Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

Ekolodzy i pszczelarze apelują do ministra rolnictwa ws. pszczół

  • Autor: PAP
  • Data: 25-04-2013, 14:18

O działania na rzecz ochrony pszczół i innych owadów zapylających zaapelowali w czwartek do ministra rolnictwa Greenpeace Polska i stowarzyszenia pszczelarzy. Chcą w ten sposób chronić pszczoły, których masowe ginięcie obserwuje się na całym świecie.

"Pszczoły kojarzą się nam przede wszystkim z miodem. Zwykły konsument nie zdaje sobie jednak sprawy z tego, że pszczoła to przede wszystkim zapylanie roślin" - podkreślił na czwartkowej konferencji prasowej, zorganizowanej w Warszawie przez Greenpeace, wiceprezes Stowarzyszenia Pszczelarzy Polskich "Polanka" Przemysław Gierchatowski.

"Usługi związane z zapylaniem są wartością kluczową dla nas i dla ekonomii" - dodała koordynatorka kampanii "Zrównoważone Rolnictwo" w polskim Greenpeace, Katarzyna Jagiełło. - Korzyści wynikające z zapylania roślin uprawnych przez pszczoły i inne owady ocenia się w skali świata na 265 mld euro. ONZ mówi natomiast o stu gatunkach roślin uprawnych, które wytwarzają 90 proc. zjadanej przez nas żywności. Na tych sto gatunków aż 71 zapylają pszczoły. W samej Europie pszczoły zapylają aż 84 proc. roślin uprawnych, a wartość płynącą z ich aktywności na naszym kontynencie wycenia się na 22 mln euro".

"Pszczoły to również medycyna" - dodał Gierchatowski powołując się na badania, według których zwykły propolis może być wykorzystywany w walce z nowotworem prostaty, a ugryzienie pszczoły (w przeciwieństwie do jej użądlenia) wprowadza do organizmu substancję, która może służyć do znieczulania.

O zanikaniu pszczelich rodzin naukowcy mówią od kilku lat, choć skalę tego zjawiska trudno jest dokładnie ocenić. "Spadek liczebności rodzin pszczelich w USA ocenia się na 30-40 proc., choć w niektórych regionach jest znacznie gorzej. W Europie skala ta wynosi przeciętnie 20 proc. W Polsce dane nie są jednoznaczne. W ubiegłym tygodniu spotkaliśmy się z pszczelarzami ze Śląska i Małopolski, gdzie spadki rodzin pszczelich sięgały niekiedy nawet 80-90 proc. pasiek" - mówiła Jagiełło. Według Gierchatowskiego na podstawie tegorocznych doniesień polskich pszczelarzy można mówić o stratach w wysokości 60-70 proc., choć "dopiero za około dwa tygodnie będzie wiadomo, co zostało z pasiek".

WIĘCEJ INFORMACJI

KOMENTARZE

Artykuł nie posiada jeszcze komentarzy! Twój może być pierwszy. Wypowiedz się!

PARTNER SERWISU

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


Oferty pracy (24 516) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 267)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 662)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

POLECAMY W SERWISACH