Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

Hortimex: Kiedyś zarabialiśmy wdrażając dodatki do żywności, dziś zarabiamy eliminując je

  • Autor: portalspozywczy.pl
  • Data: 13-10-2017, 17:56
Hortimex: Kiedyś zarabialiśmy wdrażając dodatki do żywności, dziś zarabiamy eliminując je
Mateusz Kowalewski, prezes firmy Hortimex, fot. PTWP

- Widzimy, że na całym świecie panuje silny trend, zgodnie z którym konsumenci nie chcą widzieć pewnych składników w produktach. I nawet jeśli nie mają racji, nie walczymy z tym, bo kijem Wisły nie zawrócimy - mówi w rozmowie z serwisem portalspozywczy.pl Mateusz Kowalewski, prezes firmy Hortimex.

- Czasem śmieję się, że przez pierwsze kilkanaście lat istnienia naszej firmy zarabialiśmy wdrażając do przemysłu dodatki do żywności, a przez drugie tyle zarabiamy eliminując je ze składu - mówi Mateusz Kowalewski i dodaje, że jego firma już wiele lat temu zaczęła rozwijać alternatywy wobec dodatków z symbolem E.

- Zrobiliśmy to, mimo że wiemy, że są bezpieczne. Dostosowujemy nasz portfel i staramy się wyprzedzać trendy. Analizujemy, z której strony może nadejść zainteresowanie rynku i konsumenta, bo wiemy, że to się z czasem przetransferuje do przemysłu. Oczywiście, nie dzieje się to z dnia na dzień, ale wtedy powinniśmy już być gotowi, aby mieć do zaoferowania przemysłowi to, co dzisiaj widzimy jako zalążek trendu. Dzisiaj z naszych składników jesteśmy w stanie stworzyć prawie każdy produkt spożywczy z tzw. czystą etykietą - mówi.

Prezes Hortimeksu zwraca uwagę, że często mylone bywają pojęcia składników żywności i dodatków do żywności.

- Składniki to substancje, które występują naturalnie i które są stosowane bez przetworzenia. Przykładem składnika żywności jest żelatyna. Gdy weźmie pan kości zwierzęce i wygotuje na nich rosół, a następnie zostawi go do ostygnięcia, zrobi się z niego galaretka. W ten sposób naturalnie wyodrębniła się żelatyna. Możemy z niej zrobić np. galaretkę. Galaretkę możemy także zrobić używając pektyny, która występuje w jabłkach i cytrusach. Jednak pektynę, którą znajdziemy w żywności, wyodrębnia się w procesie enzymatycznym. Dlatego została ona zakwalifikowana jako dodatek do żywności. Mimo że pochodzi z naturalnego źródła, oznaczona jest symbolem E440 - mówi.

- Składniki żywności nie mają numeru E. Nie są też oznaczone jako substancje dodatkowe do żywności wpisane na listę europejską. Nie mogą też być spożywane samodzielnie, ale, dodane do żywności, stają się składnikiem żywności. Składniki nie podlegają także kontroli urzędowej. To, co uznajemy za składnik żywności, może być stosowane bez ograniczeń. Nie mają one określonej dawki dziennego spożycia, są uznane za naturalne i bezpieczne. Jest tak, mimo że wiemy dziś, że sól czy cukier także mają swoje dzienne dawki spożycia, a są to składniki żywności, a nie dodatki - uzupełnia Lidia Ugorska, menedżer produktu i technolog w firmie Hortimex.

Przeczytaj cały wywiad z Mateuszem Kowalewskim na temat teorii spiskowych dotyczących żywności:

Branża spożywcza gra z konsumentami w grę, z której nikt nie jest zadowolony - Wywiad

Podobał się artykuł? Podziel się!

KOMENTARZE: (1)

Wypowiedz się! Twoja opinia jest ważna!

  • Simon 13-10-2017, 22:48:
Polecam aplikacje na Androida "E dodatki do żywności".

Zobacz wszystkie komentarze (1)

PARTNER SERWISU

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


Oferty pracy (24 743) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 266)


Polecane oferty


Oferty komunikatów (397 662)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

POLECAMY W SERWISACH