REKLAMA

Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

REKLAMA

IERiGŻ: Ceny owoców w sezonie 2016/17 na obecnym poziomie; ceny warzyw w dół

  • Autor: PAP
  • Data: 14-07-2016, 11:12
IERiGŻ: Ceny owoców w sezonie 2016/17 na obecnym poziomie; ceny warzyw w dół
fot. shutterstock

Ceny owoców w sezonie 2016/17 będą na poziomie z obecnego sezonu, zaś ceny warzyw spadną - prognozuje w raporcie Instytut Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej. W 2016 r. zbiory owoców będą nieznacznie większe niż przed rokiem.

REKLAMA

"W sezonie 2016/17 zmniejszą się ceny detaliczne warzyw i ich przetworów, a zbliżone do poziomu z sezonu poprzedniego mogą być ceny detaliczne owoców i przetworów. Wzrośnie konsumpcja produktów warzywnictwa, a nie zmieni się owoców i ich przetworów" - napisano w komentarzu do raportu.

Jednocześnie Instytut ocenia, że w sezonie 2015/16 przeciętne ceny detaliczne owoców i ich przetworów wzrosły rdr o ok. 10 proc..

"Decydujący był wzrost cen jabłek i owoców jagodowych. Ceny warzyw i ich przetworów zwiększyły się o ok. 5 proc." - napisano.

Zdaniem IERiGŻ, w 2016 r. zbiory owoców będą nieznacznie większe niż przed rokiem.

"Decydujący będzie wzrost produkcji jabłek i malin. Większe będą zbiory niemal wszystkich warzyw gruntowych, a nieznacznie mniejsza będzie produkcja warzyw uprawianych pod osłonami. Ceny skupu większości owoców będą wyższe niż w 2015 r. (spadną tylko ceny malin). Niższe były ceny skupu agrestu. Obniżą się natomiast, w relacji do bardzo wysokich zbiorów w 2015 r., ceny skupu większości warzyw gruntowych (głównie kapustnych i korzeniowych)" - dodano.

Z raportu wynika, że w sezonie 2016/17 wzrośnie produkcja większości przetworów owocowych i warzywnych.

"Zmniejszyć się może jedynie produkcja zagęszczonych soków owocowych. Na spadku produkcji koncentratu soku jabłkowego zaważy dalsze zmniejszenie importu tego produktu, a zagęszczonych soków produkowanych z owoców kolorowych mniejsze dostawy do przetwórstwa porzeczek czarnych, wiśni i truskawek. Utrzyma się tendencja wzrostowa produkcji soków, nektarów i napojów owocowych i owocowo-warzywnych" - dodano.

Instytut podał również, że w bieżącym sezonie wyższe ceny spowodowały spadek konsumpcji owoców i ich przetworów w gospodarstwach domowych z 43,5 do 43,1 kg/oso- bę, a warzyw i ich przetworów z 59,1 do 58,5 kg/osobę.

KOMENTARZE

Artykuł nie posiada jeszcze komentarzy! Twój może być pierwszy. Wypowiedz się!

REKLAMA

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


REKLAMA
Oferty pracy (25 403) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 331)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 664)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

REKLAMA

POLECAMY W SERWISACH