Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

Fanex: Gastronomia najczęściej sięga po majonez, ketchup i musztardę

  • Autor: www.portalspozywczy.pl/pr
  • Data: 10-10-2017, 11:48
Fanex: Gastronomia najczęściej sięga po majonez, ketchup i musztardę
fot. materiały prasowe

Rośnie popyt na sosy warzywne ze strony branży gastronomicznej. Polacy coraz częściej poszukują produktów premium, a cena nie jest już najważniejszym kryterium wyboru. Klientom zależy jednocześnie na wyrobach z tzw. czystą etykietą, ale także trwałych w użytkowaniu. Najczęściej wybieranymi sosami do gastronomii nadal są ketchup, musztarda oraz majonez. Rośnie również zainteresowanie nowościami.

- Sieci gastronomiczne, restauracje, bary bistro, hotele, firmy cateringowe, stacje paliw, food trucki i wszelkiego rodzaju punkty typu convenience store – liczba i rodzaj konceptów oraz rozwiązań dedykowanych gastronomii stale rośnie. Z tej racji popyt na sosy ze strony branży, również charakteryzuje się dynamicznym wzrostem. Analizując wyniki sprzedażowe, widzimy jednak  zmieniające się nieco preferencje polskich klientów, którzy zaczynają zwracać uwagę na coraz więcej aspektów – mówi Piotr Kubiczek, dyrektor handlowy w firmie Fanex.

W ciągu ostatnich kilku lat pojawiło się na polskim rynku wiele nowości w kategorii sosów, nie mniej jednak w dalszym ciągu zdają się one być cały czas niszowe. Gastronomia najczęściej sięga po majonez, ketchup i musztardę, a te lokale które chcą się wyróżnić, komponują własne sosy na bazie właśnie tych produktów.

Jeszce kilka lat temu klienci byli najbardziej zainteresowani sosami majonezowymi, w chwili obecnej oczekują sosów o lekkiej konsystencji bez zawartości niekorzystnych dla zdrowia substancji. Jak wynika z ostatnich analiz sprzedażowych Fanexu, Polacy coraz częściej poszukują produktów klasy premium z jak najmniejszą ilością konserwantów i z tzw. czystą etykietą. Cena nie jest już tak istotna jak jeszcze parę lat  temu i nie stanowi głównego kryterium wyboru. Odnośnie popularności danych rodzajów sosów, na pierwszym miejscu plasują się obecnie ketchupy, a następnie sosy pomidorowe. Na trzecim oraz czwartym miejscu znajdują się również popularne sosy  majonezowe i  stricte majonezy.

- Polski rynek różni się nieco od rynków zagranicznych, na których również prowadzimy szeroką sprzedaż. Każdy region kontrastuje  preferencjami konsumentów, zasobnością ich portfela oraz świadomością konsumencką. Jedno jest pewne – Polacy zarabiają coraz więcej, a ich wiedza konsumencka jest coraz szersza. Dlatego branża chcąc sprostać ich wymaganiom, poszukuje coraz częściej produktów jednocześnie zdrowych, ale i trwałych. Czyli naturalnie zakonserwowanych lub z minimalną i kontrolowaną ilością konserwantów, gwarantującą bezpieczeństwo po otwarciu w trakcie używania, które może potrwać wtedy kilka dni lub dłużej – dodaje Piotr Kubiczek.

Duże znaczenie dla gastronomii ma już nie tylko skład czy smak sosów. Coraz bardziej liczy się także wygląd samego produktu oraz jego opakowanie. Polscy klienci HoReCa poszukują sosów wyróżniających się interesującym smakiem i chętniej skłonni są do wypróbowywania nowych receptur, ale coraz częściej ważnym kryterium wyboru staje się także ciekawa struktura – tak aby finalna prezentacja produktu „na talerzu” była atrakcyjna wizualnie dla klienta końcowego.  

Fanex Sp. z o.o. zajmuje się produkcją sosów, ketchupów, majonezów, musztard, dressingów, marynat, paluszków i innych przekąsek dla odbiorców gastronomicznych i detalicznych. Spółka jest polską firmą rodzinną,  która działa na rynku od 1988 roku.

 

Podobał się artykuł? Podziel się!

KOMENTARZE

Artykuł nie posiada jeszcze komentarzy! Twój może być pierwszy. Wypowiedz się!

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


Oferty pracy (15 386) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 262)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 662)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

POLECAMY W SERWISACH

Drodzy Użytkownicy!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych przetwarzamy Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.