REKLAMA

Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

REKLAMA

Eksperci: Spożycie owoców i warzyw i ich przetworów w Polsce będzie rosło

  • Autor: FAMMU/FAPA na podstawie: Instytut Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki śywnościowej
  • Data: 19-05-2010, 13:34
Eksperci: Spożycie owoców i warzyw i ich przetworów w Polsce będzie rosło

Jak wynika z danych z najnowszego raportu Instytutu Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki żywnościowej, dotyczących spożycia owoców i warzyw w Polsce, średnio na 1 mieszkańca w roku przypada konsumpcja owoców na poziomie 55 kg w minionym roku oraz 55,5 kg prognozowanych w bieżącym roku - informuje FAMMU/FAPA na podstawie: Instytut Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki śywnościowej.

REKLAMA

Natomiast w przypadku spożycia warzyw wielkości te wyniosły odpowiednio 115 kg w roku 2009 oraz planowane 116 kg w roku bieżącym. Dla porównania w roku 2005 spożycia owoców wynosiło na 1 osobę około 54,1 kg, w roku 2006 było to 54,4 kg, w roku 2007 jedyne 41 kg oraz w roku 2008 - 55 kg.

Dla warzyw świeżych wielkości te rozkładały się następująco: 110 kg w roku 2005, 109 kg w roku 2006, oraz po 115 kg w latach 2007 i 2008. W
pierwszym półroczu 2009 roku w spożyciu przeciętnego gospodarstwa domowego dominowały jabłka z udziałem na poziomie około 39,8%, następnie owoce cytrusowe oraz banany - 31% oraz owoce jagodowe - 18,2%.

W omawianym okresie pierwszych sześciu miesięcy w przeliczeniu na kilogramy przypadające na 1 osobę w gospodarstwie domowym spożywano w przeciągu 1 miesiąca około 3,29 kg owoców, w tym 1,33 kg stanowiły jabłka i gruszki oraz 1,02 kg owoce południowe (0,66 kg cytrusy i 0,41 banany). Spożycie orzechów oraz pozostałych przetworów owocowych wyniosło zaledwie 0,12 kg na 1 osobę miesięcznie.

W przypadku warzyw w pierwszym półroczu minionego roku około 14% stanowiły w konsumpcji pomidory, następnie 12% marchew, 10,2% cebula, 8,5% ogórki, 4,5% buraki oraz 20,9% pozostałe warzywa. W omawianym okresie pierwszych sześciu miesięcy w przeliczeniu na kilogramy przypadające na 1 osobę w gospodarstwie domowym spożywano w przeciągu 1 miesiąca około 4,01 kg warzyw ich przetworów oraz grzybów. Największe ilości stanowiły pomidory - 0,56 kg, następnie kapusta - 0,49 kg, marchew - 0,48 kg i 0,34 kg ogórki. Ponadto średniomiesięcznie na 1 osobę przypadało 0,71 kg przetworów warzywnych z dominującym spożyciem kapusty kiszonej - 0,23 kg.

KOMENTARZE

Artykuł nie posiada jeszcze komentarzy! Twój może być pierwszy. Wypowiedz się!

PARTNER SERWISU
REKLAMA

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


REKLAMA
Oferty pracy (25 158) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 331)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 663)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

REKLAMA

POLECAMY W SERWISACH