REKLAMA

Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

REKLAMA

Ekspert: Uwolnienie rynku cukru w końcu nastąpi. Producenci powinni się do tego przygotować

  • Autor: www.portalspozywczy.pl, PB
  • Data: 07-05-2012, 13:32
Ekspert: Uwolnienie rynku cukru w końcu nastąpi. Producenci powinni się do tego przygotować
Marcin Kulicki do 23 kwietnia pełnił funkcję prezesa Krajowej Spółki Cukrowej

Producenci cukru i plantatorzy buraków cukrowych popierają opcję pozostawienia regulacji rynku cukru na dotychczasowych zasadach, z pewnymi modyfikacjami tego systemu, by mógł on szybciej reagować na zmienną sytuację rynkową. Uwolnienie rynku cukru jednak w końcu nastąpi. Producenci mogą przygotować się do niego poprzez zwiększanie efektywności upraw i ograniczanie kosztów.

REKLAMA

Przypomnijmy, że Komisja Europejska proponuje uwolnienie rynku cukru od 2015 roku, jednak polski resort rolnictwa chce przedłużenia kwotowania do 2020 roku.

- System ochrony rynku europejskiego i limitów narodowych sprawdził się. Stanowi on odpowiedź na zagrożenia związane z niestabilnością światowej produkcji cukru, gdzie zmienność cen jest bardzo duża. Uzależnienie się Europy od cukru trzcinowego byłoby z ogromną szkodą, zarówno dla odbiorców cukru, jaki i rolników oraz plantatorów - ocenia były prezes Krajowej Spółki Cukrowej Marcin Kulicki.

- Sądzę, że Komisja Europejska, po uwzględnieniu woli Parlamentu Europejskiego, który zalecił w uchwale przedłużenie zasad regulacji, wypracuje kompromis. Liczę, że przemysł cukrowniczy w Europie dostanie kilka kolejnych lat, by stać się konkurencyjnym wobec cukru trzcinowego - dodaje.

Jego zdaniem, w końcu nastąpi moment, w którym rynek cukru zostanie uwolniony. - Trzeba nadal pracować nad zwiększeniem efektywności upraw, szczególnie w Polsce, nad zmianą systemu produkcji rolnej i przestawieniem go na nowoczesne tory. Po stronie producentów - ważne jest ograniczanie kosztów poprzez koncentrację, wydłużanie kampanii cukrowniczej, wykorzystywanie innych możliwości, jakie daje cukrownia - radzi Marcin Kulicki.

I dodaje, że zwiększanie świadomości Europejczyków to także jedna z metod, którą należy analizować. Jego zdaniem, proste porównanie kosztów i jakości cukru wyprodukowanego w UE i poza Unią jest nieadekwatne, ponieważ produkcja cukru w Europie musi podlegać wszystkim zasadom, które Europa stworzyła po to, by podnieść jakość życia.

Marcin Kulicki uważa, że ceny cukru mają szansę pozostać stabilne w dłuższej perspektywie. - KE wyciągnęła wnioski z ubiegłego roku i wprowadziła dodatkowe mechanizmy, np. możliwość przekwalifikowania cukru pozakwotowego na kwotowy, dopuściła także dodatkowy import z ograniczonym cłem. Te czynniki spowodowały, że sytuacja na rynku jest stabilna - mówi były prezes KSC.

KOMENTARZE: (2)

Wypowiedz się! Twoja opinia jest ważna!

  • ojciec derektor 10-05-2012, 23:19:
Wszystko kiedyś nastąpi, hehehehe, nawet koniec świata
  • globetroter 10-05-2012, 17:23:
co tu komentować ; rynek cukru to 'komuna pełną gębą

Zobacz wszystkie komentarze (2)

REKLAMA

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


REKLAMA
Oferty pracy (23 379) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 331)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 663)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

REKLAMA

POLECAMY W SERWISACH