Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

Ekspert: Spada konsumpcja jabłek w Polsce

  • Autor: www.portalspozywczy.pl/ pr
  • Data: 10-05-2011, 13:09
Ekspert: Spada konsumpcja jabłek w Polsce
Spożycie jabłek w Polsce spada

- W sklepach dostępny jest coraz większy asortyment owoców południowych w atrakcyjnych cenach. Powoduje to, że jabłkom coraz trudniej przebić się na rynku. Dowodem jest malejąca konsumpcja tych owoców, wynosząca obecnie około 16 kg na osobę na rok, kiedy jeszcze kilka lat temu Polacy zjadali 22 kg jabłek na osobę rocznie - mówi Eberhard Makosz, przewodniczący Komitetu d.s. Owoców i Warzyw przy Radzie Gospodarki Żywnościowej.

Zdaniem eksperta jednym z najważniejszych czynników jakie należy zmienić w krajowej produkcji jabłek jest poprawa ich jakości w sklepach. Towarzystwo Rozwoju Sadów Karłowych oraz Związek Sadowników Rzeczpospolitej Polskiej, wspólnie podjęły się realizacji projektu „Polskie Jabłka Wysokie Jakości". Jego celem jest promocja polskich jabłek oraz sprzedaż owoców najlepszej jakości, oznaczonych specjalnie przygotowanym nowym logo: Kings&Apples. Projekt jest finansowany ze środków Funduszu Promocji Owoców i Warzyw, którym zarządza Agencja Rynku Rolnego.

Producenci jabłek posługujący się znakiem jakości muszą przestrzegać zasad Integrowanej Produkcji Owoców. Promuje ona bezpieczne metody produkcji i ograniczenie stosowania środków ochrony roślin, które niewłaściwie użyte mogą mieć szkodliwy wpływ na zdrowie konsumentów. Ponadto producenci są zobowiązani do przestrzegania kodeksu Dobrej Praktyki Rolnictwa, czyli zasad z zakresu ochrony środowiska oraz porad, w jaki sposób ograniczać negatywne oddziaływanie rolnictwa na środowisko.

- Należy pamiętać, że nieopłacalna będzie produkcja owoców niskiej jakości. Jeśli będziemy produkować 2,5-3 mln ton jabłek wówczas należy wyeksportować, co najmniej 600 tys. ton, ale tylko wysokiej jakości. W przypadku produkcji jabłek wysokiej jakości otrzymamy najwyżej 700 tys. ton. Udział ten trzeba szybko zwiększyć, co najmniej do 1 mln ton, aby móc eksportować te 600 tys. ton. Tym bardziej, że możliwy będzie tylko eksport jabłek wysokiej jakości. Zdajemy sobie sprawę z tego, że jeśli nasz eksport będzie niższy, to znacznie niższe będą też ceny skupu jabłek. A więc w wielu gospodarstwach nieopłacalna będzie ich produkcja. Są jednak szanse, na znacznie większy eksport jabłek, również do krajów Europy Zachodniej, pod warunkiem, że jakość jabłek będzie spełniała warunki stawiane na tamtejszych rynkach - mówi Eberhard Makosz.

KOMENTARZE: (2)

Wypowiedz się! Twoja opinia jest ważna!

  • Robert 11-05-2011, 12:22:
Eeee tam, wydaje mi sie ze jablka produkowane w sadzie pod Grojcem powinny byc po prostu tansze niz banany, czy inne pomarancze wysylane statkiem z Kolumbii.
Wtedy bedziemy ich wiecej jesc.
  • kamil 11-05-2011, 10:47:
niech jeszcze trochę podrożeją to zobaczymy o ile jeszcze spadnie..

Zobacz wszystkie komentarze (2)

PARTNER SERWISU

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


Oferty pracy (23 529) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 271)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 662)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

POLECAMY W SERWISACH