Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

Eksperci: Spożycie owoców i warzyw i ich przetworów w Polsce będzie rosło

  • Autor: FAMMU/FAPA na podstawie: Instytut Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki śywnościowej
  • Data: 19-05-2010, 13:34
Eksperci: Spożycie owoców i warzyw i ich przetworów w Polsce będzie rosło

Jak wynika z danych z najnowszego raportu Instytutu Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki żywnościowej, dotyczących spożycia owoców i warzyw w Polsce, średnio na 1 mieszkańca w roku przypada konsumpcja owoców na poziomie 55 kg w minionym roku oraz 55,5 kg prognozowanych w bieżącym roku - informuje FAMMU/FAPA na podstawie: Instytut Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki śywnościowej.

Natomiast w przypadku spożycia warzyw wielkości te wyniosły odpowiednio 115 kg w roku 2009 oraz planowane 116 kg w roku bieżącym. Dla porównania w roku 2005 spożycia owoców wynosiło na 1 osobę około 54,1 kg, w roku 2006 było to 54,4 kg, w roku 2007 jedyne 41 kg oraz w roku 2008 - 55 kg.

Dla warzyw świeżych wielkości te rozkładały się następująco: 110 kg w roku 2005, 109 kg w roku 2006, oraz po 115 kg w latach 2007 i 2008. W
pierwszym półroczu 2009 roku w spożyciu przeciętnego gospodarstwa domowego dominowały jabłka z udziałem na poziomie około 39,8%, następnie owoce cytrusowe oraz banany - 31% oraz owoce jagodowe - 18,2%.

W omawianym okresie pierwszych sześciu miesięcy w przeliczeniu na kilogramy przypadające na 1 osobę w gospodarstwie domowym spożywano w przeciągu 1 miesiąca około 3,29 kg owoców, w tym 1,33 kg stanowiły jabłka i gruszki oraz 1,02 kg owoce południowe (0,66 kg cytrusy i 0,41 banany). Spożycie orzechów oraz pozostałych przetworów owocowych wyniosło zaledwie 0,12 kg na 1 osobę miesięcznie.

W przypadku warzyw w pierwszym półroczu minionego roku około 14% stanowiły w konsumpcji pomidory, następnie 12% marchew, 10,2% cebula, 8,5% ogórki, 4,5% buraki oraz 20,9% pozostałe warzywa. W omawianym okresie pierwszych sześciu miesięcy w przeliczeniu na kilogramy przypadające na 1 osobę w gospodarstwie domowym spożywano w przeciągu 1 miesiąca około 4,01 kg warzyw ich przetworów oraz grzybów. Największe ilości stanowiły pomidory - 0,56 kg, następnie kapusta - 0,49 kg, marchew - 0,48 kg i 0,34 kg ogórki. Ponadto średniomiesięcznie na 1 osobę przypadało 0,71 kg przetworów warzywnych z dominującym spożyciem kapusty kiszonej - 0,23 kg.

Podobał się artykuł? Podziel się!

KOMENTARZE

Artykuł nie posiada jeszcze komentarzy! Twój może być pierwszy. Wypowiedz się!

PARTNER SERWISU

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


Oferty pracy (22 451) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 270)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 662)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

POLECAMY W SERWISACH