Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

Ekologiczne rolnictwo szansą na rozwój ekonomiczny wschodniej Polski

  • Autor: Wyborcza.biz
  • Data: 31-07-2011, 20:03

W Polsce jest już blisko 21 tys. gospodarstw ekologicznych działających na ponad 400 tys. hektarów. Gospodarują one w znacznej części na terenie Polski wschodniej. I mogą być dużą szansą na rozwój lokalnej prosperity w uboższych regionach kraju - czytamy w serwisie Wyborcza.biz.

Na terenie Polski wschodniej - czyli w miejscu najbardziej sprzyjającym ekologicznym uprawom - powstał niedawno klaster Dolina Ekologicznej Żywności, zrzeszający producentów ekologicznej żywności, gospodarstwa ekologiczne i inne podmioty działające na rzecz rozwoju ekologicznego rolnictwa. Należą do niego producenci ekożywności, którzy przeszli już proces kontroli i certyfikacji swoich produktów. Są to: Bioavena, Bio Concept, Bio-Eko, Magiczny Ogród, Brzost-Eko, JK, Cukiernia Zaniewicz, Chmiel, Zakład Mięsny "Wasąg", Barwy Zdrowia, a także podmioty dbające o rozwój ekologicznego rolnictwa: EkoLubelszczyzna, Podkarpacka Izba Rolnictwa Ekologicznego i Ekoland.

Celem firm i organizacji zrzeszonych jest zbudowanie na terenie Polski Wschodniej ponadregionalnej platformy współpracy w zakresie rozwoju i promowania ekologicznych produktów żywnościowych.

Podobał się artykuł? Podziel się!

KOMENTARZE: (3)

Wypowiedz się! Twoja opinia jest ważna!

  • Marylka_666 01-08-2011, 09:50:
Jasne !
Zwłaszcza jak rolnicy zostaną "namówieni" przez chłopaków z biotechu do upraw roślin modyfikowanych genetycznie. To będzie ekologiczne dopiero. A pierwszy wyłom nasi posłowie i senatorzy już zrobili dając możliwość wpisywania nasion do rejestru.
I na pewno znajdzie się paru takich "mądrych inaczej" rolników, którzy się skuszą na to g...
Tak jak p. Koryzna, szef "Koalicji Na Rzecz Nowoczesnego Rolnictwa" [chłe, chłe], który uprawiając kukurydzę GM skutecznie spie..ł eksport polskiej kukurydzy do krajów skandynawskich.
Byle tak dalej...
  • regionalnesmaki 01-08-2011, 09:07:
W pełni się zgadzam z tą wizją Polski Wschodniej, z jedną jednak różnicą. ŻYWNOŚĆ WYSOKIEJ JAKOŚCI, jej produkcja i przetwarzanie to szansa dla wschodniej części kraju. Sam mieszkam w tej części kraju i znam możliwości. Nie same rolnictwo ekologiczne jest szansą, ale również produkcja produktów tradycyjnych i regionalnych, czyli "drugiej gałęzi" żywności wysokiej jakości.
Województwa: lubelskie, podkarpackie, podlaskie, świętokrzyskie, mazowieckie, małopolskie to prawdziwa mekka dla wielbicieli produktów tradycyjnych i regionalnych, głównie serów, wędlin, ale i również owoców czy warzyw.
Szczególny prym wiedzie województwo podkarpackie ale też i lubelskie, potencjał do rozwoju jest tu ogromny.
Terenów pod uprawy jest mnóstwo, wystarczy tylko przekonać rolników do sensu ekonomicznego tych przedsięwzięć. Warto byłoby również połączyć to z promocją odnawialnych źródeł energii np. słonecznej, (Lubelskie ma największe nasłonecznienie w Polsce)czy biopaliw (pod Lublinem istnieje zakład produkcji biopaliwa 2giej generacji z buraka cukrowego, którego na Lubelszczyźnie jest pod dostatkiem).
  • ekologicne? 31-07-2011, 20:41:
Ekologiczne! nie Eko-lo-gic-ne!

Zobacz wszystkie komentarze (3)

PARTNER SERWISU

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


Oferty pracy (21 364) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 263)


Polecane oferty


Oferty komunikatów (397 662)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

POLECAMY W SERWISACH