Hiszpanie importują coraz więcej świeżych warzyw i owoców
W minionym roku wzrósł import świeżych owoców i warzyw w Hiszpanii, zmniejszył się zaś eksport tych produktów. Import świeżych owoców w 2008 roku zwiększył się o około 4,4 proc. natomiast ich eksport zmniejszył się o 8 proc. w porównaniu do roku wcześniej - podaje FAMMU/FAPA na podstawie Fruitnet.
Najwięcej w minionym roku Hiszpanie sprowadzili jabłek, owoców kiwi, owoców cytrusowych oraz bananów - w sumie w ujęciu ilościowym import owoców zamknął się 1,3 mln ton a wartość tych zakupów to około 1 mld euro.
W sumie łączne zakupy produktów świeżych owoców i warzyw zamknęły się przed rokiem wielkością 2,6 mln ton.
W analogicznym okresie Hiszpanie wyeksportowali łącznie 9,4 mln ton owoców i warzyw świeżych czyli o niecałe 2 proc. mniej niż w roku poprzednim. Ze wspomnianej wielkości 5,4 mln ton stanowiły owoce świeże czyli o 7 proc. mniej niż w 2007 roku, natomiast większa była sprzedaż warzyw świeżych o 6,3 proc. - 3,9 mln ton.

KOMENTARZE
Artykuł nie posiada jeszcze komentarzy! Twój może być pierwszy. Wypowiedz się!