REKLAMA

Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

REKLAMA

Eksperci: cukier szkodzi nie tylko zębom, ale całemu organizmowi

  • Autor: PAP
  • Data: 29-07-2016, 20:11
Eksperci: cukier szkodzi nie tylko zębom, ale całemu organizmowi
Dietetycy przestrzegają przed nadmiernym spozyciem cukru

Polacy, w tym dzieci, spożywają co najmniej dwa razy więcej cukru niż rekomenduje Światowa Organizacja Zdrowia (WHO) – wynika z danych, które zaprezentowano w piątek na konferencji prasowej w Warszawie. Szkodzi to nie tylko zębom, ale całemu organizmowi.

REKLAMA

Dr Anna Lella, przewodnicząca Europejskiej Regionalnej Organizacji Światowej Federacji Dentystycznej (ERO FDI) przypomniała na spotkaniu, że cukier zagraża zdrowiu jamy ustnej dzieci i dorosłych. "A zdrowie jamy ustnej i ogólny stan zdrowia są ze sobą ściśle powiązane. Zmiany chorobowe toczące się w jamie ustnej wpływają na cały organizm i odwrotnie - często w jamie ustnej manifestują się inne choroby" - tłumaczyła.

Z badań wynika na przykład, że choroby przyzębia (tzw. paradontoza), czyli dziąseł i innych tkanek wspierających zęby, mają związek z wyższym ryzykiem zapalenia płuc, ale też z zakaźnym zapaleniem stawów czy wsierdzia (najbardziej wewnętrzna warstwa ściany serca).

Prof. Dorota Olczak-Kowalczyk, konsultant krajowy w dziedzinie stomatologii dziecięcej zaznaczyła, że dieta bogata w cukier zwiększa zwłaszcza ryzyko próchnicy, a to oznacza nie tylko nieestetyczne uzębienie, ale też ból, utrudnienia żucia i infekcje, które mogą przyjąć postać uogólnioną, wady zgryzu i mowy. "Udowodniono związek między chorobą próchnicową w dzieciństwie a niedożywieniem" - powiedziała specjalistka.

Według prof. Macieja Małeckiego, prezesa Polskiego Towarzystwa Diabetologicznego, dieta bogata w cukry proste jest przede wszystkim dietą wysokokaloryczną. "Dostarcza nam więcej kalorii niż potrzebujemy, a to predysponuje do rozwoju otyłości. Otyłość jest z kolei olbrzymim czynnikiem ryzyka cukrzycy typu 2" - zaznaczył diabetolog w rozmowie z PAP. Choroba ta prowadzi do uszkodzenia wielu narządów ciała - w tym siatkówki oka, nerek, naczyń krwionośnych i nerwów obwodowych - zwłaszcza, gdy jest źle kontrolowana. Konsekwencją tego są zawały serca, udary mózgu, niewydolność nerek, utrata wzroku.

Jak przypomniał diabetolog na spotkaniu, obecnie na cukrzycę cierpi w Polsce od 2,5 do 3 mln osób, z czego 90 proc. stanowią właśnie osoby z cukrzycą typu 2. Na świecie liczbę chorych na cukrzycę szacuje się na blisko 400 mln.

"Epidemię cukrzycy typu 2 wyprzedza o krok epidemia otyłości. Te dwie epidemie przetaczają się obecnie przez wszystkie kontynenty. W USA dwie trzecie ludzi ma nadwagę lub otyłość, natomiast w Europie niemal połowa mieszkańców ma zbyt wysoką masę ciała" - mówił prof. Małecki.

Dodał, że cukrzycy typu 2 można zapobiegać przede wszystkim przez utrzymywanie prawidłowej masy ciała - najlepiej dzięki zdrowej diecie i wysiłkowi fizycznemu. PTD rekomenduje, by w tym celu m.in. zredukować w diecie ilość węglowodanów do najwyżej 50 proc. spożytej energii. "W pierwszej kolejności chodzi o ograniczenie lub wręcz wyeliminowanie cukrów prostych, które są składnikiem słodyczy - ciast, cukierków, słodzonych napojów - i mają duży indeks glikemiczny. Oznacza to, że powodują szybkie narastanie poziomu glukozy we krwi po spożyciu pokarmu" - wyjaśnił diabetolog.

CENY HURTOWE

KOMENTARZE: (1)

Wypowiedz się! Twoja opinia jest ważna!

  • cukrownik 01-08-2016, 11:02:
Dosc ciekawa opinia - po pierwsze wlasciwie nie mowi, ze cukier stolowy jest gorszy od jakiegokolwiek innego rodzaju weglowodanow w diecie - mowi o nadmiarze jego uzywania - z czym sie zgadzam- przesada zwykle zle sie konczy; mowi o indeksie glikemicznym - nie wiem czy ktos zagladal w tabela - cukier stolowy ma indeks glikemiczny 70. To tyle samo co ziemniaki gotowane, mniej niz marchew gotowana (80) czy chleb (90). Nikt jakos nie mowi o ograniczeniu tych pokarmow?! Mowieni eo ukrytym cukrze w produktach typu ketchup jest po prostu klamstwem - na kazdej etykiecie kazdy kto potrafi czytac moze przeczytac, ze cukier jest dodatny (jezeli jest(; przypominan jednak - ze pomidory naturalnie zawieraja cukry - wiec cukier deklarowany w tabeli na 100g to nie cukier dodany ale calkowity - jedzac pomidory, owoce tez jecie cukry. Z mojego punktu widzenia - przez lata mowiono nam jakie to tluszcze sa nie zdrowe, popchnieto ludzi w naduzywania weglowodanow - tych jakze zdrowych platkow na sniadanie I batonow zbozowych. Teraz okazuje sie, ze tluszcze sa jednak dobre dla nas, wiec trzeba bylo szybko znalezc nastepnego chlopca do bicia - I jest cukier stolowy... Umiarkowanie jest dobre we wszystkim - rowniez w diecie.

Zobacz wszystkie komentarze (1)

REKLAMA

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


REKLAMA
Oferty pracy (26 202) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 331)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 664)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

REKLAMA

POLECAMY W SERWISACH