Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

Ekspert Green Factory: Rozwój rynku brokułów w Polsce jest obiecujący

  • Autor: www.portalspozywczy.pl
  • Data: 09-12-2014, 09:38
Ekspert Green Factory: Rozwój rynku brokułów w Polsce jest obiecujący
Paweł Szymczak, menedżer ds. agrotechniki i jakości w Green Factory

- Potencjał brokułów, szczególnie w Polsce i krajach Europy Centralnej i Wschodniej, jest olbrzymi. Dowodem jest choćby stały wzrost areału upraw tego warzywa - mówi serwisowi www.portalspozywczy.pl Paweł Szymczak, menedżer ds. agrotechniki i jakości w Green Factory.

- Mimo, że rynek krajowy nie jest jeszcze nasycony, to część polskiej produkcji trafia na rynki zagraniczne, głównie do Wielkiej Brytanii, Skandynawii, Czech i Słowacji. Dużą szansę dla polskich producentów stanowią rynki: rosyjski i ukraiński. Mówimy bowiem o dużych krajach, w których produkcja brokułów jest marginalna. I tu pojawia się szansa dla brokułów z Polski - zapewnia Paweł Szymczak z Green Factory.

Polska jest postrzegana w Europie jako kraj, w którym ziemia nie jest skażona chemią rolną tak, jak to ma miejsce w innych państwach lepiej rozwiniętych.

- Uważam, że przy zachowaniu dobrej praktyki rolniczej oraz produkcji warzyw zgodnie z systemem GlobalGAP rynki europejskie dla polskich brokułów są otwarte. Brokuły jako element diety są w stanie obronić się same, ponieważ zawierają wiele cennych składników. Jednym z nich jest sulforafan - związek o właściwościach przeciwnowotworowych - dodaje Paweł Szymczak.

Liczba spożywanych brokułów z każdym rokiem rośnie. Brokuły konsekwentnie wypierają inne rośliny kapustne. W Polsce spożycie brokułów to ok. 4% spożycia wszystkich warzyw.

Największym spożyciem może się pochwalić Wielka Brytania, której mieszkańcy jedzą średnio ok. 5 kg brokułów rocznie. Brokuły znajdziemy też często na talerzach Amerykanów, a w światowej czołówce są jeszcze Japończycy, Niemcy i Skandynawowie.

- W Polsce brokuły zdobywają swoich zwolenników powoli, ale już dzisiaj możemy śmiało powiedzieć, że zdecydowanie wygrały z kalafiorem. Musimy pamiętać, że brokuły zagościły na naszych stołach stosunkowo niedawno. Zupełnie inaczej było w Europie Zachodniej, USA czy Japonii. Prosumenci z zamożniejszej Europy Zachodniej charakteryzują się większą świadomością konsumencką i przywiązują większą uwagę do zdrowia. Do Rosji ta moda dopiero przychodzi. Tam wciąż więcej konsumuje się cebuli i kapusty w towarzystwie potraw wysokokalorycznych - dodaje ekspert Green Factory.

W krajach o dużej konsumpcji brokułów obserwujemy jednocześnie znacznie większą produkcję tego warzywa. Zdarzają się jednak wyjątki jak np. Skandynawia czy Japonia, gdzie istotne znaczenie ma import. Taki stan rzeczy wynika z małej powierzchni przeznaczonej pod użytki rolnicze.

- Embargo nie uderza, jak na razie, mocno w polskich producentów eksportujących brokuły na świeży rynek. Polacy dopiero odkrywają wschodnie rynki i jak dotąd wolumen eksportu brokułów do Rosji nie był duży - twierdzi Paweł Szymczak.

 

Podobał się artykuł? Podziel się!

KOMENTARZE

Artykuł nie posiada jeszcze komentarzy! Twój może być pierwszy. Wypowiedz się!

PARTNER SERWISU

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


Oferty pracy (20 087) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 271)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 662)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

POLECAMY W SERWISACH