Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

Ekspert: Bezpieczeństwo transakcji jest kluczowe przy prywatyzacji KSC

  • Autor: www.portalspozywczy.pl
  • Data: 21-08-2012, 11:33
Ekspert: Bezpieczeństwo transakcji jest kluczowe przy prywatyzacji KSC
Cezary Kaźmierczak, ekspert Centrum Adama Smitha i prezes Związku Przedsiębiorców i Pracodawców

Wokół prywatyzacji Krajowej Spółki Cukrowej wciąż jest wiele niewiadomych. Kluczowe w tym procesie jest zagwarantowanie bezpieczeństwa i transparentności transakcji oraz pomoc osobom uprawnionym w finansowaniu nabycia akcji - uważa Cezary Kaźmierczak, ekspert Centrum Adama Smitha i prezes Związku Przedsiębiorców i Pracodawców.

- Nie wiadomo, jaki pomysł ma MSP na zagwarantowanie bezpieczeństwa i transparentności transakcji. Pierwsze podejście do prywatyzacji spółki zakończyło się fiaskiem m.in. ze względu na próby przejmowania akcji przez osoby nieuprawnione. Jeżeli obecny proces będzie po prostu kalką poprzedniego, to zabawa w kotka i myszkę może trwać w nieskończoność, ze szkodą dla spółki - mówi Cezary Kaźmierczak.

Jego zdaniem, zapewnienie przejrzystości prywatyzacji jest niezbędne przy zapowiedzianym trybie prywatyzacji. - Spółki wprowadzane na giełdę muszą dostosować się do ściśle określonych prawem wymogów, a proces monitoruje KNF. Prywatyzacja plantatorsko-pracownicza formalnie nie podlega takim regułom, ale mimo to - a raczej: właśnie dlatego - ministerstwo musi zrobić wszystko, by wokół procesu nie narastały żadne wątpliwości - podkreśla.

Jak mówi, kolejne, nie mniej ważne pytanie, brzmi: czy i w jaki sposób osoby uprawnione do nabycia akcji będą mogły liczyć na pożyczki bądź rozłożenie opłat na raty? Bez tego wielu pracowników KSC może mieć problem z kupnem akcji albo stać się „słupami", które nabędą walory nie na swoją rzecz i nie za swoje pieniądze. - Pomoc w finansowaniu jest konieczna, by cały proces nie okazał się niewypałem - ocenia Cezary Kaźmierczak.

Ministerstwo Skarbu Państwa, po sygnałach od ekspertów, że prywatyzacja Polskiego Cukru jest zbyt długo odkładana, zajęło wreszcie oficjalne stanowisko. Zdaniem eksperta Centrum Adama Smitha, bardzo dobrze, że resort ministra Budzanowskiego przeciął spekulacje na temat możliwych prywatyzacyjnych eksperymentów na żywym organizmie Krajowej Spółki Cukrowej.

- Jeszcze kilka tygodni temu media podawały, że MSP nie wyklucza prywatyzacji koncernu poprzez giełdę. Był to typowy przykład nieprzemyślanej i szkodliwej wypowiedzi. Od początku wiadomo było, że taki model prywatyzacji ma zdecydowanie więcej przeciwników, niż zwolenników, poza tym stwarza realne zagrożenie wrogiego przejęcia firmy. Z dużym sceptycyzmem podchodzę do umieszczania przekształceń własnościowych w hurapatriotycznym kontekście, ale w przypadku branży cukrowej takie obawy nie są bezpodstawne. System kwotowy, obowiązujący w Unii Europejskiej, czyni z Polskiego Cukru łakomy kąsek dla wielkich europejskich konkurentów - polska spółka dysponuje ok. 40 proc. kwot przyznanych Polsce przez Komisję Europejską. Niepotrzebne dywagacje na temat giełdowej prywatyzacji tylko wzbudziły niepokój ekspertów, pracowników i plantatorów - tłumaczy Cezary Kaźmierczak.

KOMENTARZE

Artykuł nie posiada jeszcze komentarzy! Twój może być pierwszy. Wypowiedz się!

PARTNER SERWISU

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


Oferty pracy (20 611) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 263)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 662)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

POLECAMY W SERWISACH