projekt jest ściśle związany z unijną dyrektywą, tzw. dżemową. Określa również parametry dla niektórych wyrobów krajowych" - czytamy. Jak pisze gazeta, polscy producenci mają wątpliwości, jak stosować związane z dyrektywą rozporządzenie unijne do oświadczeń żywieniowych i zdrowotnych. "Chodzi m.in. o dżemy o obniżonej zawartości cukrów" - wskazuje.

"Rz" podaje, że polskie rozporządzenie nie odwołuje się wprost do unijnego, więc producenci mają wątpliwości, czy mogą wytwarzać dżemy zgodnie z krajowymi przepisami i informować na etykiecie o obniżonej zawartości cukru, czy nie.

"Postulowali więc wyłączenie wyrobów znakowanych jako o obniżonej zawartości cukrów z wymogu dotyczącego zawartości 60 proc. lub więcej ekstraktu ogólnego. Dzięki temu mogliby legalnie produkować w Polsce dżemy o niskiej zawartości cukru" - czytamy. Według dziennika produkty oznaczone jako niskosłodzone. stanowią aż 87 proc. rynku przetworów "dżemowych".

Zgodnie z projektem MRiRW, wyroby objęte krajowym rozporządzeniem nie muszą spełniać wymogu poziomu ekstraktu minimalnego, o którym mówi unijne rozporządzenie. "Ponadto projekt wprowadza możliwość zastosowania soku z owoców cytrusowych w produkcji konfitur jako naturalnego środka zakwaszającego (w tym zagęszczonego)" - czytamy.

Podobał się artykuł? Podziel się!

więcej informacji:

dżemy RSS ALERT    /    konfitury RSS ALERT    /    przetwory owocowe RSS ALERT

KOMENTARZE (0)

PISZESZ DO NAS Z ADRESU IP: 3.214.184.250
Dodając komentarz, oświadczasz, że akceptujesz regulamin forum

subskrybuj portalspozywczy.pl

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku



Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


NEWSLETTER

Zamów newsletter z najciekawszymi i najlepszymi tekstami naszego portalu.

Drogi Użytkowniku!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych możemy przetwarzać Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. O celach tego przetwarzania zostaniesz odrębnie poinformowany w celu uzyskania na to Twojej zgody. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane dodatkowo jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.