REKLAMA

Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

REKLAMA

Ekspert: Bez wspierania rynku cukru nie da się utrzymać konkurencyjności

  • Autor: Roman Wieczorkiewicz, portalspożywczy.pl
  • Data: 04-07-2012, 14:12
Ekspert: Bez wspierania rynku cukru nie da się utrzymać konkurencyjności
prof. Andrzej Kowalski, dyrektor Instytutu Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej

Patrząc na gospodarkę Unii Europejskiej jako całości, to wyraźnie zauważamy, iż jej konkurencyjność stale spada. To samo dotyczy rynku cukru. Bez jego wspierania Europa, a więc i Polska przestanie się liczyć - powiedział serwisowi portalspożywczy.pl prof. Andrzej Kowalski, dyrektor Instytutu Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej (IERiGŻ).

REKLAMA

Mówiąc o reformie rynku cukru, trzeba pamiętać, że zderzają się tam różne interesy: przetwórców, plantatorów, konsumentów i całych państw, bo trzeba pamiętać, że cukier to nie tylko sektor spożywczy, ale również farmaceutyczny, biopaliwowy itd. - mówi prof. Kowalski, który podkreśla, że przemysł cukrowniczy w Europie zaczyna zanikać i dlatego potrzebuje wsparcia.

Moim zdaniem, analizując wszystkie za i przeciw, trzeba jasno określić cele reformy rynku cukru: albo likwidacja tego przemysłu, ale jego wsparcie. Innej możliwości w tym momencie nie ma - uważa prof. Kowalski.

Zgodnie z projektem pakietu legislacyjnego Komisji Europejskiej na lata 2014-2020 sektor cukru UE ulegnie znaczącym przekształceniom - m.in. od roku gospodarczego 2014/2015 zniesiony ma zostać system kwotowania produkcji cukru. Obecnie na forach organów UE prowadzone są dyskusje odnośnie przyszłości sektora cukrowniczego, większość państw członkowskich, jak również europejskie organizacje zrzeszające przedstawicieli rolników i producentów cukru zdecydowanie opowiadają się za przedłużeniem systemu kwot cukrowych, do roku 2020.

Seminarium Eksperckie „Rynek cukru w ramach 50 lat WPR - jakie wnioski na przyszłość?" organizowane przez Agencję Rynku Rolnego we współpracy z Ministerstwem Rolnictwa i Rozwoju Wsi odbyło się w dniu 4 lipca br. w Warszawie w ramach obchodów 50-lecia Wspólnej Polityki Rolnej, poświęcone jest m.in. ewolucji europejskiego rynku cukru, problemom obecnym oraz perspektywom i wyzwaniom, przed jakim będzie stał sektor cukru w przyszłości.

CENY HURTOWE

KOMENTARZE

Artykuł nie posiada jeszcze komentarzy! Twój może być pierwszy. Wypowiedz się!

REKLAMA

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


REKLAMA
Oferty pracy (25 748) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 331)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 664)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

REKLAMA

POLECAMY W SERWISACH