REKLAMA

Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

REKLAMA

Food Show 2017: Kuchnia wegetariańska nie jest ani trudna, ani droga

  • Autor: AT/portalspozywczy.pl
  • Data: 20-03-2017, 20:44
Food Show 2017: Kuchnia wegetariańska nie jest ani trudna, ani droga
Marlena Stremler, redaktor magazynu Slowly Veggie, fot. PTWP

- 20 procent Polaków deklaruje, że chodząc do restauracji wybiera kuchnię roślinną, natomiast milion Polaków to wegetarianie. Łatwa dostępność i prostota potraw wegetariańskich sprawiają, że sięgamy po nie coraz chętniej. Polacy przekonują się, że zrobienie sobie smoothie zajmuje tyle samo czasu co przygotowanie kanapki z wędliną - mówiła Marlena Stremler, redaktor magazynu Slowly Veggie podczas debaty "Lokalność i regionalność jako przeciwwaga dla produkcji masowej" na Food Show 2017.

REKLAMA

Według Marleny Stremler polscy wegetarianie nigdy nie byli w tak dobrym położeniu jak obecnie.

- Dzisiejsza dostępność produktów wege jest bardzo duża. Jeszcze kilka lat temu nie była tak szeroka. W najbliższym markecie możemy dostać np. tofu. W wegetarianizmie dużą wagę kładzie się też na lokalność i sezonowość produktów. Mówiąc krótko, jemy to, co dostaniemy na straganie. Zimą jest to jarmuż, buraki, później pomidory i mnóstwo warzyw. Każda pora roku ma "swoje" specjalności - dodała.

Zdaniem redaktor magazynu Slowly Veggie polska kuchnia sprzyja jedzeniu roślin.

- Mamy żyzne ziemie, na których można uprawiać co nam się podoba. Zachęcam nie tylko do przejścia na dietę roślinną, ale także do tego, aby włączyć w swoją dietę np. pesto, jeść chwasty, natki. Nie wszyscy wiedzą, że doskonale można żywić się natką rzodkiewki czy marchewki, dzięki czemu nic się w kuchni nie zmarnuje - dodała.

Stremler podkreśliła, że kuchnia wegetariańska wcale nie jest droższa, także jeśli chodzi o jedzenie w restauracjach.

- 20 procent Polaków deklaruje, że chodząc do restauracji wybiera kuchnię roślinną, natomiast milion Polaków to wegetarianie. Wiele osób jest zainteresowanych tym tematem, nie mówiąc o tym, że trendem kulinarnym na ten rok jest flexitarianizm, czyli świadome zmniejszanie obecności mięsa w naszej diecie. Myślę, że Polacy są coraz bardziej zainteresowani kuchnią roślinną, chcą jeść zdrowo, zielono, wykorzystywać to co rośnie w ich ogródkach. Moim zdaniem łatwiej jest dziś dostać dobrą kaszę i warzywa niż dobre mięso czy dobre sery, bo produkty, które dostajemy w marketach to nie jest to, czym powinniśmy się żywić na co dzień. Łatwa dostępność i prostota potraw wegetariańskich sprawiają, że ludzie sięgają po nie coraz chętniej. Przekonują się, że zrobienie sobie smoothie zajmuje tyle samo czasu co przygotowanie kanapki z wędliną. Polacy coraz częściej przekonują się, że kuchnia wege nie jest ani trudna ani droga a jest bardzo smaczna - dodała.

KOMENTARZE

Artykuł nie posiada jeszcze komentarzy! Twój może być pierwszy. Wypowiedz się!

PARTNER SERWISU
REKLAMA

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


REKLAMA
Oferty pracy (21 484) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 331)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 663)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

REKLAMA

POLECAMY W SERWISACH