REKLAMA

Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

REKLAMA

Eksperci: cukier w 2012 r. będzie tańszy niż rok wcześniej

  • Autor: PAP
  • Data: 27-12-2011, 14:35
Eksperci: cukier w 2012 r. będzie tańszy niż rok wcześniej

Eksperci uważają, że w sezonie 2011/2012 światowa produkcja cukru będzie wyższa niż spożycie. W 2012 r. cukier powinien być znacznie tańszy niż rok wcześniej - poinformowała Fundacja Programów Pomocy dla Rolnictwa (FAMMU/FAPA).

REKLAMA

Szacuje się, że produkcja cukru ma wynieść sezonie 2011/2012 r. (trwa on od października br. do września 2012 r.) 168,5-182,2 mln ton, a konsumpcja 162-176,3 mln ton. Analitycy uważają, że drugi sezon z rzędu światowy bilans cukru będzie się charakteryzować nadwyżką produkcyjną, która powinna spowodować spadek cen tego surowca.

W 2011 r. na światowych giełdach duża była zmienność notowań cukru. Cukier biały dwukrotnie bił cenowe rekordy - najpierw w lutym osiągając 884,5 USD za tonę, potem w lipcu - 876,3 USD/t. Podobnie zachowywały się notowania cukru surowego, które w lutym były najwyższe od 30 lat (778,4 USD/t). Od lipca br. ceny cukru spadały. Pod koniec listopada br. cukier rafinowany (biały) potaniał do 598 USD/t, a nierafinowany (surowy) do 505 USD/t. Spadki od rekordowych notowań wyniosły odpowiednio 32 i 35 proc.

Na tegoroczne ceny cukru miał wpływ m.in. spadek jego produkcji w Brazylii i problemy z wywozem oraz brak decyzji władz Indii w sprawie wywozu cukru z tego kraju. Na poziom notowań wpływ miały także problemy finansowe strefy euro i USA.

Analitycy FAMMU/FAPA uważają, że w 2012 r. na poziom cen tego surowca będą wpływać dane makroekonomiczne z największych na świecie gospodarek, kurs dolara i ceny ropy. Z powodu korzystnego bilansu cukru można się spodziewać, że będzie on tańszy w przyszłym niż w 2011 roku. Jednak stosunkowo niskie zapasy mogą spowodować, że jego ceny na giełdach będą skakały.

Departament Rolnictwa USA (USDA) prognozuje, że światowa produkcja cukru w sezonie 2011/12 wzrośnie o 5 proc., do blisko 168,5 mln ton w przeliczeniu na cukier surowy. Największym ośrodkiem jego produkcji na świecie pozostanie Azja, gdzie wytwarza się 38 proc. cukru (64,4 mln ton). W Indiach wytwarza się 17 proc. światowej produkcji cukru, w Chinach - 7 proc., a w Tajlandii - 6 proc.

Drugie miejsce pod względem produkcji zajmuje Ameryka Południowa (28 proc.), gdzie zostanie wytworzone ok. 47,3 mln ton cukru. Europejska produkcja cukru stanowi 14 proc. produkcji światowej (w tym 9 proc. w UE).

Produkcja cukru w UE-27 w sezonie 2011/12 została oszacowana na 15,3 mln ton w przeliczeniu na cukier surowy i będzie o ponad 1 proc. większa niż w poprzednim sezonie. Komisja Europejska ocenia, że w sezonie 2011/12 produkcja cukru w Unii wyniesie 17,827 mln ton, co oznacza, że poza limitem zostanie wytworzone aż 4,87 mln ton, czyli dwa razy więcej niż sezon wcześniej. Największe nadwyżki będą udziałem Francji - 1,7 mln ton, i Niemiec - 1,6 mln ton.

CENY HURTOWE

WIĘCEJ INFORMACJI

KOMENTARZE

Artykuł nie posiada jeszcze komentarzy! Twój może być pierwszy. Wypowiedz się!

REKLAMA

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


REKLAMA
Oferty pracy (25 952) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 331)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 664)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

REKLAMA

POLECAMY W SERWISACH