REKLAMA

Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

REKLAMA

Eksport warzyw świeżych w VI-XII 2013 r. spadł

  • Autor: Bank BGŻ
  • Data: 25-03-2014, 12:50

Eksport warzyw świeżych ogółem z Polski w pierwszej połowie sezonu 2013/2014 zamknął się wielkością 326 tys. ton, co oznacza spadek o 8,7% w stosunku do analogicznego okresu w roku poprzednim. Z drugiej strony był aż o 17% wyższy niż średnio w latach 2009-2011.

REKLAMA

Dynamika zmian w wolumenie eksportu była jednak zróżnicowana w zależności od poszczególnych kategorii produktowych oraz kierunków sprzedaży.

Z danych Eurostatu wynika, że od lipca do grudnia 2013 roku najbardziej zwiększył się eksport pomidorów świeżych - o 8,7% do poziomu 64,3 tys. t., z czego w największym stopniu, bo aż o 45% (33,4 tys. t) wzrosła sprzedaż do Federacji Rosyjskiej. Biorąc pod uwagę ostatnie 5 lat, była to najwyższa wielkość eksportu pomidorów z Polski jeśli chodzi o ten okres. Z drugiej strony największą dynamiką spadku charakteryzowała się sprzedaż ogórków oraz cebuli.

Dane handlowe wskazują, że eksport cebuli, szalotki, czosnku i porów łącznie w drugiej połowie 2013 r zmniejszył się o 37% do poziomu 41 tys. t. Wywóz ogórków z Polski uległ natomiast zmniejszeniu w relacji rocznej o 49% do 4,5 tys. t.

Wpływ na spadek eksportu miało przede wszystkim zmniejszenie podaży warzyw gruntowych na rynku krajowym.

Zbiory, zgodnie z danymi GUS, w 2013 roku obniżyły się średnio o 4,3%. Mimo spadku wolumenu sprzedaży zagranicznej, w notowanym okresie nastąpiła wyraźna poprawa sytuacji cenowej, która była spowodowana nie tylko zmianami podąży na rynku lokalnym (krajowym) ale również nienajlepszą sytuacją podażową w innych krajach europejskich.

Niemniej, w przypadku Unii Europejskiej obserwowany tam spadek zbiorów gruntowych warzyw świeżych nie przełożył się w sposób istotny na wzrost zapotrzebowania na produkty tego sektora pochodzące z Polski - eksport łącznie do UE-28 w relacji r/r zmniejszył się o 20%, podczas gdy do krajów poza unijnych wzrósł o 17%.

Wspomniana poprawa relacji cenowych w drugiej połowie 2013 roku spowodowała jednak, że spadek wartości eksportu warzyw świeżych ogółem był relatywnie mniejszy niż spadek jego wolumenu wynosząc 1,1% (do 288 mln euro).

Dotyczyło to głównie warzyw gruntowych, w przypadku których obserwowany wzrost cen był dość wyraźny (np. wzrost cen eksportowych cebuli wyniósł w relacji rocznej aż 46%). Mniejszy wzrost wpływów z eksportu, w stosunku do wielkości wolumenu sprzedaży odnotował natomiast eksport pomidorów świeżych (+3%) na co z kolei przełożył się spadek ich cen. Według danych Eurostatu przeciętna cena pomidorów w eksporcie z Polski średnio w drugiej połowie 2013 r. zmniejszyła się w relacji do analogicznego okresu przed rokiem o 5,3% do 0,71 euro/kg.

WIĘCEJ INFORMACJI

KOMENTARZE

Artykuł nie posiada jeszcze komentarzy! Twój może być pierwszy. Wypowiedz się!

PARTNER SERWISU
REKLAMA

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


REKLAMA
Oferty pracy (23 371) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 331)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 663)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

REKLAMA

POLECAMY W SERWISACH