Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

Ekspert: W Polsce jest za dużo owoców niskiej jakości

  • Autor: www.portalspozywczy.pl
  • Data: 24-05-2011, 12:38
Ekspert: W Polsce jest za dużo owoców niskiej jakości

- Przy normalnym urodzaju owoców jak np. w latach 2008 i 2009 jesteśmy w Europie największym producentem jabłek, wiśni, owoców maliny i porzeczki czarnej. Mamy wystarczającą wielkość sadów i plantacji gwarantującą wysokie plony. Gorzej jest z jakością owoców. Zdecydowanie za dużo jest owoców niskiej jakości niezależnie od gatunku - mówi Eberhard Makosz, przewodniczący Komitetu d.s. Owoców i Warzyw przy Radzie Gospodarki Żywnościowej.

- Za dużo jest także gospodarstw z małą powierzchnia sadów i plantacji. Konieczne jest zwiększenie liczby gospodarstw np. z powierzchnią powyżej 10 hektarów sadów jabłoniowych a plantacji roślin jagodowych, np. truskawki czy maliny powyżej 1 hektara. Właściwy jest dobór uprawianych odmian u wszystkich gatunków - mówi Eberhard Makosz.

Przy nadprodukcji np. jabłek powyżej 2,6 mln ton czy wiśni powyżej 150 tys. ton, niskie są ceny skupu i w wielu gospodarstwach nieopłacalna jest produkcja owoców. W latach 2008 i 2009 nieopłacalna była produkcja owoców przemysłowych truskawki, wiśni i jabłek. Aktualne są hasła: „nie zwiększać produkcji owoców a poprawić ich jakość" oraz „zanim założysz sad lub plantację sprzedaj owoce". Przed założeniem sadu lub plantacji trzeba znać odbiorcę na wyprodukowane owoce.

- Wielu producentów owoców nie może się jeszcze dostosować do nowych wyzwań i wymagań rynkowych. A jest to konieczne, aby sobie zapewnić opłacalną produkcję owoców. W najbliższych latach może się istotnie zmniejszyć liczba, zwłaszcza małych gospodarstw zajmujących się produkcją owoców. Przyszłość jest dla większych gospodarstw specjalizujących się w produkcji owoców, dla profesjonalistów w produkcji i dystrybucji owoców - mówi Eberhard Makosz.

Inny problem to poziom zorganizowania się gospodarstw w grupach i organizacjach producentów. Zaledwie 10-15% owoców produkuje się w takich gospodarstwach, a w wielu krajach zachodniej Europy 60-80%.

Zdaniem eksperta potrzeba nam więcej, ale dużych grup i organizacji producentów, wyposażonych w chłodnie oraz urządzenia do sortowania i pakowania owoców. - Za dużo jest małych grup z liczbą do 10 członków. Takie grupy nie mają większych szans, w przyszłości powinny dołączyć do innych grup tworząc duże organizacje producentów - mówi Eberhard Makosz.

KOMENTARZE

Artykuł nie posiada jeszcze komentarzy! Twój może być pierwszy. Wypowiedz się!

PARTNER SERWISU

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


Oferty pracy (15 457) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 270)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 662)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

POLECAMY W SERWISACH