Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

Eksperci BGŻ: ceny owoców i warzyw bez znaczących zmian

  • Autor: BGŻ
  • Data: 06-01-2009, 10:13

Wbrew oczekiwaniom, w okresie przedświątecznym nie odnotowano istotnego wzrostu cen wielu owoców i warzyw - informują eksperci BGŻ. Popyt na produkty ogrodnictwa był nieco niższy niż w latach poprzednich, o czym najprawdopodobniej zadecydowało pogorszenie się nastrojów konsumentów, związane ze spowolnieniem gospodarczym.

W ostatnich tygodniach grudnia na rynkach hurtowych nieznacznie wzrosły średnie ceny jabłek odmian Elstar, Golden i Jonagold, obniżyły się natomiast ceny jabłek odmian Cortland, Eliza, Gala, Gloster, Jonagored oraz Lobo. Wśród owoców importowanych podrożały ananasy, grejpfruty, gruszki oraz mandarynki. Obniżyły się natomiast ceny bananów, pomarańczy i winogron.

Według prognoz IERiGŻ, w sezonie 2008/2009 polski import cytrusów osiągnie poziom ok. 425 tys. t, co w stosunku do poprzedniego sezonu oznacza 4% wzrost. Udział cytrusów w konsumpcji owoców w Polsce systematycznie zwiększa się. Potencjał do wzrostu spożycia przykładowo pomarańczy w naszym kraju wciąż jest dość znaczny ze względu na fakt, iż nadal jest ono niższe niż średnio w UE. W 2007r. cytrusy stanowiły 19% owoców ogółem spożywanych w gospodarstwach domowych, podczas gdy w 2006r. - 16% (odpowiednio 7,44 kg i 6,72 kg per capita). Dla porównania, udział jabłek w konsumpcji owoców w gospodarstwach domowych od lat wykazuje tendencję spadkową. W analizowanym okresie osiągnął poziom odpowiednio 40% i 43% (15,72 kg i 17,88 kg per capita). Spadkowy trend w konsumpcji jabłek odnotowuje się w wielu krajach rozwiniętych.

W okresie przedświątecznym wzrosły ceny importowanych warzyw, przede wszystkim papryki i pomidorów. Na relatywnie stabilnym poziomie utrzymywały się ceny korzeniowych. Z uwagi na zwiększony popyt na grzyby, odnotowano istotny wzrost cen pieczarek. Za te grzyby na rynkach hurtowych w analizowanym okresie płacono średnio 6,25 PLN/kg, podczas gdy 18 grudnia - 5,50 PLN/kg. Po świętach ich ceny najprawdopodobniej obniżą się.

Mimo niższych zbiorów warzyw w 2008r. w III kwartale ub.r. produkcja przetworów warzywnych w firmach średnich i dużych ukształtowała się na poziomie ok. 239 tys. t, co oznacza 6% wzrost w stosunku do analogicznego okresu w 2007r. Gros produkcji stanowiły warzywa mrożone (58%), przy czym wyprodukowano ich o 0,2% mniej w stosunku do III kw. 2007r. Konserw, stanowiących 25% produkcji przetworów ogółem, wyprodukowano o 21% więcej niż przed rokiem, natomiast marynat, stanowiących 11% produkcji przetworów - o 25% więcej.

O zwiększeniu się produkcji przetworów zadecydował przede wszystkim wzrost udziału przemysłu w zagospodarowywaniu warzyw (z 33% do 35%). Ze względu na powyższe, jak również przewidywany wzrost importu surowca, produkcja przetworów w bieżącym sezonie osiągnie poziom 990 tys. t (prognozy IERiGŻ).

Podobał się artykuł? Podziel się!

WIĘCEJ INFORMACJI

KOMENTARZE

Artykuł nie posiada jeszcze komentarzy! Twój może być pierwszy. Wypowiedz się!

PARTNER SERWISU

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


Oferty pracy (19 520) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 271)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 662)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

POLECAMY W SERWISACH