REKLAMA

Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

REKLAMA

Ekspert Air Products: Spożycie podstawowych produktów mrożonych będzie rosło

  • Autor: www.portalspozywczy.pl
  • Data: 27-01-2011, 12:24
Ekspert Air Products: Spożycie podstawowych produktów mrożonych będzie rosło
Janusz Paździora, menedżer rynku spożywczego na Europę Centralną, Air Products

- Można się spodziewać, że spożycie podstawowych produktów mrożonych, takich jak warzywa i owoce oraz tradycyjnych polskich potraw mącznych, jak pierogi, pyzy i uszka, a także produktów typu frytki czy pizza będzie wciąż rosło, co w rezultacie przyniesie zyski producentom mrożonej żywności - mówi Janusz Paździora, menedżer rynku spożywczego na Europę Centralną, Air Products.

REKLAMA

- W Polsce coraz większą rolę będą odgrywały innowacyjne, przetworzone dania mrożone, czyli mrożonki mięsno-warzywne, potrawy mrożone powlekane sosami, produkty wieloskładnikowe, przybliżające polskim konsumentom dania z innych krajów np. paella, mrożone potrawy kuchni chińskiej, meksykańskiej itp. Takie gotowe potrawy mrożone będą chętnie wybierane przez osoby, które są otwarte na nowości kulinarne, a nie zawsze mają możliwość spróbować potraw kuchni świata w restauracji - mówi Janusz Paździora.

Jego zdaniem szybkość i łatwość przyrządzenia oraz bogactwo składników odżywczych będą dodatkowymi argumentami przekonującymi Polaków do ich zakupu.

- W Polsce te przetworzone dania mrożone, produkowane głównie przez międzynarodowe koncerny, wciąż stanowią niewielką część rynku mrożonek, podczas gdy na Zachodzie Europy producenci oferują szeroką gamę tego typu dań mrożonych. Ponadto u naszych klientów obserwujemy znaczny wzrost produkcji wyrobów mrożonych przeznaczonych dla restauracji i barów szybkiej obsługi - mówi Janusz Paździora.

Obecnie fundusze inwestycyjne coraz uważniej przyglądają się rodzimym producentom mrożonej żywności oraz dystrybutorom tych produktów.

- Inwestycje w produkcję i dystrybucję mrożonej żywności w Polsce mogą okazać się bardzo zyskowne w dłuższej perspektywie czasowej. W przypadku producentów mrożonej żywności o przewadze konkurencyjnej będzie coraz bardziej stanowiła wysoka jakość oferowanych produktów, nowoczesne technologie do mrożenia żywności pozwalające na wprowadzanie produktów innowacyjnych pod względem smaku, szybkości i sposobu przyrządzenia oraz elastyczność procesów produkcyjnych - mówi Janusz Paździora.

 

KOMENTARZE

Artykuł nie posiada jeszcze komentarzy! Twój może być pierwszy. Wypowiedz się!

REKLAMA

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


REKLAMA
Oferty pracy (25 743) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 331)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 664)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

REKLAMA

POLECAMY W SERWISACH