Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

Eksport świeżych owoców i warzyw w sezonie 2014/2015

  • Autor: Bank BGŻ BNP Paribas
  • Data: 22-09-2015, 14:42
Eksport świeżych owoców i warzyw w sezonie 2014/2015
fot. shutterstock

Według danych Eurostatu eksport owoców i warzyw świeżych z Polski w całym sezonie 2014/2015 (lipiec 2014 r. - czerwiec 2015 r.) zmniejszył się o 18\% w relacji do sezonu 2013/2014 wynosząc 1 786 tys. t. Co więcej, spadek globalnych cen owoców i warzyw przyczynił się do jeszcze głębszego spadku wartości sprzedaży - informują analitycy Banku BGŻ BNP Paribas.


Wyniosła ona 1,02 mld euro w stosunku do 1,27 mld euro w sezonie poprzednim. W największym stopniu na zmniejszenie wywozu miał wpływ spadek eksportu jabłek. Według danych statystyki europejskiej, ten zamknął się wolumenem 890 tys. t - o 20,3\% niższym niż w analogicznym okresie przed rokiem i o 29,5\% niższym od rekordowego eksportu w sezonie 2012/2013. Warto dodać, że jego dynamika eksportu jabłek w ostatnim kwartale 2014/2015 wyraźnie spowolniła. Łącznie od kwietnia do czerwca br. z Polski wyeksportowano 264 tys. t jabłek - o 35\% mniej niż w analogicznym okresie przed rokiem.

Duży wpływ na spadek eksportu owoców i warzyw świeżych miało również zmniejszenie sprzedaży zagranicznej kapust. Łącznie z Polski w całym sezonie 2014/2015 wyeksportowano ich nieco ponad 112 tys. t - o 42 tys. t mniej niż w sezonie poprzednim. Znacznie, bo o 29\%, zmniejszył się również wywóz pomidorów z naszego kraju. Dane Eurostatu wskazują, że w sezonie 2014/2015 wyniósł on 83,5 tys. t wobec 113 tys. t rok wcześniej. Przyczyną spadku w przypadku tych trzech kategorii było ograniczenie sprzedaży na rynek rosyjski. Biorąc pod uwagę eksport owoców i warzyw świeżych poza Rosję, ta zwiększyła się jednak o 12,4\% do 1 759 tys. t. Krajem do którego sprzedaż wzrosła w największym stopniu w ujęciu wolumenowym była Białoruś (27\% do 340 tys. t). Białoruś stała się jednocześnie największym odbiorcą polskich owoców i warzyw w sezonie 2014/2015. Na znaczeniu zyskały kraje takie jak Serbia (+20,3 tys. t), Ukraina (+22,1 tys. t), Bośnia i Hercegowina (+12,3 tys. t) oraz Kazachstan (+10 tys. t).

W strukturze geograficznej polskiego eksportu zwiększyło się znaczenie krajów Afryki Północnej - Egiptu i Algierii do których wyeksportowano łącznie 13,3 tys. t owoców i warzyw świeżych - 5,3-krotnie więcej niż sezon wcześniej. Pomijając zmiany w polskim eksporcie na rynki pozaunijne, należy zauważyć, że wzrosła także sprzedaż owoców i warzyw do krajów Unii Europejskiej - łącznie o 26\% do 977 tys. t. Dużą dynamiką wzrostu charakteryzował się eksport do Litwy i Łotwy, w przypadku których eksport zwiększył się łącznie o 83 tys. t. Dostawy owoców i warzyw na Cypr zwiększyły się o 32,3 tys. t. Największym unijnym odbiorcą polskich owoców i warzyw świeżych pozostały Niemcy. Mimo 7\% spadku r/r eksport z Polski do tego kraju ukształtował się na poziomie 82,3 tys. t.

Podobał się artykuł? Podziel się!

KOMENTARZE

Artykuł nie posiada jeszcze komentarzy! Twój może być pierwszy. Wypowiedz się!

PARTNER SERWISU

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


Oferty pracy (26 484) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 267)


Polecane oferty


Oferty komunikatów (397 662)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

POLECAMY W SERWISACH