Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

Ekspertka Augeo: Wartość rynku żywności ekologicznej wzrośnie do 3 mld zł w ciągu dekady

  • Autor: www.portalspozywczy.pl
  • Data: 07-11-2016, 10:57
Ekspertka Augeo: Wartość rynku żywności ekologicznej wzrośnie do 3 mld zł w ciągu dekady
fot. shutterstock

- Wartość rynku żywności ekologicznej w Polsce szacowana jest nawet na 800 mln zł i rośnie w tempie 20 proc. rocznie. Wzrost ten wynika z istniejących trendów związanych ze zdrowym odżywianiem, coraz większą dostępnością żywności ekologicznej oraz rosnącej świadomości konsumentów - mówi serwisowi www.portalspozywczy.pl Monika Woźniak, senior consultant w Augeo Ventures.

Zdaniem Moniki Woźniak, duża konkurencja na rynku żywności wymusza na producentach szukania nowych przewag rynkowych a trend prozdrowotny świetnie wpisuje się w to zjawisko. Szacuje się, że w ciągu 10 lat, rynek żywności ekologicznej będzie warty ponad 3 mld zł.

- Dostępność produktów ekologicznych znacznie zwiększyła się w ostatnich latach i nie stanowi już poważnej bariery. Produkty te kupić można dziś nie tylko w sklepach specjalistycznych w dużych miastach, ale również w popularnych supermarketach i sieciach dyskontów na terenie całego kraju - zapewnia Monika Woźniak.

Jej zdaniem barierą rozwoju tego rynku jest wciąż dość niski poziom edukacji konsumentów. Wielu z nich nie ma przekonania, że system kontroli w rolnictwie oraz przetwórstwie ekologicznym zapewnia wysoką jakość oraz lepsze właściwości zdrowotne produktów, zwłaszcza jeśli różnice w smaku oraz w wyglądzie tych produktów są niemal niewyczuwalne.

- Kolejną barierą jest cena. Pomimo, że polskie społeczeństwo bogaci się i z roku na rok dochód rozporządzalny w gospodarstwach domowych rośnie, to znacznie wyższa cena produktów ekologicznych jest dla przeciętnego konsumenta dużą barierą. Z badań SGGW wynika, że tylko co 10 Polak regularnie kupuje żywność ekologiczną - dodaje.

Polski rynek rolnictwa ekologicznego jest bardzo rozdrobniony.Na naszym rynku działa ponad 600 sklepów wyspecjalizowanych w sprzedaży eko-żywności, 3 sieci specjalistycznych sklepów ekologicznych (Organic Farma Zdrowia S.A., Żółty Cesarz i Natu), 20-stu wyspecjalizowanych dystrybutorów produktów rolnictwa ekologicznego oraz tysiące półek z produktami rolnictwa ekologicznego lub „wysp ekologicznych” w sklepach spożywczych handlujących żywnością konwencjonalną (między innymi: Piotr i Paweł, Alma, Marcpol, Auchan, Carrefour, Real, Makro, Intermarche, Tesco, Społem, Rossman i wiele innych).

 

 

Podobał się artykuł? Podziel się!

KOMENTARZE

Artykuł nie posiada jeszcze komentarzy! Twój może być pierwszy. Wypowiedz się!

PARTNER SERWISU

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


Oferty pracy (22 038) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 269)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 662)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

POLECAMY W SERWISACH