REKLAMA

Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

REKLAMA

Eksport warzyw świeżych w VI-XII 2013 r. spadł

  • Autor: Bank BGŻ
  • Data: 25-03-2014, 12:50

Eksport warzyw świeżych ogółem z Polski w pierwszej połowie sezonu 2013/2014 zamknął się wielkością 326 tys. ton, co oznacza spadek o 8,7% w stosunku do analogicznego okresu w roku poprzednim. Z drugiej strony był aż o 17% wyższy niż średnio w latach 2009-2011.

REKLAMA

Dynamika zmian w wolumenie eksportu była jednak zróżnicowana w zależności od poszczególnych kategorii produktowych oraz kierunków sprzedaży.

Z danych Eurostatu wynika, że od lipca do grudnia 2013 roku najbardziej zwiększył się eksport pomidorów świeżych - o 8,7% do poziomu 64,3 tys. t., z czego w największym stopniu, bo aż o 45% (33,4 tys. t) wzrosła sprzedaż do Federacji Rosyjskiej. Biorąc pod uwagę ostatnie 5 lat, była to najwyższa wielkość eksportu pomidorów z Polski jeśli chodzi o ten okres. Z drugiej strony największą dynamiką spadku charakteryzowała się sprzedaż ogórków oraz cebuli.

Dane handlowe wskazują, że eksport cebuli, szalotki, czosnku i porów łącznie w drugiej połowie 2013 r zmniejszył się o 37% do poziomu 41 tys. t. Wywóz ogórków z Polski uległ natomiast zmniejszeniu w relacji rocznej o 49% do 4,5 tys. t.

Wpływ na spadek eksportu miało przede wszystkim zmniejszenie podaży warzyw gruntowych na rynku krajowym.

Zbiory, zgodnie z danymi GUS, w 2013 roku obniżyły się średnio o 4,3%. Mimo spadku wolumenu sprzedaży zagranicznej, w notowanym okresie nastąpiła wyraźna poprawa sytuacji cenowej, która była spowodowana nie tylko zmianami podąży na rynku lokalnym (krajowym) ale również nienajlepszą sytuacją podażową w innych krajach europejskich.

Niemniej, w przypadku Unii Europejskiej obserwowany tam spadek zbiorów gruntowych warzyw świeżych nie przełożył się w sposób istotny na wzrost zapotrzebowania na produkty tego sektora pochodzące z Polski - eksport łącznie do UE-28 w relacji r/r zmniejszył się o 20%, podczas gdy do krajów poza unijnych wzrósł o 17%.

Wspomniana poprawa relacji cenowych w drugiej połowie 2013 roku spowodowała jednak, że spadek wartości eksportu warzyw świeżych ogółem był relatywnie mniejszy niż spadek jego wolumenu wynosząc 1,1% (do 288 mln euro).

Dotyczyło to głównie warzyw gruntowych, w przypadku których obserwowany wzrost cen był dość wyraźny (np. wzrost cen eksportowych cebuli wyniósł w relacji rocznej aż 46%). Mniejszy wzrost wpływów z eksportu, w stosunku do wielkości wolumenu sprzedaży odnotował natomiast eksport pomidorów świeżych (+3%) na co z kolei przełożył się spadek ich cen. Według danych Eurostatu przeciętna cena pomidorów w eksporcie z Polski średnio w drugiej połowie 2013 r. zmniejszyła się w relacji do analogicznego okresu przed rokiem o 5,3% do 0,71 euro/kg.

WIĘCEJ INFORMACJI

KOMENTARZE

Artykuł nie posiada jeszcze komentarzy! Twój może być pierwszy. Wypowiedz się!

REKLAMA

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


REKLAMA
Oferty pracy (28 819) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 331)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 664)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

REKLAMA

POLECAMY W SERWISACH