REKLAMA

Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

REKLAMA

Ekspert o prawnych aspektach produkcji ekologicznej żywności

  • Autor: Roman Wieczorkiewicz, portalspożywczy.pl
  • Data: 18-03-2013, 09:59

„Eko", „bio", „organic" - tak oznaczone mogą być jedynie produkty o certyfikowanej jakości, które spełnią wymagania dotyczące rolnictwa ekologicznego. Dla wielu konsumentów termin żywność ekologiczna jest wciąż tożsamy z żywność zdrowa czy żywność naturalna. Warto jednak zwrócić uwagę, że tylko produkty z logo rolnictwa ekologicznego dają gwarancję, że przy ich produkcji i przetwarzaniu nie stosowano promieniowania jonizującego ani genetycznie modyfikowanych organizmów i ich pochodnych - powiedziała serwisowi portalspożywczy.pl Anna Klimas, Specjalista ds. Rolnictwa Ekologicznego TÜV Rheinland Polska.

REKLAMA

Dopuszczone do wykorzystania w rolnictwie ekologicznym środki ochrony roślin i nawozy gwarantują brak ich negatywnego wpływu na jakość produktu końcowego. System kontroli produkcji ekologicznej pozwala na śledzenie każdego artykułu na wszystkich etapach produkcji, przygotowania i dystrybucji - począwszy od produkcji pierwotnej produktów ekologicznych poprzez przechowywanie, przetwarzanie, transport, sprzedaż oraz zaopatrzenie ostatecznego konsumenta.

Głównym założeniem przetwórstwa ekologicznego jest wytworzenie żywności ze składników ekologicznych, czyli produktów rolnych poddanych kontroli na zgodność z wymaganiami rolnictwa ekologicznego. W wyjątkowych przypadkach, gdy składnik pochodzenia rolnego nie jest dostępny w jakości ekologicznej, można użyć do produkcji zatwierdzonych składników nieekologicznych. Produkt może być jednak oznakowany jako ekologiczny wyłącznie wtedy, gdy co najmniej 95 proc. składników pochodzenia rolniczego stanowią składniki posiadające certyfikat zgodności z produkcją ekologiczna wydany przez upoważnioną jednostkę certyfikującą. Na opakowaniu produktów ekologicznych musi zostać podane miejsce pochodzenia rolniczych składników ekologicznych, numer jednostki certyfikującej sprawującej nadzór nad producentem oraz logo rolnictwa ekologicznego. TÜV Rheinland Polska posiada numer identyfikacyjny PL-EKO-08 i jest upoważnioną jednostką certyfikującą w zakresie przeprowadzania kontroli oraz wydawania i cofania certyfikatów zgodności.

Zdarza się, że zakłady decydują się na przetwórstwo ekologiczne tylko części produktów. W takiej sytuacji zobligowane są do oddzielenia produkcji ekologicznej od nieekologicznej oraz podjęcia koniecznych środków w celu zapewnienia możliwości identyfikacji partii i uniknięcia mieszania się lub zamiany z produktami nieekologicznymi.

Regulacje prawne zabraniają stosowania promieniowania jonizującego przy produkcji i przetwarzaniu żywności oraz używanie genetycznie modyfikowanych organizmów i ich pochodnych. Aby potwierdzić, iż zakupione substancje pomocnicze w przetwórstwie nie zawierają GMO, producent żąda od sprzedawcy potwierdzenia, że dostarczone produkty nie zostały wytworzone z GMO lub przy ich użyciu. Na jakość żywności ekologicznej wpływa również ograniczenie stosowania dodatków do żywności wyłącznie do naturalnych.

Wymagania stawiane przetwórcom mają zapewnić zachowanie wysokiej jakości biologicznej surowców. Odpowiednio dobrana technologia dla danego produktu przy uwzględnieniu metod produkcji mechanicznych, fizycznych, fermentacyjnych czy termicznych powinna zachowywać w możliwie niezmienionym składzie zawartość witamin, węglowodanów, białek czy też składników mineralnych. W przetwórniach kontrole przeprowadzane są przynajmniej raz w roku, dodatkowo przeprowadzane są kontrole niezapowiedziane, a gdy to konieczne pobierane są próbki do badań na pozostałości pestycydów lub użycie środków niedozwolonych w rolnictwie ekologicznym. Wszystko po to, aby dać gwarancję konsumentom i zwiększyć zaufanie co do wartości niesionych przez rolnictwo ekologiczne.

KOMENTARZE

Artykuł nie posiada jeszcze komentarzy! Twój może być pierwszy. Wypowiedz się!

PARTNER SERWISU
REKLAMA

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


REKLAMA
Oferty pracy (25 264) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 331)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 663)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

REKLAMA

POLECAMY W SERWISACH