Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

Food Show 2018: Nasza przyszłość jest w żywności genetycznie modyfikowanej

  • Autor: portalspozywczy.pl
  • Data: 17-03-2018, 11:28
Food Show 2018: Nasza przyszłość jest w żywności genetycznie modyfikowanej
Mateusz Kowalewski, prezes firmy Hortimex, fot. PTWP

- Moda na żywność organiczną, która mówi, że powinniśmy produkować wszystko naturalnymi metodami jak przed laty, jest modą bogatych konsumentów zachodnich. Natomiast jeżeli mielibyśmy wyżywić ludność świata metodami tradycyjnymi, za pomocą ekologicznego rolnictwa to nie starczy nam areałów uprawnych. Już nam nie starcza - mówił Mateusz Kowalewski, prezes firmy Hortimex podczas debaty "Future foods – dziś ciekawostka, jutro – silny trend" na Food Show 2018.

Mateusz Kowalewski przyznał, że w ostatnim czasie na dyskusje na temat trendów i mód żywieniowych zaczyna patrzeć bardziej filozoficznie.

- Zastanawiamy się co będzie jadł świat, tymczasem istnieje duże ryzyko, że w niedalekiej perspektywie nie będziemy się zastanawiać czy zjeść coś roślinnego czy zdrowszego, ale czy w ogóle będziemy mieli co do gara włożyć, ponieważ mamy do czynienia z gwałtownie rosnącą populacją. My, którzy tu siedzimy, mamy duży komfort życia w komfortowych czasach i miejscu. Zastanawiamy się jak sprzedać produkty i wyróżnić się na zatłoczonym rynku, gdzie jedzenia jest nadmiar. Tymczasem konflikty na Bliskim Wschodzie wynikają w dużej mierze z głodu i braku dostępu do wody - dodał.

Kowalewski przyznał, że większość zjawisk obserwowanych na rynku żywności to mody.

- Trendem w bogatych społeczeństwach Zachodu jest to, że konsumenci oczekują pewnej prostoty, zrozumienia skąd pochodzą dostępne w sklepach produkty. Jeżeli widzą "chemię" to się jej boją, oczekują naturalnej funkcjonalności. Natomiast przypominam, że patrzymy na to wszystko z naszej perspektywy, która jest perspektywą ludzi, którzy mają za dobrze - dodał.

Prezes firmy Hortimex krytycznie odniósł się do mody na żywność wolną od GMO.

- Jeśli rozmawiamy o 'future foods' to nasza przyszłość jest w żywności genetycznie modyfikowanej. Moda na żywność organiczną, która mówi, że powinniśmy produkować wszystko naturalnymi metodami jak przed laty, jest modą bogatych konsumentów zachodnich, do których na szczęście już się możemy zaliczać. Jeżeli mielibyśmy wyżywić ludność świata metodami tradycyjnymi, za pomocą ekologicznego rolnictwa to nie starczy nam areałów uprawnych. Już nam nie starcza. Norman Borlaug, ojciec inżynierii genetycznej w rolnictwie dostał Nagrodę Nobla. Komitet uzasadnił to zdaniem, że najprawdopodobniej swoim wynalazkiem uratował więcej istnień niż ktokolwiek inny w historii. Wyprodukowanie genetycznie modyfikowanych odmian zbóż uratowało od głodu co najmniej 1 mld mieszkańców trzeciego świata. A my mówimy o niemarnowaniu żywności bo czasem coś do kosza wyrzucimy. Powinniśmy mówić o innej skali - dodał.

KOMENTARZE

Artykuł nie posiada jeszcze komentarzy! Twój może być pierwszy. Wypowiedz się!

PARTNER SERWISU

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


Oferty pracy (9 717) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 262)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 662)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane