Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

IERiGŻ: Ceny cukru mogą spaść w czwartym kwartale

  • Autor: PAP
  • Data: 12-07-2011, 15:31
IERiGŻ: Ceny cukru mogą spaść w czwartym kwartale

Według prognozy Instytutu Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej, wysokie ceny cukru utrzymywać się będą także w trzecim kwartale 2011 r., a następnie możliwy będzie wyraźniejszy spadek cen m.in. dzięki zwiększonej podaży surowca - podaje PAP.

Instytut szacuje, że zbiory buraków cukrowych w tym sezonie wyniosą ok. 10,5 mln t, zaś produkcja cukru 1500-1550 tys. ton.

Jak zauważają autorzy raportu IERiGŻ, w 2011 r. ceny cukru na krajowym rynku były rekordowo wysokie. Od kwietnia br. zarysowała się jednak spadkowa tendencja cen zbytu cukru, w tym szczególnie cukru przeznaczonego dla gospodarstw domowych. W maju ceny zbytu cukru paczkowanego spadły poniżej 3,5 zł/kg, tj. o 14 proc. w stosunku do kwietnia, a workowanego wzrosły o 4,6 proc. do 2,93 zł/kg.

W handlu detalicznym w maju cukier staniał o 7,6 proc. do 4,63 zł/kg, ale był o 82 proc. droższy niż w maju poprzedniego roku.

Podobał się artykuł? Podziel się!

KOMENTARZE

Artykuł nie posiada jeszcze komentarzy! Twój może być pierwszy. Wypowiedz się!

PARTNER SERWISU

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


Oferty pracy (20 381) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 271)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 662)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

POLECAMY W SERWISACH