FAO: W czerwcu podrożała żywność, cukier najsilniej
W czerwcu 2016 roku indeks cen żywności FAO zyskał 4,2 proc., wzrastając do 163,4 punktów. W ujęciu rocznym ceny żywności były niższe o 1 proc. To piąty miesiąc z rzędu, w którym drożeje żywność - informuje FAPA/FAMMU na podstawie FAO.

W czerwcu potaniały tylko oleje, pozostałe grupy drożały, a cukier najsilniej. Indeks olejów obniżył się o 0,8 proc. (taniał olej palmowy ze względu na słabszy popyt przy dużej podaży sezonowej z Indonezji i Malezji). Indeks mięsa zyskał 2,4 proc. (drożały wszystkie gatunki mięsa, najbardziej wieprzowina i mięso owcze), zboża zanotowały 2,9 proc. wzrost (drożała kukurydza za sprawą mniejszej podaży z Brazylii), a indeks produktów mleczarskich zyskał 7,8 proc. (drożał cały asortyment za sprawą niekorzystnych prognoz produkcyjnych dla Oceanii i spadku produkcji mleka w UE).
Z kolei indeks cukru FAO wzrósł w czerwcu bardzo dynamicznie, o 14,8 proc. do 276 punktów. Rok do roku indeks jest wyższy o 56,1 proc. Przyczyn podwyżek należy upatrywać głównie prognozach słabszych, niż wcześniej oczekiwano, wyników w kampanii cukrowniczej w Brazylii. Światowy bilans cukru, który ma zamknąć się deficytem, również przemawia za podwyżkami.
