Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

Gospodarstwo Rolne M. Sznajder: Kiszonki znów są postrzegane jako bardzo zdrowa żywność, superfoods (wideo)

  • Autor: Magda Brzózka; www.portalspozywczy.pl
  • Data: 27-07-2017, 09:39
Gospodarstwo Rolne M. Sznajder: Kiszonki znów są postrzegane jako bardzo zdrowa żywność, superfoods (wideo)
Rodzina Państwa Sznajderów/ fot. Żelazna studio

- Polscy konsumenci przez lata żyli w przekonaniu, że żywność, która jest dostępna na sklepowych półkach, jest dla nas dobra, bo przecież ktoś zezwolił na jej sprzedaż. Na szczęście powoli zaczynają się budzić z letargu i świadomie czytać składy produktów, które zamierzają kupić i konsumować - mówi w rozmowie z serwisem www.portalspozywczy.pl Emilia Chmura, odpowiedzialna za PR i marketing brandu Sznajder w Gospodarstwie Rolnym M. Sznajder.

Dzisiaj na szczęście wytwórcy żywności są zobowiązani konkretnie opisać skład produktów, z kolei konsumenci są z każdej strony uwrażliwiani, że nie wszystko co leży na półkach jest korzystne dla naszego zdrowia.

Emilia Chmura przyznaje, że do tego producentom przetworów warzywnych i prozdrowotnej żywności sprzyjają trendy i moda na zdrowe odżywanie. - Cieszymy się, że kiszonki znów są postrzegane jako bardzo zdrowe produkty, tzw. superfoods. I to mimo, że jesteśmy wprost bombardowani w reklamach telewizyjnych przez globalne korporacje, których żywność wypełnia 90 proc. półek sieci handlowych produktami wcale niesłużącymi naszemu zdrowiu - dodaje.

I zapewnia, że zauważa, że polscy konsumenci coraz częściej zaczynają myśleć o tym co jedzą i ostateczne decyzje zakupowe podejmują kierując się już nie tylko niską ceną ale i składem produktów. - Chociaż wcale to nie jest tak, że zdrowe jedzenie jest drogie, zdrowa żywność to ta podstawowa, prosta, tania, nie sprowadzana z drugiego zakątka świata, ale ta lokalna - wylicza Emilia Chmura.

Jakie działania podejmuje Gospodarstwo Rolne M. Sznajder, by edukować społeczeństwo jak zdrowo jeść, by zdrowo być?

- Staramy się przywrócić modę na jedzenie kiszonek. Jeszcze 20 lat temu wszyscy jedli kiszonki, później nasz rynek zalały chipsy, sushi, pizza i kiszonki stały się passe. Teraz na szczęście zaczyna się to odwracać a my staramy się edukować na wiele sposobów. Bierzemy udział w wielu targach i jarmarkach, opowiadamy o walorach zdrowotnych kiszonek. Prowadzimy warsztaty kiszenia - wylicza Emilia Chmura.

Gospodarstwo Rolne Michał Sznajder to małe przedsiębiorstwo z Dolnego Śląska. Pola, na których uprawiane są warzywa przeznaczone do kwaszenia znajdują się na obszarze Parku Krajobrazowego Doliny Baryczy. Gospodarstwo kwasi warzywa według starej, prostej receptury, bez nowoczesnych chemicznych dodatków, bez konserwantów, przyspieszaczy fermentacji, czy wybielaczy. Firma należy do międzynarodowej sieci Dziedzictwo Kulinarne, promującej zdrową i lokalną żywność. Jest członkami Slow Food Dolny Śląsk, organizacji działającej na rzecz Dobrego Smaku. 

 

Podobał się artykuł? Podziel się!

KOMENTARZE

Artykuł nie posiada jeszcze komentarzy! Twój może być pierwszy. Wypowiedz się!

PARTNER SERWISU

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


Oferty pracy (18 860) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 263)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 662)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

POLECAMY W SERWISACH