Partnerzy portalu
partner portalu partner portalu partner portalu partner portalu partner portalu partner portalu partner portalu
Owoce i warzywa

Ekspert: Koszty zamrażania produktów spożywczych można zmniejszyć nawet dwukrotnie

Technologie tradycyjne służące do zamrażania produktów odchodzą do lamusa ze względów formalnych (przepisy UE, ekologia) oraz kosztów eksploatacji. Wzrost cen energii elektrycznej tylko przyspiesza ten trend. Dążenie do najwyższej możliwej efektywności energetycznej procesów produkcyjnych staje się więc priorytetem. Temat ten poruszany był wiele raz podczas konferencji FRSiH - ocenia Maurycy Szwajkajzer, członek zarządu firmy Enreco.

Ekspert: Koszty zamrażania produktów spożywczych można zmniejszyć nawet dwukrotnie
fot. Shutterstock

- Nie wszystkie aktualnie dostępne na rynku technologie służące do zamrażania są równie efektywne energetycznie. W zależności od źródła chłodu; F-gazy, Amoniak, CO2 możemy zamrozić ten sam kilogram załóżmy truskawek za od 0,48 PLN do 0,24 PLN. Tym samym zmniejszając udział kosztu zamrażania w gotowym produkcie z 10 do nawet poniżej 5%. W branżach, w których jest silna konkurencja cenowa, niskie marże i tendencja rynku do kupna tańszego towaru z importu, różnica ta może stanowić o powodzeniu rodzimego – polskiego biznesu – mówi Maurycy Szwajkajzer.

- Najlepszą, aktualnie wchodzącą intensywnie na rynek technologią chłodniczą jest CO2, a dokładniej transkrytyczne, zalane układy chłodnicze na r744. Systemy chłodnicze oparte na niej stają się popularne w krajach takich, jak Niemcy, Holandia lub Francja. Dzięki niej, mimo wyższych kosztów, firmy z zachodu są w stanie z powodzeniem konkurować ceną gotowego produktu z resztą świata. Technologia ta w połączeniu z najnowocześniejszymi tunelami zamrażalniczymi jest także dostępna w Polsce - dodaje.

- Proste systemy na CO2 już mają silną pozycję w średnim i dużym handlu oraz logistyce. Coraz częściej sięga po nie także polski przemysł, a w tym branża mięsna, owocowo-warzywna i dań gotowych. Aktualnie udział tej technologii w rynku przemysłowym wynosi nie więcej niż 2%, ale przewiduje się szybki wzrost nawet do poziomu powyżej chłodnictwa amoniakalnego. Chłodnictwo na CO2, poza najwyższą aktualnie możliwą efektywnością energetyczną w zamrażaniu,  jest także najmniej obciążone regulacjami takimi, jak CRO (F-gazy) i wygórowane zasady bezpieczeństwa (amoniak) - tłumaczy.

I podkreśla, że oszczędności jednak nie muszą kończyć się na bardziej efektywnym zamrażaniu. W zamrażaniu produktów, które podlegają wstępnej obróbce termicznej (np. brokuły) duży potencjał dalszych oszczędności daje odzysk wysokotemperaturowego ciepła.

- Stosując go zaoszczędzić można kolejne 0,04 PLN/ kg, rezygnując jednocześnie z ogrzewania wody do blanszowania gazem lub innym drogim źródłem ciepła - mówi.

 

Podobał się artykuł? Podziel się!

więcej informacji:

owoce RSS ALERT    /    warzywa RSS ALERT    /    mrożonki RSS ALERT    /    Maurycy Szwajkajzer RSS ALERT    /    ENRECO RSS ALERT    /    truskawki RSS ALERT

KOMENTARZE (0)

PISZESZ DO NAS Z ADRESU IP: 3.215.182.36
Dodając komentarz, oświadczasz, że akceptujesz regulamin forum

subskrybuj portalspozywczy.pl

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku



Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


NEWSLETTER

Zamów newsletter z najciekawszymi i najlepszymi tekstami naszego portalu.

Drodzy Użytkownicy!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych przetwarzamy Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.