Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

Ekspert: Sytuacja na polskim rynku przetwórstwa owocowo-warzywnego napawa optymizmem

  • Autor: Paulina Mroziak, portalspozywczy.pl
  • Data: 27-11-2012, 15:12
Ekspert: Sytuacja na polskim rynku przetwórstwa owocowo-warzywnego napawa optymizmem
dr Bożena Nosecka, ekspertka z Instytutu Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej

- Sezon 2012/13 na rynku przetwórstwa owocowo-warzywnego oceniam za udany. Cechuje go głównie duża produkcja koncentratu jabłkowego, wysokie ceny mrożonych malin i wiśni oraz dobre perspektywy dla eksportu mrożonych warzyw - mówi serwisowi portalspozywczy.pl, dr Dr Bożena Nosecka z IERiGŻ-PIB.

Jak zauważa ekspertka Instytutu Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej, sezon 2012/13 okazał się bardzo udany dla przetwórców jabłek. - Zebrano bardzo dużo owoców, ceny skupu nie są wygórowane i spodziewana jest też imponująca produkcja zagęszczonego soku jabłkowego. To daje szansę na wzrost eksportu - może nie po bardzo wysokich, ale zadowalających dla przetwórców cenach. Tym bardziej, że od paru lat Chiny - globalny lider produkcji  - przestały być konkurencyjne względem Polski - podkreśla dr Bożena Nosecka.

Dodaje, ze tegoroczny sezon charakteryzuje się także niższą produkcją koncentratów z owoców miękkich oraz mrożonek truskawek, a wyższą - mrożonych czarnych porzeczek. - Spektakularna dla tegorocznego sezonu jest sytuacja na rynku mrożonych wiśni i malin. Ceny skupu tych owoców były wysokie, ale i duży jest popyt na te produkty na rynkach zagranicznych. Wynika to z niekorzystnych warunków pogodowych w USA (potentat na rynku wiśni) oraz w Serbii (lider rynku malin). To spowodowało, że produkcja jest opłacalna - polskie mrożonki stają się bardzo popularne i sprzedawane są za granicą po wysokich cenach - komentuje ekspertka IERiGŻ-PIB.

Jej zdaniem, także sytuacja na rynku przetwórstwa warzyw napawa optymizmem. - Mimo, iż zbiory w Polsce były nieco mniejsze niż w ubiegłym sezonie, niska była także produkcja w Europie. Dlatego mrożonki warzywne, które stanowią połowę przetwórstwa warzywnego w Polsce, sprzedają się po wyższych cenach - mówi dr Bożena Nosecka.

- Jednak te niskie zbiory w Europie wpływają także na wzrost cen owoców i warzyw, które importują polscy przetwórcy. Te w dużej mierze będą też zależeć od stosunku ceny złotówki do euro - podsumowuje.

Podobał się artykuł? Podziel się!

KOMENTARZE

Artykuł nie posiada jeszcze komentarzy! Twój może być pierwszy. Wypowiedz się!

PARTNER SERWISU

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


Oferty pracy (24 798) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 330)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 662)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

POLECAMY W SERWISACH