Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

Glutaminian sodu ma złą prasę, mimo że nie ma dowodów na jego szkodliwość

  • Autor: portalspozywczy.pl
  • Data: 20-10-2017, 19:49
Glutaminian sodu ma złą prasę, mimo że nie ma dowodów na jego szkodliwość
Lidia Ugorska, menedżer produktu i technolog żywności w firmie Hortimex

- Glutaminian sodu od dawna ma złą prasę, mimo że nie ma twardych dowodów na jego szkodliwość, szczególnie w Europie, gdzie nie spożywamy go w tak dużych ilościach jak w Azji - mówi w rozmowie z serwisem portalspozywczy.pl Lidia Ugorska, menedżer produktu i technolog żywności w firmie Hortimex.

Lidia Ugorska wyjaśnia, że glutaminian sodu to sól sodowa kwasu glutaminowego, który występuje nie tylko w organizmie człowieka pełniąc funkcję neuroprzekaźnika, ale także w przyrodzie.

- Kwas glutaminowy znajdziemy chociażby w pomidorach. Musimy jednak pamiętać, że glutaminian sodu, który jest najczęściej dodawany do żywności, powstaje w procesie fermentacji. Nie jest to więc produkt naturalnie wyekstrahowany z rośliny. Dlatego jest dodatkiem do żywności i ma symbol E621 - dodaje.

Ugorska zaznacza, że nie ma twardych dowodów na szkodliwość glutaminianu sodu.

- Nie jest powiedziane, że to glutaminian odpowiada za pewne dolegliwości, które mogą wystąpić po zjedzeniu potraw azjatyckich, np. zgagę czy ból głowy. W kuchni dalekowschodniej zawsze używało się dużej ilości przypraw i nie wiadomo czy te dolegliwości nie pochodzą właśnie od nich, nie jesteśmy przyzwyczajeni do tak ostrych potraw w Europie. Do tej pory nie było badań, które pokazywałyby, że spożycie glutaminianu przyczynia się do jakiejś alergii, choroby, czy powoduje negatywne skutki - dodaje.

EFSA (Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności) posłuchała jednak głosów krytyki i w lipcu 2017 r. po raz pierwszy określiła dawkę dziennego spożycia glutaminianu sodu na 30 mg/1 kg ciała.

- Bardzo szybko swoje niezadowolenie z tej decyzji wyraziła japońska firma Ajinomoto, która jest dużym producentem, nie tylko glutaminianu, ale też innych substancji, które wpływają na wzmocnienie smaku, np. inozynianu i guanylanu. Nie jest więc tak, że produkt, który znajdzie się na liście substancji dodatkowych, nie może z niej zniknąć. EFSA ma określony program cyklicznych badań substancji dodatkowych do żywności i w zależności od ich wyniku dokonuje zmian - uzupełnia Ugorska.

Przeczytaj cały wywiad z Lidią Ugorską i Mateuszem Kowalewskim na temat teorii spiskowych dotyczących żywności:

Branża spożywcza gra z konsumentami w grę, z której nikt nie jest zadowolony - Wywiad

Podobał się artykuł? Podziel się!

KOMENTARZE: (2)

Wypowiedz się! Twoja opinia jest ważna!

  • xxx 23-10-2017, 19:15:
glifosat tez ma złą prasę i go zakażą
  • pomidor 23-10-2017, 12:57:
Aspartamu też wszyscy bronili na początku w ten sam sposób...

Zobacz wszystkie komentarze (2)

PARTNER SERWISU

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


Oferty pracy (16 680) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 262)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 662)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

POLECAMY W SERWISACH

Drodzy Użytkownicy!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych przetwarzamy Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.