Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

Glutaminian sodu ma złą prasę, mimo że nie ma dowodów na jego szkodliwość

  • Autor: portalspozywczy.pl
  • Data: 20-10-2017, 19:49
Glutaminian sodu ma złą prasę, mimo że nie ma dowodów na jego szkodliwość
Lidia Ugorska, menedżer produktu i technolog żywności w firmie Hortimex

- Glutaminian sodu od dawna ma złą prasę, mimo że nie ma twardych dowodów na jego szkodliwość, szczególnie w Europie, gdzie nie spożywamy go w tak dużych ilościach jak w Azji - mówi w rozmowie z serwisem portalspozywczy.pl Lidia Ugorska, menedżer produktu i technolog żywności w firmie Hortimex.

Lidia Ugorska wyjaśnia, że glutaminian sodu to sól sodowa kwasu glutaminowego, który występuje nie tylko w organizmie człowieka pełniąc funkcję neuroprzekaźnika, ale także w przyrodzie.

- Kwas glutaminowy znajdziemy chociażby w pomidorach. Musimy jednak pamiętać, że glutaminian sodu, który jest najczęściej dodawany do żywności, powstaje w procesie fermentacji. Nie jest to więc produkt naturalnie wyekstrahowany z rośliny. Dlatego jest dodatkiem do żywności i ma symbol E621 - dodaje.

Ugorska zaznacza, że nie ma twardych dowodów na szkodliwość glutaminianu sodu.

- Nie jest powiedziane, że to glutaminian odpowiada za pewne dolegliwości, które mogą wystąpić po zjedzeniu potraw azjatyckich, np. zgagę czy ból głowy. W kuchni dalekowschodniej zawsze używało się dużej ilości przypraw i nie wiadomo czy te dolegliwości nie pochodzą właśnie od nich, nie jesteśmy przyzwyczajeni do tak ostrych potraw w Europie. Do tej pory nie było badań, które pokazywałyby, że spożycie glutaminianu przyczynia się do jakiejś alergii, choroby, czy powoduje negatywne skutki - dodaje.

EFSA (Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności) posłuchała jednak głosów krytyki i w lipcu 2017 r. po raz pierwszy określiła dawkę dziennego spożycia glutaminianu sodu na 30 mg/1 kg ciała.

- Bardzo szybko swoje niezadowolenie z tej decyzji wyraziła japońska firma Ajinomoto, która jest dużym producentem, nie tylko glutaminianu, ale też innych substancji, które wpływają na wzmocnienie smaku, np. inozynianu i guanylanu. Nie jest więc tak, że produkt, który znajdzie się na liście substancji dodatkowych, nie może z niej zniknąć. EFSA ma określony program cyklicznych badań substancji dodatkowych do żywności i w zależności od ich wyniku dokonuje zmian - uzupełnia Ugorska.

Przeczytaj cały wywiad z Lidią Ugorską i Mateuszem Kowalewskim na temat teorii spiskowych dotyczących żywności:

Branża spożywcza gra z konsumentami w grę, z której nikt nie jest zadowolony - Wywiad

Podobał się artykuł? Podziel się!

KOMENTARZE: (2)

Wypowiedz się! Twoja opinia jest ważna!

  • xxx 23-10-2017, 19:15:
glifosat tez ma złą prasę i go zakażą
  • pomidor 23-10-2017, 12:57:
Aspartamu też wszyscy bronili na początku w ten sam sposób...

Zobacz wszystkie komentarze (2)

PARTNER SERWISU

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


Oferty pracy (22 786) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 266)


Polecane oferty


Oferty komunikatów (397 662)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

POLECAMY W SERWISACH