REKLAMA

Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

REKLAMA

Ekspertka Augeo: Wartość rynku żywności ekologicznej wzrośnie do 3 mld zł w ciągu dekady

  • Autor: www.portalspozywczy.pl
  • Data: 07-11-2016, 10:57
Ekspertka Augeo: Wartość rynku żywności ekologicznej wzrośnie do 3 mld zł w ciągu dekady
fot. shutterstock

- Wartość rynku żywności ekologicznej w Polsce szacowana jest nawet na 800 mln zł i rośnie w tempie 20 proc. rocznie. Wzrost ten wynika z istniejących trendów związanych ze zdrowym odżywianiem, coraz większą dostępnością żywności ekologicznej oraz rosnącej świadomości konsumentów - mówi serwisowi www.portalspozywczy.pl Monika Woźniak, senior consultant w Augeo Ventures.

REKLAMA

Zdaniem Moniki Woźniak, duża konkurencja na rynku żywności wymusza na producentach szukania nowych przewag rynkowych a trend prozdrowotny świetnie wpisuje się w to zjawisko. Szacuje się, że w ciągu 10 lat, rynek żywności ekologicznej będzie warty ponad 3 mld zł.

- Dostępność produktów ekologicznych znacznie zwiększyła się w ostatnich latach i nie stanowi już poważnej bariery. Produkty te kupić można dziś nie tylko w sklepach specjalistycznych w dużych miastach, ale również w popularnych supermarketach i sieciach dyskontów na terenie całego kraju - zapewnia Monika Woźniak.

Jej zdaniem barierą rozwoju tego rynku jest wciąż dość niski poziom edukacji konsumentów. Wielu z nich nie ma przekonania, że system kontroli w rolnictwie oraz przetwórstwie ekologicznym zapewnia wysoką jakość oraz lepsze właściwości zdrowotne produktów, zwłaszcza jeśli różnice w smaku oraz w wyglądzie tych produktów są niemal niewyczuwalne.

- Kolejną barierą jest cena. Pomimo, że polskie społeczeństwo bogaci się i z roku na rok dochód rozporządzalny w gospodarstwach domowych rośnie, to znacznie wyższa cena produktów ekologicznych jest dla przeciętnego konsumenta dużą barierą. Z badań SGGW wynika, że tylko co 10 Polak regularnie kupuje żywność ekologiczną - dodaje.

Polski rynek rolnictwa ekologicznego jest bardzo rozdrobniony.Na naszym rynku działa ponad 600 sklepów wyspecjalizowanych w sprzedaży eko-żywności, 3 sieci specjalistycznych sklepów ekologicznych (Organic Farma Zdrowia S.A., Żółty Cesarz i Natu), 20-stu wyspecjalizowanych dystrybutorów produktów rolnictwa ekologicznego oraz tysiące półek z produktami rolnictwa ekologicznego lub „wysp ekologicznych” w sklepach spożywczych handlujących żywnością konwencjonalną (między innymi: Piotr i Paweł, Alma, Marcpol, Auchan, Carrefour, Real, Makro, Intermarche, Tesco, Społem, Rossman i wiele innych).

 

 

KOMENTARZE

Artykuł nie posiada jeszcze komentarzy! Twój może być pierwszy. Wypowiedz się!

REKLAMA

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


REKLAMA
Oferty pracy (26 113) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 215)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 664)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

REKLAMA

POLECAMY W SERWISACH