Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

IERiGŻ: Na krajowym rynku cukru utrzymuje się wzrostowa tendencja cen

  • Autor: www.portalspozywczy.pl/ IERiGŻ
  • Data: 22-08-2016, 14:21
IERiGŻ: Na krajowym rynku cukru utrzymuje się wzrostowa tendencja cen
fot. shutterstock

- Wegetacja buraków cukrowych przebiega dotychczas w korzystnych warunkach pogodowych, co zapowiada wysokie plony. Powierzchnia zasiewów buraków cukrowych w 2016 r. wynosi ok. 201 tys. ha. Jeżeli średnie plony wyniosą ok. 61 ton/ha, to zbiory mogą osiągnąć poziom ok. 12,3 mln ton. Duża podaż surowca będzie skutkowała wzrostem produkcji cukru do ok. 1,9 mln t, która będzie większa od kwoty produkcyjnej (1405,6 tys. ton) i krajowego zapotrzebowania (1705 tys. ton) - informują eksperci IERiGŻ w raporcie.

Na krajowym rynku cukru utrzymuje się wzrostowa tendencja cen. W maju br. średnia cena zbytu cukru workowanego wyniosła 2,31 zł/kg i była o 2,2 proc. wyższa niż przed miesiącem oraz o 28,3 proc. wyższa niż prze rokiem. Średnia cena zbytu cukru paczkowanego (2,47 zł/kg) spadła o 0,8 proc. w porównaniu do kwietnia oraz była o 36,4 proc. wyższa niż w maju 2015 r. - informują eksperci IERiGŻ w raporcie.

W handlu detalicznym także utrzymuje się wzrostowa tendencja cen cukru, gdyż średnia cena w maju br. wyniosła 2,77 zł/kg i była o 1,1 proc. wyższa niż w kwietniu oraz o 30 proc. wyższa niż przed rokiem.

W okresie pierwszych czterech miesięcy 2016 r. eksport cukru wyniósł 120,6 tys. ton, w tym 85,6 tys. ton do UE. Na unijnym rynku największymi odbiorcami były: Niemcy (39 tys. ton), Litwa (10 tys. t), Łotwa i Włochy (po 8 tys. ton). W krajach UE eksporterzy uzyskiwali średnią cenę ok. 503 EUR/tonę. Spośród krajów trzecich największe ilości cukru sprzedano do Izraela (15 tys. ton) i Kazachstanu (5 tys. ton).

Ceny eksportowe na rynkach państw trzecich wyniosły ok. 390 EUR/tonę. Import wyniósł 110 tys. ton cukru, w tym 29 tys. ton z krajów UE. Spośród krajów członkowskich głównymi partnerami handlowymi były: Szwecja (9 tys. ton), Niemcy (8 tys. ton) oraz Czechy i Dania (po 5 tys. ton). Średnia cena importowa wyniosła 473 EUR/tonę. W omawianym okresie przywieziono ok. 75 tys. ton cukru do rafinacji z Mozambiku, Sudanu i Zimbabwe (po 25 tys. ton), a ceny importowe wynosiły 430 EUR/t.

Na światowym rynku utrzymuje się wzrostowa tendencja cen. Index światowych cen cukru wg FAO wyniósł w maju 240 pkt., wobec 215 pkt. przed miesiącem. W czerwcu 2016 średnia cen cukru białego wzrosła do 530 USD/tonę, a ceny cukru surowego do 405 USD/tonę. W kontraktach terminowych na 2017 r. ceny cukru białego wynoszą 530-550 USD/tonę.

Podobał się artykuł? Podziel się!

KOMENTARZE

Artykuł nie posiada jeszcze komentarzy! Twój może być pierwszy. Wypowiedz się!

PARTNER SERWISU

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


Oferty pracy (22 463) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 270)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 662)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

POLECAMY W SERWISACH