REKLAMA

Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

REKLAMA

IERiGŻ: Ceny warzyw - analiza

  • Autor: www.portalspozywczy.pl/ IERiGŻ
  • Data: 31-10-2016, 12:10
IERiGŻ: Ceny warzyw - analiza
fot. shutterstock

We wrześniu 2016 r., w porównaniu z sierpniem br., w skupie na rynku warzyw świeżych wyższe były ceny ogórków do kwaszenia (o 78 proc.) i kapusty białej (o 13 proc.), a obniżyły się ceny kalafiorów gruntowych (o 23 proc.), pieczarek (o 7 proc.), pomidorów spod osłon (o 10 proc.), cebuli (o 20 proc.), buraków ćwikłowych (o 9 proc.) i marchwi (o 11 proc.) - informują analitycy IERiGŻ  w raporcie.

REKLAMA

W skupie zakładów przetwórczych spadły ceny cebuli obieranej (o 21 proc.), kalafiorów różyczkowanych, fasoli szparagowej (po 4 proc.), brokułów różyczkowanych (o 3 proc.), pomidorów do tłoczenia (o 9 proc.), a stabilne były ceny buraków i pomidorów do mrożenia. 

W firmach skupujących warzywa na eksport wzrosły ceny skupu kapusty czerwonej (o 14 proc.) i ogórków krótkich (o 4 proc.), a obniżyły się ceny skupu pomidorów spod osłon (o 15 proc.), cebuli (o 51 proc.), kapusty białej (o 11 proc.), kapusty pekińskiej (o 34 proc.), papryki czerwonej (o 34 proc.), buraków ćwikłowych (o 23 proc.) i marchwi (o 27 proc.).

Na rynkach hurtowych obniżyły się ceny kapusty białej (o 20 proc.), cebuli (o 22 proc.), marchwi (o 15 proc.), buraków ćwikłowych (o 4 proc.) kalafiorów gruntowych (o 5 proc.), pomidorów gruntowych 
(o 26 proc.) a wzrosły pomidorów spod osłon (o 5 proc.) i ogórków spod osłon (o 26 proc.).

- W relacji do września 2015 r. w skupie na rynek produktów świeżych, w eksporcie i w przetwórstwie 
(w zależności od kierunku zagospodarowania) obniżyły się ceny buraków (o 26-37 proc.), cebuli (o 34 51 proc.), kapusty białej (o 56-61 proc.) i marchwi (o 21-63 proc.). Na rynkach hurtowych obniżyły się ceny kalafiorów gruntowych (o 9 proc.), pomidorów spod osłon (o 14 proc.), buraków ćwikłowych (o 19 proc.), marchwi (o 42 proc.), ogórków spod osłon (o 34 proc.), cebuli (o 32 proc.), pomidorów gruntowych (o 10 proc.) i kapusty białej (o 45 proc.) - informują w raporcie eksperci IERiGŻ.

Jak czytamy w raporcie w sierpniu br., w stosunku lipca br., wzrosły ceny detaliczne pieczarek (o 1 proc.), a obniżyły się się ceny cebuli (o 19 proc.), porów (o 7 proc.), marchwi (o 19 proc.), buraków ćwikłowych (o 17 proc.), papryki (o 50 proc.), pomidorów (o 6 proc.), ogórków gruntowych (o 11 proc.) i kapusty białej (o 8 proc.). W relacji do cen detalicznych z sierpnia 2015 r. wzrosły ceny porów (o 17 proc.), cebuli (o 2 proc.), kalafiorów i pomidorów (po 26 proc.) oraz papryki (o 8 proc.), a obniżyły się ceny selerów (o 3 proc.), buraków ćwikłowych (o 4 proc.), ogórków gruntowych (o 21 proc.) i marchwi (o 17 proc.).

W lipcu br., w stosunku do lipca 2015 r., w średnich i dużych zakładach przetwórczych zwiększyła się produkcja marynat (o 331 proc.), warzyw mrożonych (o 28 proc.), konserw warzywnych (o 9 proc.) i soku pomidorowego (o 2 proc.). 

KOMENTARZE

Artykuł nie posiada jeszcze komentarzy! Twój może być pierwszy. Wypowiedz się!

REKLAMA

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


REKLAMA
Oferty pracy (33 613) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 149)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 664)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

REKLAMA

POLECAMY W SERWISACH