Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

Food Show 2017: Polak na diecie (relacja)

  • Autor: Jakub Szymanek / portalspozywczy.pl
  • Data: 22-03-2017, 11:54
Food Show 2017: Polak na diecie (relacja)
Debata "Polak na diecie" Food Show 2017, fot. PTWP

Wiedza na temat żywienia to podstawa odpowiedniej diety – stwierdzili zgodnie uczestnicy debaty „Polak na diecie” podczas Food Show 2017.

Według statystyk CBOS blisko ¼ Polaków decyduje się na wyeliminowanie pewnych produktów z codziennych posiłków, z czego 8 % nie wytrzymuje w swoim postanowieniu. Najczęściej rezygnujemy ze słodyczy, tłuszczu i alkoholu. 33 % procent kobiet i 28 % mężczyzn przyznaje się do bycia na diecie.

Wiedza najważniejsza

Jak podkreślają eksperci dieta jest to sposób żywienia a nie forma odchudzania. Ważne jest poznanie naszego organizmu, aby móc mu codziennie i regularnie dostarczać niezbędne do zdrowego funkcjonowania składniki.

- Pięć posiłków dziennie, duża ilość warzyw, stanowiących najlepiej ponad połowę zawartości talerza. Rezygnacja ze słodyczy, alkoholu i Fast Foodów: to bardzo ważne aspekty dla osób chcących się zdrowo odżywiać – tłumaczyła Hanna Stolińska – Fiedorowicz z Instytutu Żywności i Żywienia im. prof. dr med. Aleksandra Szczygła.

Wiedzę związaną ze zdrowym odżywianiem zgłębiają także restauratorzy. Według Miłosza Kowalskiego – Szefa Kuchni Hilton Garden Inn Krakow Airport, hotele i restauracje przywiązują ogromną uwagę do produktów wykorzystywanych do przygotowania potraw, aby były nie tylko smaczne, ale i zdrowe.

- Zasada 3 razy C, czyli cena czyni cuda na szczęście dawno skończyła się. W tym momencie większość restauracji skierowała swoje kroki do lokalnych producentów. Restauracje podnoszą swój poziom i stawiają na jakość posiłku i jego zdrowy wymiar. Potwierdzeniem tego jest m.in. prowadzenie profili gości pod kątem tego, co jedzą, a czego nie mogą, bo mają uczulenie. Takie czynniki są brane pod uwagę podczas przygotowania dań – stwierdził Miłosz Kowalski.

Edukacja rodziców i dzieci

Nie pokoi z kolei fakt niezdrowego odżywiania się dzieci. Eksperci zgodnie stwierdzili, że bardzo istotna jest tutaj edukacja zarówno rodziców jak i dzieci.

- W relacji rodzic – dziecko ważny jest dialog. Dorośli muszą edukować swoje pociechy na temat żywienia i uświadamiać, że choćby słodycze można zastąpić owocami. To wszystko powinni praktykować podczas wspólnych posiłków. Rodzic musi być autorytetem w kwestii żywienia dla swojego dziecka – oceniła Hanna Stolińska – Fiedorowicz.

KOMENTARZE: (2)

Wypowiedz się! Twoja opinia jest ważna!

  • aga 23-03-2017, 09:44:
Chcę zwrócić uwagę, że słowo DIETA oznacza sposób odżywiania a nie odchudzania. Dlatego wszyscy jesteśmy na jakiejś diecie :-)
  • Czytelnik 22-03-2017, 20:16:
nikt nie powiedział że trzeba ograniczać spożycie mięsa, warzywa są podstawą nowej piramidy żywienia w Polsce

Zobacz wszystkie komentarze (2)

PARTNER SERWISU

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


Oferty pracy (22 330) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 269)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 662)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

POLECAMY W SERWISACH