Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

Glutaminian sodu nie taki straszny

  • Autor: Puls Biznesu
  • Data: 03-01-2012, 08:25

Coraz więcej producentów przypraw i produktów kulinarnych skłania się do ograniczania użycia glutaminianu sodu, w związku z modą na zdrowe odżywianie. Wiele wskazuje na to, że jest to ruch czysto marketingowy, bo zdaniem ekspertów, glutaminian sodu jest substancją pochodzenia naturalnego i bezpieczną dla zdrowia - informuje Puls Biznesu.

Eksperci oceniają, że niechęć do glutaminianu sodu wywołuje jego nazwa, która źle się kojarzy, z czymś sztucznym i niezdrowym. W rzeczywistości jest on otrzymywany z naturalnych surowców, najczęściej z melasy powstającej przy produkcji cukru.

Pomimo to, firmy wprowadzają produkty bez tego dodatku. Jak tłumaczą, badania konsumencie pokazują, iż Polacy chcą kupować produkty zdrowe, bez glutaminianu sodu i innych sztucznych dodatków - czytamy w Pulsie Biznesu.

Podobał się artykuł? Podziel się!

KOMENTARZE: (1)

Wypowiedz się! Twoja opinia jest ważna!

  • czarek 24-02-2012, 09:50:
badania mówią jednak co innego aniżeli autor tekstu!!!!!!!!!!

Zobacz wszystkie komentarze (1)

PARTNER SERWISU

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


Oferty pracy (20 381) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 271)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 662)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

POLECAMY W SERWISACH