REKLAMA

Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

REKLAMA

Ekspert: W Polsce jest za dużo owoców niskiej jakości

  • Autor: www.portalspozywczy.pl
  • Data: 24-05-2011, 12:38
Ekspert: W Polsce jest za dużo owoców niskiej jakości

- Przy normalnym urodzaju owoców jak np. w latach 2008 i 2009 jesteśmy w Europie największym producentem jabłek, wiśni, owoców maliny i porzeczki czarnej. Mamy wystarczającą wielkość sadów i plantacji gwarantującą wysokie plony. Gorzej jest z jakością owoców. Zdecydowanie za dużo jest owoców niskiej jakości niezależnie od gatunku - mówi Eberhard Makosz, przewodniczący Komitetu d.s. Owoców i Warzyw przy Radzie Gospodarki Żywnościowej.

REKLAMA

- Za dużo jest także gospodarstw z małą powierzchnia sadów i plantacji. Konieczne jest zwiększenie liczby gospodarstw np. z powierzchnią powyżej 10 hektarów sadów jabłoniowych a plantacji roślin jagodowych, np. truskawki czy maliny powyżej 1 hektara. Właściwy jest dobór uprawianych odmian u wszystkich gatunków - mówi Eberhard Makosz.

Przy nadprodukcji np. jabłek powyżej 2,6 mln ton czy wiśni powyżej 150 tys. ton, niskie są ceny skupu i w wielu gospodarstwach nieopłacalna jest produkcja owoców. W latach 2008 i 2009 nieopłacalna była produkcja owoców przemysłowych truskawki, wiśni i jabłek. Aktualne są hasła: „nie zwiększać produkcji owoców a poprawić ich jakość" oraz „zanim założysz sad lub plantację sprzedaj owoce". Przed założeniem sadu lub plantacji trzeba znać odbiorcę na wyprodukowane owoce.

- Wielu producentów owoców nie może się jeszcze dostosować do nowych wyzwań i wymagań rynkowych. A jest to konieczne, aby sobie zapewnić opłacalną produkcję owoców. W najbliższych latach może się istotnie zmniejszyć liczba, zwłaszcza małych gospodarstw zajmujących się produkcją owoców. Przyszłość jest dla większych gospodarstw specjalizujących się w produkcji owoców, dla profesjonalistów w produkcji i dystrybucji owoców - mówi Eberhard Makosz.

Inny problem to poziom zorganizowania się gospodarstw w grupach i organizacjach producentów. Zaledwie 10-15% owoców produkuje się w takich gospodarstwach, a w wielu krajach zachodniej Europy 60-80%.

Zdaniem eksperta potrzeba nam więcej, ale dużych grup i organizacji producentów, wyposażonych w chłodnie oraz urządzenia do sortowania i pakowania owoców. - Za dużo jest małych grup z liczbą do 10 członków. Takie grupy nie mają większych szans, w przyszłości powinny dołączyć do innych grup tworząc duże organizacje producentów - mówi Eberhard Makosz.

KOMENTARZE

Artykuł nie posiada jeszcze komentarzy! Twój może być pierwszy. Wypowiedz się!

REKLAMA

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


REKLAMA
Oferty pracy (27 343) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 331)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 664)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

REKLAMA

POLECAMY W SERWISACH