Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

EEC 2012: Polacy kupują produkty regionalne zamiast ekologicznych

  • dlahandlu.pl
  • Autor: dlahandlu.pl
  • Data: 21-05-2012, 10:32

W czasie debaty o handlu podczas Europejskiego Kongresu Gospodarczego paneliści stwierdzili, że dla polskiego konsumenta produkty bio i fair trade są zbyt drogie. Dlatego ich rolę przejmują produkty regionalne, nie ekologiczne, ale z zagrody rolnika. Dlatego m.in. delikatesy regionalne Organic Farma Zdrowia zauważył ten trend i rozszerza półkę regionalną w swoich sklepach.

- W Polsce sprzedaż bioproduktów jest nadal w powijakach, bo blokuje ją zbyt wysoka cena. Podobnie jest z produktami fair trade. Grunt rynkowy pod ich sprzedaż nie jest jeszcze przygotowany. I chodzi o bardzo proste zależności - relacja dochodu mieszkańca w Polsce i np. w Niemczech czy w Szwajcarii wobec ceny produktów ekologicznych czy fair trade - powiedziała Renata Juszkiewicz, prezes POHiD.

Za granicą te produkty są drogie, ale mieszkańcy zarabiają więcej i mogą sobie na nie pozwolić. W Polsce te ceny wydają się zaporowe, dlatego Polacy bardzo chętnie sięgają po produkty regionalne. Ich ofertę stara się mieć każdy sklep od hipermarketu po mały osiedlowy sklepik. Dla Polaków są one synonimem zdrowego żywienia, porównywalnego z żywnością ekologiczną, choć niepotwierdzonego certyfikatem. Ich sprzedaż w większości kanałów systematycznie rośnie.

Czytaj więcej w serwisie dlahandlu.pl

Podobał się artykuł? Podziel się!

KOMENTARZE: (2)

Wypowiedz się! Twoja opinia jest ważna!

  • gość 23-05-2012, 09:51:
Najgorszy ryż, bakalie itp. produkty, które są odrzucane w kraju producenta są wysyłane do Polski. Tu trafiaja do firm, ktore sprzedają jako EKO, BIO itp za znacznie wyższe ceny niż to samo sprzedawane przez inne firmy. To są przekręty rzędu soli czy masy jajowej. Tylko dużo ludzi ma w tym interes aby to nie wyszło na światło dzienne. Kupuje się certyfikat i wszystko gotowe.
  • jubus 21-05-2012, 13:38:
Regionalne od rolnika? Chyba chodziło o lokalne. Produkty regionalne to takie, które mają oznaczenia geograficzne, apelacje pochodzenia i musza być produkowane przez spółdzielnie, kooperatywy, zrzeszenia, w drodze wyjątku przez poszczególnych producentów. Nie mylmy tych kategorii, na milość Boską, bo to tak jakby na produkty ekologiczne mówiąc , że to Fair Trade.

Zobacz wszystkie komentarze (2)

PARTNER SERWISU

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


Oferty pracy (19 924) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 270)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 662)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

POLECAMY W SERWISACH