REKLAMA

Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

REKLAMA

Ekolodzy i pszczelarze apelują do ministra rolnictwa ws. pszczół

  • Autor: PAP
  • Data: 25-04-2013, 14:18

O działania na rzecz ochrony pszczół i innych owadów zapylających zaapelowali w czwartek do ministra rolnictwa Greenpeace Polska i stowarzyszenia pszczelarzy. Chcą w ten sposób chronić pszczoły, których masowe ginięcie obserwuje się na całym świecie.

REKLAMA

"Pszczoły kojarzą się nam przede wszystkim z miodem. Zwykły konsument nie zdaje sobie jednak sprawy z tego, że pszczoła to przede wszystkim zapylanie roślin" - podkreślił na czwartkowej konferencji prasowej, zorganizowanej w Warszawie przez Greenpeace, wiceprezes Stowarzyszenia Pszczelarzy Polskich "Polanka" Przemysław Gierchatowski.

"Usługi związane z zapylaniem są wartością kluczową dla nas i dla ekonomii" - dodała koordynatorka kampanii "Zrównoważone Rolnictwo" w polskim Greenpeace, Katarzyna Jagiełło. - Korzyści wynikające z zapylania roślin uprawnych przez pszczoły i inne owady ocenia się w skali świata na 265 mld euro. ONZ mówi natomiast o stu gatunkach roślin uprawnych, które wytwarzają 90 proc. zjadanej przez nas żywności. Na tych sto gatunków aż 71 zapylają pszczoły. W samej Europie pszczoły zapylają aż 84 proc. roślin uprawnych, a wartość płynącą z ich aktywności na naszym kontynencie wycenia się na 22 mln euro".

"Pszczoły to również medycyna" - dodał Gierchatowski powołując się na badania, według których zwykły propolis może być wykorzystywany w walce z nowotworem prostaty, a ugryzienie pszczoły (w przeciwieństwie do jej użądlenia) wprowadza do organizmu substancję, która może służyć do znieczulania.

O zanikaniu pszczelich rodzin naukowcy mówią od kilku lat, choć skalę tego zjawiska trudno jest dokładnie ocenić. "Spadek liczebności rodzin pszczelich w USA ocenia się na 30-40 proc., choć w niektórych regionach jest znacznie gorzej. W Europie skala ta wynosi przeciętnie 20 proc. W Polsce dane nie są jednoznaczne. W ubiegłym tygodniu spotkaliśmy się z pszczelarzami ze Śląska i Małopolski, gdzie spadki rodzin pszczelich sięgały niekiedy nawet 80-90 proc. pasiek" - mówiła Jagiełło. Według Gierchatowskiego na podstawie tegorocznych doniesień polskich pszczelarzy można mówić o stratach w wysokości 60-70 proc., choć "dopiero za około dwa tygodnie będzie wiadomo, co zostało z pasiek".

WIĘCEJ INFORMACJI

KOMENTARZE

Artykuł nie posiada jeszcze komentarzy! Twój może być pierwszy. Wypowiedz się!

PARTNER SERWISU
REKLAMA

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


REKLAMA
Oferty pracy (22 522) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 331)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 663)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

REKLAMA

POLECAMY W SERWISACH