Partnerzy portalu partner portalu partner portalu partner portalu
Owoce i warzywa

Food Show 2018: Nasza przyszłość jest w żywności genetycznie modyfikowanej

- Moda na żywność organiczną, która mówi, że powinniśmy produkować wszystko naturalnymi metodami jak przed laty, jest modą bogatych konsumentów zachodnich. Natomiast jeżeli mielibyśmy wyżywić ludność świata metodami tradycyjnymi, za pomocą ekologicznego rolnictwa to nie starczy nam areałów uprawnych. Już nam nie starcza - mówił Mateusz Kowalewski, prezes firmy Hortimex podczas debaty "Future foods – dziś ciekawostka, jutro – silny trend" na Food Show 2018.

Food Show 2018: Nasza przyszłość jest w żywności genetycznie modyfikowanej
Mateusz Kowalewski, prezes firmy Hortimex, fot. PTWP

Mateusz Kowalewski przyznał, że w ostatnim czasie na dyskusje na temat trendów i mód żywieniowych zaczyna patrzeć bardziej filozoficznie.

- Zastanawiamy się co będzie jadł świat, tymczasem istnieje duże ryzyko, że w niedalekiej perspektywie nie będziemy się zastanawiać czy zjeść coś roślinnego czy zdrowszego, ale czy w ogóle będziemy mieli co do gara włożyć, ponieważ mamy do czynienia z gwałtownie rosnącą populacją. My, którzy tu siedzimy, mamy duży komfort życia w komfortowych czasach i miejscu. Zastanawiamy się jak sprzedać produkty i wyróżnić się na zatłoczonym rynku, gdzie jedzenia jest nadmiar. Tymczasem konflikty na Bliskim Wschodzie wynikają w dużej mierze z głodu i braku dostępu do wody - dodał.

Kowalewski przyznał, że większość zjawisk obserwowanych na rynku żywności to mody.

- Trendem w bogatych społeczeństwach Zachodu jest to, że konsumenci oczekują pewnej prostoty, zrozumienia skąd pochodzą dostępne w sklepach produkty. Jeżeli widzą "chemię" to się jej boją, oczekują naturalnej funkcjonalności. Natomiast przypominam, że patrzymy na to wszystko z naszej perspektywy, która jest perspektywą ludzi, którzy mają za dobrze - dodał.

Prezes firmy Hortimex krytycznie odniósł się do mody na żywność wolną od GMO.

- Jeśli rozmawiamy o 'future foods' to nasza przyszłość jest w żywności genetycznie modyfikowanej. Moda na żywność organiczną, która mówi, że powinniśmy produkować wszystko naturalnymi metodami jak przed laty, jest modą bogatych konsumentów zachodnich, do których na szczęście już się możemy zaliczać. Jeżeli mielibyśmy wyżywić ludność świata metodami tradycyjnymi, za pomocą ekologicznego rolnictwa to nie starczy nam areałów uprawnych. Już nam nie starcza. Norman Borlaug, ojciec inżynierii genetycznej w rolnictwie dostał Nagrodę Nobla. Komitet uzasadnił to zdaniem, że najprawdopodobniej swoim wynalazkiem uratował więcej istnień niż ktokolwiek inny w historii. Wyprodukowanie genetycznie modyfikowanych odmian zbóż uratowało od głodu co najmniej 1 mld mieszkańców trzeciego świata. A my mówimy o niemarnowaniu żywności bo czasem coś do kosza wyrzucimy. Powinniśmy mówić o innej skali - dodał.

więcej informacji:

Mateusz Kowalewski RSS ALERT    /    Hortimex RSS ALERT    /    GMO RSS ALERT    /    GMO w rolnictwie RSS ALERT    /    żywność bez GMO RSS ALERT    /    influencerzy RSS ALERT    /    media społecznościowe RSS ALERT    /    instagram RSS ALERT    /    Food Show 2018 RSS ALERT    /    żywność funkcjonalna RSS ALERT    /    genetycznie modyfikowana żywność RSS ALERT    /    marnowanie żywności RSS ALERT    /    trendy konsumenckie RSS ALERT

KOMENTARZE (1)

  • green 2018-10-23 20:09:19
    Panie Kowalewski! Zbadaj sobie Pan głowę! Nasza ziemia jest w stanie wykarmić nas wszystkich i jeszcze wielu więcej uprawiając rośliny bez GMO!! Głupoty Pan prawisz. GMO tylko intesyfikują problemy ekologiczne i ekonomiczne!

PISZESZ DO NAS Z ADRESU IP: 34.229.194.198
Dodając komentarz, oświadczasz, że akceptujesz regulamin forum

portale w grupie

subskrybuj portalspozywczy.pl

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku



Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


NEWSLETTER

Zamów newsletter z najciekawszymi i najlepszymi tekstami naszego portalu.

Drodzy Użytkownicy!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych przetwarzamy Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.