REKLAMA

Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

REKLAMA

Ekspert: Jakość plonów jest fatalna, głównie dlatego, że zabiegi ochrony roślin nie mogły być wykonywane

  • Autor: MB, portalspozywczy.pl
  • Data: 23-08-2010, 15:42
Ekspert: Jakość plonów jest fatalna, głównie dlatego, że zabiegi ochrony roślin nie mogły być wykonywane

- Nadmierna ilość wilgoci w glebie i podtopienia spowodowały, że na polach stała woda i nie można była na plantacjach dokonywać zabiegów ochrony roślin a nawet jeśli się je pryskało, to skuteczność tych działań była bardzo niska - mówi Bożena Nosecka, ekspert w Instytucie Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej.

REKLAMA

- Powódź jest czynnikiem mniej znaczącym jeśli chodzi o powód tegorocznych, słabych zbiorów owoców i warzyw. Naturalnie surowce z terenów zatopionych nie nadają się do spożycia, ale zalanie dotyczy zaledwie kilku procent całej powierzchni uprawy w kraju. Ważniejszym czynnikiem, który spowodował nieurodzaj, były podtopienia i wilgotna gleba - mówi Bożena Nosecka. 

Największym problemem branży jest to, że bardzo dużo chorób jest na wszystkich owocach i warzywach. Wyjątkiem są ogórki, bo mączniak, który zwykle atakuje te warzywa, nie pojawił się, więc ceny ogórków są niższe niż w ubiegłym roku a do tego jest ich bardzo dużo. 

- To był jeden z gorszych okresów dla zbiorów w historii kraju. Choć gorzej było w 2007 r. kiedy przymrozki majowe zaszkodziły plonom - mówi Bożena Nosecka.

- Najgorzej było z młodą kapustą, której ceny były o 2-3 razy wyższe niż w ubiegłym roku. Kapusta ma swoją specyfikę, bo jest to produkt masowy i w tym przypadku zadziałał efekt psychologiczny, bo mamy w kraju bardzo wielu producentów kapusty. I kiedy wielu producentom sezon się nie udaje, potrafią oni wyciągnąć cenę do góry. Nie ma spadku zbiorów kapusty większych niż innych warzyw a cena podeszła bardzo mocno. Wiadomo, że jak są niższe zbiory to wyższe są ceny - ale podwyżka cen nie jest proporcjonalna do zbiorów, proporcje są zachwiane. Podobnie jest z ziemniakiem - z powodu powszechności uprawy i tego, ze dużo producentów to robi, które reagują nieproporcjonalnie do tego co się dzieje na rynku - mówi Bożena Nosecka.

Wczesne warzywa bardzo źle plonowały. Z późniejszymi warzywami sytuacja nie jest już aż tak ewidentna. Warzywa gruntowe, które są w polu mają duże zdolności adaptacyjne i po cenach hurtowych widać, że nie jest z nimi tak źle jak ze wczesnymi warzywami.

Konsekwencją tych niższych zbiorów są wyższe ceny warzyw i owoców. Dla przykładu wiśnie podrożały trzykrotnie w porównaniu z ubiegłym rokiem - zarówno deserowe jak i do przetwórstwa - a te drugie decydują o poziomie opłacalności. Ich cena pod mrożonki sięgnęła w skupie 3 zł za kilogram.

KOMENTARZE

Artykuł nie posiada jeszcze komentarzy! Twój może być pierwszy. Wypowiedz się!

PARTNER SERWISU
REKLAMA

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


REKLAMA
Oferty pracy (21 295) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 331)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 663)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

REKLAMA

POLECAMY W SERWISACH