Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

Eksperci: cukier szkodzi nie tylko zębom, ale całemu organizmowi

  • Autor: PAP
  • Data: 29-07-2016, 20:11
Eksperci: cukier szkodzi nie tylko zębom, ale całemu organizmowi
Dietetycy przestrzegają przed nadmiernym spozyciem cukru

Polacy, w tym dzieci, spożywają co najmniej dwa razy więcej cukru niż rekomenduje Światowa Organizacja Zdrowia (WHO) – wynika z danych, które zaprezentowano w piątek na konferencji prasowej w Warszawie. Szkodzi to nie tylko zębom, ale całemu organizmowi.

Dr Anna Lella, przewodnicząca Europejskiej Regionalnej Organizacji Światowej Federacji Dentystycznej (ERO FDI) przypomniała na spotkaniu, że cukier zagraża zdrowiu jamy ustnej dzieci i dorosłych. "A zdrowie jamy ustnej i ogólny stan zdrowia są ze sobą ściśle powiązane. Zmiany chorobowe toczące się w jamie ustnej wpływają na cały organizm i odwrotnie - często w jamie ustnej manifestują się inne choroby" - tłumaczyła.

Z badań wynika na przykład, że choroby przyzębia (tzw. paradontoza), czyli dziąseł i innych tkanek wspierających zęby, mają związek z wyższym ryzykiem zapalenia płuc, ale też z zakaźnym zapaleniem stawów czy wsierdzia (najbardziej wewnętrzna warstwa ściany serca).

Prof. Dorota Olczak-Kowalczyk, konsultant krajowy w dziedzinie stomatologii dziecięcej zaznaczyła, że dieta bogata w cukier zwiększa zwłaszcza ryzyko próchnicy, a to oznacza nie tylko nieestetyczne uzębienie, ale też ból, utrudnienia żucia i infekcje, które mogą przyjąć postać uogólnioną, wady zgryzu i mowy. "Udowodniono związek między chorobą próchnicową w dzieciństwie a niedożywieniem" - powiedziała specjalistka.

Według prof. Macieja Małeckiego, prezesa Polskiego Towarzystwa Diabetologicznego, dieta bogata w cukry proste jest przede wszystkim dietą wysokokaloryczną. "Dostarcza nam więcej kalorii niż potrzebujemy, a to predysponuje do rozwoju otyłości. Otyłość jest z kolei olbrzymim czynnikiem ryzyka cukrzycy typu 2" - zaznaczył diabetolog w rozmowie z PAP. Choroba ta prowadzi do uszkodzenia wielu narządów ciała - w tym siatkówki oka, nerek, naczyń krwionośnych i nerwów obwodowych - zwłaszcza, gdy jest źle kontrolowana. Konsekwencją tego są zawały serca, udary mózgu, niewydolność nerek, utrata wzroku.

Jak przypomniał diabetolog na spotkaniu, obecnie na cukrzycę cierpi w Polsce od 2,5 do 3 mln osób, z czego 90 proc. stanowią właśnie osoby z cukrzycą typu 2. Na świecie liczbę chorych na cukrzycę szacuje się na blisko 400 mln.

"Epidemię cukrzycy typu 2 wyprzedza o krok epidemia otyłości. Te dwie epidemie przetaczają się obecnie przez wszystkie kontynenty. W USA dwie trzecie ludzi ma nadwagę lub otyłość, natomiast w Europie niemal połowa mieszkańców ma zbyt wysoką masę ciała" - mówił prof. Małecki.

Dodał, że cukrzycy typu 2 można zapobiegać przede wszystkim przez utrzymywanie prawidłowej masy ciała - najlepiej dzięki zdrowej diecie i wysiłkowi fizycznemu. PTD rekomenduje, by w tym celu m.in. zredukować w diecie ilość węglowodanów do najwyżej 50 proc. spożytej energii. "W pierwszej kolejności chodzi o ograniczenie lub wręcz wyeliminowanie cukrów prostych, które są składnikiem słodyczy - ciast, cukierków, słodzonych napojów - i mają duży indeks glikemiczny. Oznacza to, że powodują szybkie narastanie poziomu glukozy we krwi po spożyciu pokarmu" - wyjaśnił diabetolog.

CENY HURTOWE

KOMENTARZE: (1)

Wypowiedz się! Twoja opinia jest ważna!

  • cukrownik 01-08-2016, 11:02:
Dosc ciekawa opinia - po pierwsze wlasciwie nie mowi, ze cukier stolowy jest gorszy od jakiegokolwiek innego rodzaju weglowodanow w diecie - mowi o nadmiarze jego uzywania - z czym sie zgadzam- przesada zwykle zle sie konczy; mowi o indeksie glikemicznym - nie wiem czy ktos zagladal w tabela - cukier stolowy ma indeks glikemiczny 70. To tyle samo co ziemniaki gotowane, mniej niz marchew gotowana (80) czy chleb (90). Nikt jakos nie mowi o ograniczeniu tych pokarmow?! Mowieni eo ukrytym cukrze w produktach typu ketchup jest po prostu klamstwem - na kazdej etykiecie kazdy kto potrafi czytac moze przeczytac, ze cukier jest dodatny (jezeli jest(; przypominan jednak - ze pomidory naturalnie zawieraja cukry - wiec cukier deklarowany w tabeli na 100g to nie cukier dodany ale calkowity - jedzac pomidory, owoce tez jecie cukry. Z mojego punktu widzenia - przez lata mowiono nam jakie to tluszcze sa nie zdrowe, popchnieto ludzi w naduzywania weglowodanow - tych jakze zdrowych platkow na sniadanie I batonow zbozowych. Teraz okazuje sie, ze tluszcze sa jednak dobre dla nas, wiec trzeba bylo szybko znalezc nastepnego chlopca do bicia - I jest cukier stolowy... Umiarkowanie jest dobre we wszystkim - rowniez w diecie.

Zobacz wszystkie komentarze (1)

PARTNER SERWISU

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


Oferty pracy (24 733) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 267)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 662)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

POLECAMY W SERWISACH