Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

Hiszpania będzie promować w Polsce karczochy

  • Autor: PAP
  • Data: 10-01-2010, 21:27
Hiszpania będzie promować w Polsce karczochy
Żródło fot. www.foody.pl

Po roku przygotowywania strategii i podpisaniu umowy z przedstawicielami ambasady RP w Madrycie, znana z uprawy karczochów gmina Benicarlo w hiszpańskiej Walencji przeprowadzi w Polsce kampanię promującą to warzywo - poinformowało w niedziele hiszpańskie radio Cope.

W akcję promocyjną włączył się burmistrz gminy Mercelino Domingo, przedstawiciele prowincji Castellon, w której się ona znajduje oraz autonomiczne władze Walencji. Ich delegacja w przyszłym tygodniu uda się do Warszawy, gdzie będzie przekonywać Polaków do kuchni śródziemnomorskiej, a przede wszystkim do karczocha z Benicarlo, szczycącego się unijną marką "miejsca pochodzenia towaru".

"W Polsce karczochy są mało znane, dostępne najczęściej w konserwach, a szkoda, bo świeże są bardzo smaczne i zdrowe" - powiedział lokalny radny odpowiedzialny za rolnictwo Eduardo Arin.

Hiszpańska delegacja przywiezie do Polski ok. 800 kg tych warzyw i materiały informacyjne, z instrukcją, jak je przyrządzać. Pierwsze hiszpańskie karczochy będą dystrybuowane w supermarketach, na tackach po kilka sztuk. "Potem rynek zadecyduje, ile karczocha będzie można wyeksportować do Polski" - uważa Arin.

Wraz z delegacją przyjedzie do Warszawy kilku kucharzy z Benicarlo. W jednej z wynajętych restauracji w stolicy przygotują do degustacji menu z karczochem, którego połączą z typowymi polskimi produktami, "aby Polakom smakowało". Na degustacje zostaną zaproszeni m.in. przedstawiciele firm, polscy kucharze i dziennikarze - zapowiedział burmistrz gminy.

Podczas degustacji zostanie pokazany film z ubiegłorocznej Fiesty Karczocha w Benicarlo, nagrany przez polską telewizję. Fiesta Karczocha trwa od stycznia do końca lutego; biorą w niej udział wszyscy mieszkańcy gminy, którzy organizują m.in. "torra popular", czyli grillowanie karczochów. Najbardziej zasłużona osoba w gminie otrzymuje nagrodę Złotego Karczocha.

Karczoch jest krewniakiem m.in. ostu, rośnie w ciepłym śródziemnomorskim klimacie. Jadalną częścią warzywa są tylko nierozwinięte koszyczki (kwiatostan). W starożytności karczochy były nazywane pokarmem dla bogaczy, ponieważ niwelują dolegliwości wynikające ze spożycia zbyt dużej ilości tłuszczy i alkoholu.

W Hiszpanii produkuje się rocznie ponad 200 tys. ton karczochów. W Polsce warzywo to dopiero zdobywa popularność

Podobał się artykuł? Podziel się!

WIĘCEJ INFORMACJI

KOMENTARZE: (2)

Wypowiedz się! Twoja opinia jest ważna!

  • nar 01-06-2010, 21:10:
karczochy...
bardzo ich mi w polsce brakuje...
ciesze sie ze zostana wprowadzone do oferty...
  • nux1 08-04-2010, 22:13:
kupuje karczochy namiętnie nie kupujcie tego dziadostwa rolnik wogóle jest
kiepski, najlepsze karczochy to karczochy firmy iposea kupione w auchan
rolnik - robicie dziadostwo
będę pisał wszędzie w internecie o tym dziadostwie aby inni sie nie
nabrali - straciłem 9 zł ale nie podaruję

Zobacz wszystkie komentarze (2)

PARTNER SERWISU

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


Oferty pracy (20 356) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 271)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 662)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

POLECAMY W SERWISACH