Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

Ekspert: Jakość plonów jest fatalna, głównie dlatego, że zabiegi ochrony roślin nie mogły być wykonywane

  • Autor: MB, portalspozywczy.pl
  • Data: 23-08-2010, 15:42
Ekspert: Jakość plonów jest fatalna, głównie dlatego, że zabiegi ochrony roślin nie mogły być wykonywane

- Nadmierna ilość wilgoci w glebie i podtopienia spowodowały, że na polach stała woda i nie można była na plantacjach dokonywać zabiegów ochrony roślin a nawet jeśli się je pryskało, to skuteczność tych działań była bardzo niska - mówi Bożena Nosecka, ekspert w Instytucie Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej.

- Powódź jest czynnikiem mniej znaczącym jeśli chodzi o powód tegorocznych, słabych zbiorów owoców i warzyw. Naturalnie surowce z terenów zatopionych nie nadają się do spożycia, ale zalanie dotyczy zaledwie kilku procent całej powierzchni uprawy w kraju. Ważniejszym czynnikiem, który spowodował nieurodzaj, były podtopienia i wilgotna gleba - mówi Bożena Nosecka. 

Największym problemem branży jest to, że bardzo dużo chorób jest na wszystkich owocach i warzywach. Wyjątkiem są ogórki, bo mączniak, który zwykle atakuje te warzywa, nie pojawił się, więc ceny ogórków są niższe niż w ubiegłym roku a do tego jest ich bardzo dużo. 

- To był jeden z gorszych okresów dla zbiorów w historii kraju. Choć gorzej było w 2007 r. kiedy przymrozki majowe zaszkodziły plonom - mówi Bożena Nosecka.

- Najgorzej było z młodą kapustą, której ceny były o 2-3 razy wyższe niż w ubiegłym roku. Kapusta ma swoją specyfikę, bo jest to produkt masowy i w tym przypadku zadziałał efekt psychologiczny, bo mamy w kraju bardzo wielu producentów kapusty. I kiedy wielu producentom sezon się nie udaje, potrafią oni wyciągnąć cenę do góry. Nie ma spadku zbiorów kapusty większych niż innych warzyw a cena podeszła bardzo mocno. Wiadomo, że jak są niższe zbiory to wyższe są ceny - ale podwyżka cen nie jest proporcjonalna do zbiorów, proporcje są zachwiane. Podobnie jest z ziemniakiem - z powodu powszechności uprawy i tego, ze dużo producentów to robi, które reagują nieproporcjonalnie do tego co się dzieje na rynku - mówi Bożena Nosecka.

Wczesne warzywa bardzo źle plonowały. Z późniejszymi warzywami sytuacja nie jest już aż tak ewidentna. Warzywa gruntowe, które są w polu mają duże zdolności adaptacyjne i po cenach hurtowych widać, że nie jest z nimi tak źle jak ze wczesnymi warzywami.

Konsekwencją tych niższych zbiorów są wyższe ceny warzyw i owoców. Dla przykładu wiśnie podrożały trzykrotnie w porównaniu z ubiegłym rokiem - zarówno deserowe jak i do przetwórstwa - a te drugie decydują o poziomie opłacalności. Ich cena pod mrożonki sięgnęła w skupie 3 zł za kilogram.

Podobał się artykuł? Podziel się!

KOMENTARZE

Artykuł nie posiada jeszcze komentarzy! Twój może być pierwszy. Wypowiedz się!

PARTNER SERWISU

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


Oferty pracy (23 477) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 267)


Polecane oferty


Oferty komunikatów (397 662)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

POLECAMY W SERWISACH