Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

Gorszy sezon dla tureckich eksporterów cytrusów

  • Autor: FAMMU/FAPA na podstawie: Fructidor
  • Data: 22-05-2013, 15:17

Jak poinformował Związek Eksporterów Basenu Morza Śródziemnego, najnowsze dane za miesiąc kwiecień 2013 roku wykazały znaczny spadek eksportu owoców cytrusowych w Turcji - informuje FAMMU/FAPA na podstawie: Fructidor.

We wspomnianym miesiącu Turcja wysłała bowiem aż o 43% mniej cytrusów w ujęciu wartościowym i o 46% mniej w ujęciu ilościowym. W sumie w omawianym okresie wolumen eksportu wyniósł jedynie 46 tys. ton wobec 85 tys. ton w analogicznym miesiącu roku 2012.

Największy spadek wysyłki odnotowały tureckie pomarańcze - aż o 67%, następnie mandarynki - spadek o ponad 50% i grapefruity - o 46%. Również o 22% mniej wyeksportowano cytryn. Tym samym kończy się porym spadkiem bieżący sezon eksportowy 2012/2013 w Turcji - w sumie łączny wolumen eksportu w całym sezonie również był niekorzystny dla lokalnych eksporterów - wyeksportowali
oni w sumie o 22% mniej owoców cytrusowych niż w sezonie 2011/2012,

Podobał się artykuł? Podziel się!

WIĘCEJ INFORMACJI

KOMENTARZE

Artykuł nie posiada jeszcze komentarzy! Twój może być pierwszy. Wypowiedz się!

PARTNER SERWISU

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze



POLECAMY W SERWISACH