Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

Eskimos: Wyższe przychody, niższy zysk w II kw.

  • Autor: portalspozywczy.pl
  • Data: 14-08-2014, 12:06

Spółka Eskimos osiągnęła wzrost kilkuprocentowy przychodów netto ze sprzedaży zarówno w ujęciu narastającym (łącznie za dwa pierwsze kwartały 2014), jak i za sam II kwartał 2014 r., w porównaniu do wartości przychodów w analogicznych okresach roku poprzedniego. Wyższe jednak (narastająco i za sam kwartał) okazały się koszty finansowe, które obciążyły zysk operacyjny - podano w raporcie za II kw.

Przychody netto ze sprzedaży wyniosły w II kwartale 9,93 mln zł w porównaniu do 8,9 mln zł rok temu. Przychody za dwa pierwsze kwartały br. wyniosły łącznie 23,81 mln zł (22,45 mln zł w analogicznym okresie roku poprzedniego).

- Spółka kończąc dwa pierwsze kwartały 2014 r. wygenerowała zysk netto za I półrocze 2014 r. na poziomie 44 tys. zł Jest to zdecydowanie mniej niż zysk netto za I kwartał 2014 i 2013. Wynik netto za I półrocze 2014 porównywalny jest do poziomu wyniku finansowego jaki spółka osiągnęła dwa lata wstecz, za I półrocze 2012 r., kiedy to spółka wygenerowała tylko 27 tys. zł zysku netto. Podkreśla to specyfikę branży, wpływ sezonowości na działalnośd emitenta oraz uzależnienie ilości i jakości surowca od warunków pogodowych na przestrzeni lat, a tym samym zmienności cen surowca - podano w raporcie.

Eskimos SA jest jednym z wiodących producentów mrożonych owoców i warzyw w Polsce w segmencie B2B. Spółka posiada zakład produkcyjny wraz z magazynem oraz chłodnią głębokiego mrożenia w Sokółce w północno-wschodniej Polsce. W strukturze sprzedaży Eskimos SA dominują klienci zagraniczni, stanowiąc ok. 80 proc. przychodów. Są to przede wszystkim największe międzynarodowe firmy sektora spożywczego (Ardo, Bonduelle, Frosta oraz Jütro). Sprzedaż krajowa realizowana jest m.in. dla koncernu Nutricia.

Na potrzeby produkcji wykorzystywanych jest łącznie 14 rodzajów owoców (agrest, borówka, czarna jagoda, czarna i czerwona porzeczka, czarny bez, jarzębina, jeżyna, malina, rokitnik, śliwka, truskawka, wiśnia oraz jabłko, z którego wytwarza się koncentraty) oraz 12 rodzajów warzyw (brokuł, brukselka, cebula, cukinia, dynia, fasola, kalafior, marchewka, pasternak, pomidor, por oraz rabarbar.

Podobał się artykuł? Podziel się!

KOMENTARZE

Artykuł nie posiada jeszcze komentarzy! Twój może być pierwszy. Wypowiedz się!

PARTNER SERWISU

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


Oferty pracy (22 785) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 330)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 662)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

POLECAMY W SERWISACH