REKLAMA

Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

REKLAMA

Eksperci: Panika związana z zakażeniami E.coli powinna zmusić producentów do rozszerzenia badań żywnosci

  • Autor: www.portalspozywczy.pl
  • Data: 27-06-2011, 13:42

Eksperci z Laboratorium Żywnościowego TÜV Rheinland Polska twierdzą, że można było uniknąć żywnościowej paniki związanej z zakażeniami bakterią E.coli. Ich zdaniem producenci żywności powinni badać swoje produkty w odpowiednio szerokim zakresie po wytworzeniu oraz na koniec terminu trwałości.

REKLAMA

Jak tłumaczy Andrzej Kuciel, specjalista ds. rynku żywnościowego z Laboratorium TÜV Rheinland Polska, parametry mikrobiologiczne żywności są związane z tym, jakie procesy zachodzą w trakcie produkcji (np. obróbka termiczna, pasteryzacja, sterylizacja lub solenie czy też kwaszenie produktów).

- W związku z tym producent powinien określić rodzaje drobnoustrojów, które mają być badane, w celu potwierdzenia, że proces produkcji gwarantuje bezpieczeństwo dla zdrowia konsumentów. Ustalając zakres badań, należy również uwzględniać możliwość wystąpienia wtórnego zakażenia żywności na etapie konfekcjonowania, magazynowania i transportu - dodaje Kuciel.

Podczas medialnej gorączki dotyczącej kolejnych przypadkó zakażeń E.coli, w magazynach hipermarketów zalegały duże ilości niesprzedanych warzyw, których obawiali się konsumenci. Nie pomagały nawet 50- proc. przeceny i wyraźne informacje o polskim pochodzeniu ogórków, pomidorów i sałaty.

- Producenci żywności dzwonili do laboratorium, z pytaniami o dodatkowe badania, wynikami których mogliby wykazać się osobom odpowiedzialnym za zakupy w dużych sklepach sieciowych" - opowiada Milena Zielińska, kierownik sekcji rozwoju certyfikacji wyrobów TÜV Rheinland Polska.

KOMENTARZE

Artykuł nie posiada jeszcze komentarzy! Twój może być pierwszy. Wypowiedz się!

REKLAMA

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


REKLAMA
Oferty pracy (11 967) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 331)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 664)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

REKLAMA

POLECAMY W SERWISACH