Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

Ekspert Air Products: Spożycie podstawowych produktów mrożonych będzie rosło

  • Autor: www.portalspozywczy.pl
  • Data: 27-01-2011, 12:24
Ekspert Air Products: Spożycie podstawowych produktów mrożonych będzie rosło
Janusz Paździora, menedżer rynku spożywczego na Europę Centralną, Air Products

- Można się spodziewać, że spożycie podstawowych produktów mrożonych, takich jak warzywa i owoce oraz tradycyjnych polskich potraw mącznych, jak pierogi, pyzy i uszka, a także produktów typu frytki czy pizza będzie wciąż rosło, co w rezultacie przyniesie zyski producentom mrożonej żywności - mówi Janusz Paździora, menedżer rynku spożywczego na Europę Centralną, Air Products.

- W Polsce coraz większą rolę będą odgrywały innowacyjne, przetworzone dania mrożone, czyli mrożonki mięsno-warzywne, potrawy mrożone powlekane sosami, produkty wieloskładnikowe, przybliżające polskim konsumentom dania z innych krajów np. paella, mrożone potrawy kuchni chińskiej, meksykańskiej itp. Takie gotowe potrawy mrożone będą chętnie wybierane przez osoby, które są otwarte na nowości kulinarne, a nie zawsze mają możliwość spróbować potraw kuchni świata w restauracji - mówi Janusz Paździora.

Jego zdaniem szybkość i łatwość przyrządzenia oraz bogactwo składników odżywczych będą dodatkowymi argumentami przekonującymi Polaków do ich zakupu.

- W Polsce te przetworzone dania mrożone, produkowane głównie przez międzynarodowe koncerny, wciąż stanowią niewielką część rynku mrożonek, podczas gdy na Zachodzie Europy producenci oferują szeroką gamę tego typu dań mrożonych. Ponadto u naszych klientów obserwujemy znaczny wzrost produkcji wyrobów mrożonych przeznaczonych dla restauracji i barów szybkiej obsługi - mówi Janusz Paździora.

Obecnie fundusze inwestycyjne coraz uważniej przyglądają się rodzimym producentom mrożonej żywności oraz dystrybutorom tych produktów.

- Inwestycje w produkcję i dystrybucję mrożonej żywności w Polsce mogą okazać się bardzo zyskowne w dłuższej perspektywie czasowej. W przypadku producentów mrożonej żywności o przewadze konkurencyjnej będzie coraz bardziej stanowiła wysoka jakość oferowanych produktów, nowoczesne technologie do mrożenia żywności pozwalające na wprowadzanie produktów innowacyjnych pod względem smaku, szybkości i sposobu przyrządzenia oraz elastyczność procesów produkcyjnych - mówi Janusz Paździora.

 

Podobał się artykuł? Podziel się!

KOMENTARZE

Artykuł nie posiada jeszcze komentarzy! Twój może być pierwszy. Wypowiedz się!

PARTNER SERWISU

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


Oferty pracy (26 019) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 267)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 662)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

POLECAMY W SERWISACH