Ekspert: Świadomość Polaków dotycząca zdrowej żywności jest jeszcze stosunkowo niska
- Z badań przeprowadzonych przez OBOP na zlecenie Organic Farma Zdrowia wynika, że tyko 4 proc. Polaków wie, czym jest żywność ekologiczna. Oferta polskich produktów z ekologicznym certyfikatem jest coraz większa, ale nadal w przypadku wędlin lub nabiału nie jest jeszcze szeroka - mówi serwisowi www.portalspozywczy.pl Sławomir Chłoń, prezes spółki Organic Farma Zdrowia.
POWIĄZANE TEMATY
- W przypadku niektórych polskich produktów ekologicznych cena jest zbyt wysoka w stosunku do jakości, dlatego bardziej opłaca się importować zagraniczne odpowiedniki nawet z odległych krajów - mówi Sławomir Chłoń, prezes spółki Organic Farma Zdrowia.
Jednak jego zdaniem jest grupa klientów bardzo świadomych tego co jedzą i jak to może wpływać na jakość ich życia. Poszukują oni produktów bogatych we właściwości odżywcze. - Dla tej grupy wprowadziliśmy np. jagody goji nazywane też owocami długowieczności, które są jednym z najbardziej odżywczych produktów na świecie, zawierają mnóstwo witamin i minerałów, są kompletnym źródłem białka czy też jagody acai, które działają antyoksydacyjnie, przeciwzapalnie oraz wykazują działanie przeciwzakrzepowe - dodaje prezes Chłoń.
Organic Farma Zdrowia to największa w Polsce sieć samoobsługowych delikatesów z produktami ekologicznymi. Firma działa od 2006 r., posiada 23 obiekty handlowe w 8 miastach Polski oraz sklep internetowy.


Materiał chroniony prawem autorskim - zasady przedruków określa regulamin.
KOMENTARZE
Artykuł nie posiada jeszcze komentarzy! Twój może być pierwszy. Wypowiedz się!