REKLAMA

Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

REKLAMA

Ekspert Green Factory: Rozwój rynku brokułów w Polsce jest obiecujący

  • Autor: www.portalspozywczy.pl
  • Data: 09-12-2014, 09:38
Ekspert Green Factory: Rozwój rynku brokułów w Polsce jest obiecujący
Paweł Szymczak, menedżer ds. agrotechniki i jakości w Green Factory

- Potencjał brokułów, szczególnie w Polsce i krajach Europy Centralnej i Wschodniej, jest olbrzymi. Dowodem jest choćby stały wzrost areału upraw tego warzywa - mówi serwisowi www.portalspozywczy.pl Paweł Szymczak, menedżer ds. agrotechniki i jakości w Green Factory.

REKLAMA

- Mimo, że rynek krajowy nie jest jeszcze nasycony, to część polskiej produkcji trafia na rynki zagraniczne, głównie do Wielkiej Brytanii, Skandynawii, Czech i Słowacji. Dużą szansę dla polskich producentów stanowią rynki: rosyjski i ukraiński. Mówimy bowiem o dużych krajach, w których produkcja brokułów jest marginalna. I tu pojawia się szansa dla brokułów z Polski - zapewnia Paweł Szymczak z Green Factory.

Polska jest postrzegana w Europie jako kraj, w którym ziemia nie jest skażona chemią rolną tak, jak to ma miejsce w innych państwach lepiej rozwiniętych.

- Uważam, że przy zachowaniu dobrej praktyki rolniczej oraz produkcji warzyw zgodnie z systemem GlobalGAP rynki europejskie dla polskich brokułów są otwarte. Brokuły jako element diety są w stanie obronić się same, ponieważ zawierają wiele cennych składników. Jednym z nich jest sulforafan - związek o właściwościach przeciwnowotworowych - dodaje Paweł Szymczak.

Liczba spożywanych brokułów z każdym rokiem rośnie. Brokuły konsekwentnie wypierają inne rośliny kapustne. W Polsce spożycie brokułów to ok. 4% spożycia wszystkich warzyw.

Największym spożyciem może się pochwalić Wielka Brytania, której mieszkańcy jedzą średnio ok. 5 kg brokułów rocznie. Brokuły znajdziemy też często na talerzach Amerykanów, a w światowej czołówce są jeszcze Japończycy, Niemcy i Skandynawowie.

- W Polsce brokuły zdobywają swoich zwolenników powoli, ale już dzisiaj możemy śmiało powiedzieć, że zdecydowanie wygrały z kalafiorem. Musimy pamiętać, że brokuły zagościły na naszych stołach stosunkowo niedawno. Zupełnie inaczej było w Europie Zachodniej, USA czy Japonii. Prosumenci z zamożniejszej Europy Zachodniej charakteryzują się większą świadomością konsumencką i przywiązują większą uwagę do zdrowia. Do Rosji ta moda dopiero przychodzi. Tam wciąż więcej konsumuje się cebuli i kapusty w towarzystwie potraw wysokokalorycznych - dodaje ekspert Green Factory.

W krajach o dużej konsumpcji brokułów obserwujemy jednocześnie znacznie większą produkcję tego warzywa. Zdarzają się jednak wyjątki jak np. Skandynawia czy Japonia, gdzie istotne znaczenie ma import. Taki stan rzeczy wynika z małej powierzchni przeznaczonej pod użytki rolnicze.

- Embargo nie uderza, jak na razie, mocno w polskich producentów eksportujących brokuły na świeży rynek. Polacy dopiero odkrywają wschodnie rynki i jak dotąd wolumen eksportu brokułów do Rosji nie był duży - twierdzi Paweł Szymczak.

 

KOMENTARZE

Artykuł nie posiada jeszcze komentarzy! Twój może być pierwszy. Wypowiedz się!

REKLAMA

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


REKLAMA
Oferty pracy (28 308) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 331)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 664)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

REKLAMA

POLECAMY W SERWISACH