Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

Hortimex: Producenci, którzy obniżają zawartość cukru w swoich produktach to wciąż margines rynku

  • Autor: AT/portalspozywczy.pl
  • Data: 05-01-2018, 18:10
Hortimex: Producenci, którzy obniżają zawartość cukru w swoich produktach to wciąż margines rynku
Mateusz Kowalewski, prezes firmy Hortimex, fot. PTWP

- Na rynku dostępny jest cały szereg alternatyw dla cukru i to niekoniecznie substancji słodzących. Można np. stosować rozpuszczalny błonnik, który też jest słodki, ale nie jest cukrem. I cały szereg naszych odbiorców decyduje się na tworzenie linii produktów z obniżoną zawartością cukru. Ale z punktu widzenia całego rynku jest to ciągle margines - mówi w rozmowie z serwisem portalspozywczy.pl Mateusz Kowalewski, prezes firmy Hortimex.

Kowalewski wskazuje, że u większości konsumentów nie budzi niepokoju obecność cukru w składzie produktu. Wątpliwości rodzi za to obecność syropu glukozowo-fruktozowego, którego nazwa brzmi tajemniczo.

- Producenci i bardziej świadomi konsumenci, którzy wiedzą, że dostarczają do organizmu duże ilości cukru, starają się szukać produktów alternatywnych. A zredukowanie cukru w produkcie to także zredukowanie syropu glukozowo-fruktozowego - dodaje.

Prezes Hortimeksu zwraca uwagę, że nieuprawniona jest teza jakoby syrop glukozowo-fruktozowy był w jakiś sposób gorszy od cukru.

- Zarówno jeden, jak i drugi szybko podnoszą poziom glukozy we krwi, a potem szybko ten poziom spada. Takie skoki glukozy sprzyjają rozwojowi cukrzycy. Niewiele jest badań, które dowodziłyby, że syrop jest w jakiś sposób gorszy od cukru. Czytając etykiety, nie powinniśmy więc analizować, czy w składzie jest cukier biały, trzcinowy czy syrop glukozowo-fruktozowy. Wszystkie te substancje są źródłem cukrów, dlatego powinniśmy zwracać uwagę na tabelę wartości odżywczych i to, ile jest cukru w produkcie. Dlatego nie odróżniałbym syropu od cukru, on jest mniej więcej taki sam - dodaje.

Kowalewski wskazuje, że powszechność stosowania syropu glukozowo-fruktozowego przez branżę spożywczą wynika z przyczyn ekonomicznych.

- Syrop glukozowo-fruktozowy jest stosowany powszechnie, głównie ze względu na swoją cenę. Kilogram cukru w handlu kosztuje około 2 zł/kg. 1 kg syropu g-f będzie pół złotego tańszy, natomiast 1 kg „zdrowej”, alternatywy, czyli np. oligofruktozy kosztuje już 2 euro. My też chcielibyśmy, żeby cały rynek używał alternatyw dla cukru. Niestety, gdy dochodzi do rachunku ekonomicznego to się nie broni. I gdy spojrzymy na użycie cukru albo syropu g-f a oligofruktozę i inulinę to jest relacja mniej więcej 95:5. Mamy więc pewną grupę wystraszonych konsumentów, którzy mniej lub bardziej świadomie i tak ten cukier spożywają. I przez jakiś czas tak pozostanie. Produkcja cukru i syropu to potężny przemysł w Europie i na świecie - mówi.

Przeczytaj cały wywiad z Mateuszem Kowalewskim na temat teorii spiskowych dotyczących żywności:

Branża spożywcza gra z konsumentami w grę, z której nikt nie jest zadowolony - Wywiad

Podobał się artykuł? Podziel się!

KOMENTARZE

Artykuł nie posiada jeszcze komentarzy! Twój może być pierwszy. Wypowiedz się!

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


Oferty pracy (12 760) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 262)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 662)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

POLECAMY W SERWISACH