Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

Ekspert KOWR: Mamy mnóstwo dobrej jakości żywności. Jednak jest problem z jej dystrybucją

  • Autor: MB; www.portalspozywczy.pl
  • Data: 27-03-2018, 14:43
Ekspert KOWR: Mamy mnóstwo dobrej jakości żywności. Jednak jest problem z jej dystrybucją
Paweł Kocon, zastępca dyrektora w Departamencie Rozwoju Rynku w Krajowym Ośrodku Wsparcia Rolnictwa/ fot. PTWP

- "Polska smakuje” skupia producentów żywności regionalnej, tradycyjnej i certyfikowanej, czyli w naszym podejściu superfoods - bo dla nas superżywność to jest przede wszystkim właśnie wysoka jakość.  My chcemy budować pomosty między producentem a finalnym odbiorcą - mówił Paweł Kocon, zastępca dyrektora w Departamencie Rozwoju Rynku w Krajowym Ośrodku Wsparcia Rolnictwa podczas debaty "Superfoods – trend wpisany w idee wellness, fit i eko" w ramach Food Show 2018.

- Na „Polska smakuje” obecnie zapisanych jest ponad 300 wystawców, którzy produkują żywność certyfikowaną. Barierą wejścia na listę dostawców jest właśnie posiadanie jednego z certyfikatów honorowanych przez MRiRW. To jest narzędzie, które chcemy mocno rozwijać, bo widzimy prawidłowość, że rośnie liczba producentów żywności regionalnej. Problem w tym, że nie mamy dobrej dystrybucji, mimo, że są to produkty świetnie jakościowe, powstają w oparciu o konkretne systemy jakości to jednak konsument znajduje się głównie w dużych miastach. Dlatego mocno myślimy nad tym jak usprawnić tę współpracę na linii producent-odbiorca. Chcemy budować pomosty między producentem a finalnym odbiorcą poprzez m.in. „Polska smakuje”. Chcemy wspierać powstawanie lokalnych kooperatyw spożywczych, które wspólnie zajmą się dystrybucją lokalnych produktów na ternie całego kraju. Rozmawiamy również z siecią Orlen i próbujemy pomóc zaistnieć lokalnym producentom i ich produktom na stacjach benzynowych – wyliczał podczas debaty Paweł Kocon.

Paweł Kocon dodał, że jego zdaniem kultura eat&fit się popularyzuje a konsumenci coraz mocniej zdają sobie sprawę, że nawet jeśli ćwiczą, to jeśli dodatkowo nie będą do tego dobrze jeść, to nie osiągną zamierzonych efektów. Dlatego trzeba postawić na dostępność prozdrowotnych produktów oraz na edukację m.in rodziców. - W ramach KOWRu działa program unijny „Program dla Szkół”. Z przeprowadzonych w ubiegłych latach przez Instytut żywności i Żywienia badań wynika, że to dorośli obok szkół są odpowiedzialni za budowanie nawyków żywieniowych swoich dzieci. Dlatego zmieniliśmy komunikację i edukujemy rodziców, żeby nadzorowali dzieciaki co jedzą w szkole i motywowali ich do spożywania owoców i warzyw, które otrzymują – dodał ekspert KOWR.

Paweł Kocon był prelegentem Food Show 2018 i wziął udział w debacie zatytułowanej „Superfoods – trend wpisany w idee wellness, fit i eko”. Przeczytał całą relację z tej debaty.

Podobał się artykuł? Podziel się!

KOMENTARZE

Artykuł nie posiada jeszcze komentarzy! Twój może być pierwszy. Wypowiedz się!

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


Oferty pracy (18 558) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 262)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 662)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

POLECAMY W SERWISACH