Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

Food Show 2017: Kuchnia wegetariańska nie jest ani trudna, ani droga

  • Autor: AT/portalspozywczy.pl
  • Data: 20-03-2017, 20:44
Food Show 2017: Kuchnia wegetariańska nie jest ani trudna, ani droga
Marlena Stremler, redaktor magazynu Slowly Veggie, fot. PTWP

- 20 procent Polaków deklaruje, że chodząc do restauracji wybiera kuchnię roślinną, natomiast milion Polaków to wegetarianie. Łatwa dostępność i prostota potraw wegetariańskich sprawiają, że sięgamy po nie coraz chętniej. Polacy przekonują się, że zrobienie sobie smoothie zajmuje tyle samo czasu co przygotowanie kanapki z wędliną - mówiła Marlena Stremler, redaktor magazynu Slowly Veggie podczas debaty "Lokalność i regionalność jako przeciwwaga dla produkcji masowej" na Food Show 2017.

Według Marleny Stremler polscy wegetarianie nigdy nie byli w tak dobrym położeniu jak obecnie.

- Dzisiejsza dostępność produktów wege jest bardzo duża. Jeszcze kilka lat temu nie była tak szeroka. W najbliższym markecie możemy dostać np. tofu. W wegetarianizmie dużą wagę kładzie się też na lokalność i sezonowość produktów. Mówiąc krótko, jemy to, co dostaniemy na straganie. Zimą jest to jarmuż, buraki, później pomidory i mnóstwo warzyw. Każda pora roku ma "swoje" specjalności - dodała.

Zdaniem redaktor magazynu Slowly Veggie polska kuchnia sprzyja jedzeniu roślin.

- Mamy żyzne ziemie, na których można uprawiać co nam się podoba. Zachęcam nie tylko do przejścia na dietę roślinną, ale także do tego, aby włączyć w swoją dietę np. pesto, jeść chwasty, natki. Nie wszyscy wiedzą, że doskonale można żywić się natką rzodkiewki czy marchewki, dzięki czemu nic się w kuchni nie zmarnuje - dodała.

Stremler podkreśliła, że kuchnia wegetariańska wcale nie jest droższa, także jeśli chodzi o jedzenie w restauracjach.

- 20 procent Polaków deklaruje, że chodząc do restauracji wybiera kuchnię roślinną, natomiast milion Polaków to wegetarianie. Wiele osób jest zainteresowanych tym tematem, nie mówiąc o tym, że trendem kulinarnym na ten rok jest flexitarianizm, czyli świadome zmniejszanie obecności mięsa w naszej diecie. Myślę, że Polacy są coraz bardziej zainteresowani kuchnią roślinną, chcą jeść zdrowo, zielono, wykorzystywać to co rośnie w ich ogródkach. Moim zdaniem łatwiej jest dziś dostać dobrą kaszę i warzywa niż dobre mięso czy dobre sery, bo produkty, które dostajemy w marketach to nie jest to, czym powinniśmy się żywić na co dzień. Łatwa dostępność i prostota potraw wegetariańskich sprawiają, że ludzie sięgają po nie coraz chętniej. Przekonują się, że zrobienie sobie smoothie zajmuje tyle samo czasu co przygotowanie kanapki z wędliną. Polacy coraz częściej przekonują się, że kuchnia wege nie jest ani trudna ani droga a jest bardzo smaczna - dodała.

Podobał się artykuł? Podziel się!

KOMENTARZE

Artykuł nie posiada jeszcze komentarzy! Twój może być pierwszy. Wypowiedz się!

PARTNER SERWISU

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


Oferty pracy (21 946) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 271)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 662)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

POLECAMY W SERWISACH