Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

Ekspert: Niższe ceny cukru to wyzwanie dla producentów i plantatorów buraka

  • Autor: www.portalspozywczy.pl
  • Data: 09-10-2017, 13:35
Ekspert: Niższe ceny cukru to wyzwanie dla producentów i plantatorów buraka
Grzegorz Rykaczewski, analityk agrobiznesu w departamencie sektorów strategicznych Banku Zachodniego WBK/ fot. PTWP

- Zniesienie limitowania produkcji cukru w Unii Europejskiej w zasadniczy sposób wpływa na strategie dalszego rozwoju przedsiębiorstw przetwórczych w całej Wspólnocie. Z zapowiedzi najważniejszych graczy w UE, w tym przedsiębiorstw działających w Polsce, wynika wzrost produkcji cukru oraz większa aktywność eksportowa - mówi w rozmowie z serwisem portalspozywczy.pl Grzegorz Rykaczewski, analityk agrobiznesu w departamencie sektorów strategicznych Banku Zachodniego WBK.

Zdaniem eksperta w rezultacie należy liczyć się z większą konkurencją w UE oraz z niższym poziomem cen. Unijne ceny cukru będą też w większym stopniu zależne od sytuacji na rynku globalnym.

Czytaj również: Nadchodzą znaczące zmiany na rynku cukru

 

- Co istotne w sezonie 2017/18 przewiduje się 5-procentowy wzrost produkcji światowej, do poziomu 180 mln t. Według amerykańskiego Departamentu Rolnictwa (USDA) produkcja cukru będzie wyższa od konsumpcji – po dwóch latach gospodarczych ujemnego bilansu. Z kolei w UE-28 przewiduje się wzrost produkcji cukru do 20,1 mln t - dodaje Grzegorz Rykaczewski.

Czytaj także: Deregulacja rynku cukru to szansa na poprawę rentowności producentów słodyczy i napojów?

Powyższe szacunki już znalazły swoje odbicie w poziomie cen. Z danych MRiRW wynika, że średnia cena sprzedaży cukru konfekcjonowanego na rynku krajowym w sierpniu spadła do 1970 zł/t, tj. o 26% w relacji rocznej. Będzie to więc sezon trudny zarówno dla przetwórców, jak i dla rolników.

- Niższe ceny cukru to dobra informacji dla przemysłu spożywczego oraz dla konsumentów. Jednak dla producentów cukru oraz plantatorów buraka dalsze obniżki mogą być dużym wyzwaniem. Trudno dziś oceniać, na jakim poziomie rynek się ustabilizuje oraz jak mocno liberalizacja rynku odbije się na kondycji rolników oraz zakładów przetwórczych. W obecnej sytuacji, obarczonej dużą niepewnością, niezwykle istotną kwestią jest podejście strategiczne do rozwoju całego krajowego sektora w najbliższych latach. Istotnym elementem tego podejścia jest konieczność ścisłej współpracy rolników i producentów cukru, ale też chociażby kształt dalszego wsparcia uczestników rynku ze strony państwa i UE - wskazuje Grzegorz Rykaczewski.

Podobał się artykuł? Podziel się!

KOMENTARZE

Artykuł nie posiada jeszcze komentarzy! Twój może być pierwszy. Wypowiedz się!

PARTNER SERWISU

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


Oferty pracy (26 487) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 267)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 662)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

POLECAMY W SERWISACH